Kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem bułeczki z dodatkiem miodu i majonezu. Bardzo miękkie i pulchne. Świeże nawet na trzeci dzień. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki majonezu 1 łyżka oleju 30 g drożdży 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i odrobiną wody. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle szukam nowych, ciekawych przepisów, różniących się składnikami lub metodą wykonania. Najbardziej lubię małe, okrągłe bułeczki - można je przygotować na tyle różnych sposób... Tym razem jednak sięgnęłam po Bag brød - duńską książkę traktującą o wypieku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycyjne indyjskie pieczywo podawane do dań głównych. Są to płaskie chlebki z białej mąki z dodatkiem czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej pt.: "Domowy chleb, bułki i bułeczki".Składniki na 16 sztuk:1 jajko200 ml mleka400-450 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżka soli2 łyżki olejuczarnuszkaPiekarnik nagrzać do 220 stopni C. Włożyć do niego blachę
wyzwania kuchennebułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce. Razem ze mną bułeczki piekli: Bożena Moje domowe kucharzenieDorota Moje Małe CzarowanieKinga Małe Kulinaria Marta Blue Hipopotam Łucja Fabryka Kulinarnych InspiracjiEwelina Stylowa kuchnia Magda Moja kulinarna przygoda Monika matkaWariatka Magda
Ala piecze i gotujeKocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany(...)rodzinka tak lubi domowe pieczywo, że nigdy nie da mu wystygnąć. Składniki: 500 g mąki 10 łyżek płatków owsianych (mogą być błyskawiczne) + trochę do posypania 450 ml mleka 2 małe łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki czarnuszki + trochę do posypania łyżka oleju Mleko podgrzać, żeby było dość ciepłe, dodać cukier i płatki owsiane, odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaHej :) Dzisiaj jak to się mówi piątek, piąteczek, piątunio :), więc może przygotujemy coś ciekawego ? Pomyśleliśmy, że fajnie byłoby zrobić coś w stylu obiadokolacji połączonej z przekąską
vegetanieOstatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam bułkę prowansalską z serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMiękkie, puszyste, delikatne bułeczki. Najlepsze z kubkiem kakao, posmarowane marmoladą lub miodem. Będą świetne na kolację, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej. Składniki: 450 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLussekatter to drożdżowe bułeczki pieczone w Szwecji, gdzie obchodzi się święto Świętej Łucji. Dlaczego akurat oczy? Dlatego, że Święta Łucja męczennica wydłubała je sobie a w
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDomowe bułki na hamburgery Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka
Kuchnia co dniamojej diecie występuje minimalna ilość pieczywa, bez którego nie potrafię i nie chcę się obejść, doszłam do wniosku, że zamiast pompowanego pieczywa sklepowego zafunduję sobie jakieś solidne domowe. Mój wybór padł na bułeczki kminkowe z otrębami, na które przepis znalazłam TUTAJ . Bułeczki wyszły... treściwe, dość zwarte, ciasto nie wyrosło specjalnie, ale kładę to na karb drożdży, ponieważ poprzednie ciasto
Kuchenne zapiski EdytyTe bułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te
Moje domowe kucharzeniebułeczki" amarantusowo-jaglane z domowymi powidłami śliwkowymi~ PRZEPIS /1 porcja/ ~30g amarantusa ekspandowanego ("poppingu") ~20g płatków jaglanych (lub gryczanych/ryżowych lub więcej amarantusa*) ~jajko ~opcjonalnie - cukier / ekstrakt z wanilii - jeśli bułki mają być na słodko ; sól / pieprz - jeśli na wytrawnie Wszystkie składniki mieszamy, dzielimy masę na pół i rękami formujemy bułeczki. Układamy je na papierze do pieczenia i pieczmy
breakfast of dreamspodobne ale na słono. Jako, że robiłam na obiad golonkę pieczoną z kapustą i grzybami to od razu ugotowałam więcej kapusty i grzybów i zrobiłam farsz do bułeczek. Do farszu dodałam prażoną domową cebulkę ale jak takiej nie macie to możecie albo podsmażyć zwykła lub zrobić wcześniej. Bo wbrew pozorom zrobienie takiej cebulki nie jest trudne. Kilka dni temu podałam
Ewa w kuchniwierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Twaróg: 400 g tłustego(...)płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka masła ok. 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy ok. 400 g jagód cukier puder Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę
Słodka Stronatrakcie pieczenia - nie do zastąpienia... Nie narzekam więc, tylko szukam coraz to nowych to przepisów. Ostatnio zawędrowałam na bloga Tatter - jednego z najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne bułeczki z makiem, i w związku z tym, że w porównaniu do na przykład dziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle drożdży
Pożeraczka, czyli raz adobrzekokosowe* "bułeczki" z konfiturą miętowe jabłuszko , domową czekowiśnią i kremem czekoladowym~ *z mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~40g mąki kokosowej ~łyżka oleju kokosowego, rozpuszczonego i ostudzonego ~mleko (sojowe) do odpowiedniej konsystencji - trudno mi określić ilość, bo ciagle dolewałam, najlepiej dodać ok. 5 łyżek i jeśli dalej będzie za gęste dodać jeszcze ze 2-3 łyżki. ~6 pastylek stevii(...)składniki (oprócz mleka) i ponownie wymieszać. Dodać mleko do odpowiedniej konsystencji. Przygotować foremki (użyłam ceramicznej formy na muffiny którą wyłożyłam papierem dp. - takiej ) i przełożyć do nich ciasto. Piec bułeczki ok. 20-25 minut
breakfast of dreamsktórych serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier.Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku.Domowe Jagodzianki - Składniki:Bułeczki:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła4 żółtka1/2 szklanki cukru (130 g)25 g drożdżypół łyżeczki soliok. 400 g jagódcukier puderLukier:szklanka cukru pudruok
Słodka Strona