Od kilku dni jestem posiadaczką miski Tupperware .Tak miska jest "wyjątkowa". Niezbędna w każdym domu, miska ze szczelnym zamknięciem przeznaczona między innymi do przygotowywania ciasta drożdżowego
Moje domowe kucharzeniemasy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej 1- 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko + 1 łyżeczka wody LUB 2 łyżki wody posiekane orzeszki zimne, włoskie lub migdały - do posypania'; document.write(" "); Nadzienie: Biały(...)Wałkujemy w jedną stronę ponownie na prostokąt (ciasto można obrócić o 90°C, aby było łatwiej) i ponownie składamy w identyczny sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie
Poezja smakupszennej (można zastąpić razową) 2/3 szklanki brązowego cukru demerara (używam nierafinowanego) 3 duże jajka (4 - jeśli są małe) 1/3 szklanki oleju 3 pełne łyżeczki przyprawy do piernika (ja daję domową, taką jak tutaj lub kupną, ale taką, w której nie ma dodatku mąki) 1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczenia dużą szczyptę soli(...)napis. Ja wykonałam go z plastycznej czekolady i przy krojeniu niestety nie trzymał się podłoża, dlatego następnym razem napis zrobię szprycą z rozpuszczonej białej czekolady. Jednak zapewniam, że nawet bez napisu takie ciasto będzie wyglądało odświętnie i wyjątkowo. Może się to wszystko wydawać skomplikowane, ale takie nie jest. Serio, serio ;) Udekorowanie tego tortu było naprawdę proste i szybkie (zajęło
Ratunku obiadNie było, to ani poprawne, ani konieczne. Jednak wydarzyło się. M. jest biedny i chory - postanowiłam mu ulżyć w cierpieniach i tak powstał ogromny, mający miliard
Brzuszki Łakomczuszkipozmieniałam. Podam Wam przepis oryginalny, ale z adnotacjami - moimi zmianami. Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : ( użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw ) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru 3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej(...)zwilżamy od spodu mlekiem, przykładamy na zimny już słoik i przecieramy wilgotną szmatką, aby się karteczka dobrze przykleiła. Po wyschnięciu są nie do zdarcia! Ale pod wpływem wody odchodzą bez problemu. ********************************************************************************** Miłego zaprawiania! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwakacyjnej podróży po Mazurach przywiozłam jedyny i niepowtarzalny ser z Wiżajn. Uwielbiam sery przygotowywane tradycyjną metodą, najlepiej w warunkach domowych, pachnące jeszcze świeżym mlekiem. Mam do nich wielki sentyment. Ser podpuszczkowy dojrzewający z Wiżajn zalicza się do żywności wytwarzanej według tradycyjnej receptury, którą opracowali mieszkańcy gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Niepowtarzalny klimat oraz ukształtowanie terenu sprawiają(...)kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię rozgrzewamy bardzo mocno, po czym układamy nasze placuszki i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i lekko nadmuchane z obu stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy z oliwek
Sajkofanka smakukwaśnej śmietany , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia , 1 płaska łyżeczka amoniaku , 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty), 20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i odstawić do lodówki(...)produktami tej marki. Wykorzystane w tym przepisie włoskie orzechy mogę z czystym sumieniem polecić, gdyż są naprawdę wysokiej jakości. Są całe, nie pokruszone i przede bez śladów zanieczyszczeń czy kawałków skorupek
Codzienna kuchnia niecodziennaJakiś czas temu zrobiłam całkiem nie małe 2 ciabatty (1,5 zostało zjedzone od razu w ciągu 20 minut!), myślę że jest to najlepsza recenzja
Brzuszki ŁakomczuszkiKręcenie domowych lodów strasznie mnie wciągnęło. Ciągle mam ochotę na nowe - przede mną truskawkowe, czekoladowe, rabarbarowe (koniecznie!). Póki co jednak decyduję się na smaki raczej nietypowe - takie, których nie spotkamy w sklepie. Owszem, w niektórych kawiarniach jest ogromny wybór zaskakujących smaków, jednak mi tam nie po drodze. W mojej malutkiej mieścinie nie ma miejsca, gdzie mogłabym spróbować lodów pomidorowych(...)żółtka bowiem podgrzewa się na parze, więc wszystkie bakterie giną w wysokiej temperaturze. Nie zauważyłam jakiejś wyjątkowej różnicy, ale muszę przyznać, że są chyba nieco gładsze niż te bez jajek. Pycha! Lody morelowo-rozmarynowe Składniki: (na ok. 1 l lodów) 400 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka 4 żółtka 125 g cukru 500 g moreli 1 łyżka soku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon ogórkowy już trwa, u mnie zostaje otwarty z dniem dzisiejszym – oczywiście na ogórki małosolne. Przepis pierwszy, należy do Pani Lilii Buczel, w całości przytoczę go
mojewypiekiinietylkoAgata ( z bloga Happy Kitchen ) trafiłyśmy na świąteczne pierniczki. . Krzątając się po kuchni kroiłyśmy, zagniatałyśmy, siakałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze ciacha. . Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;) . W międzyczasie dziewczyny z SoSweetProject pokazywały jak w fajny, szybki sposób udekorować cupcake, które mogą być fajnym pomysłem dla bliskich na Święta. . Po upieczeniu przyszedł czas(...)mąki * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera * szczypta soli * 6 łyżek cappuccino w proszku * 2 jajka * 120 g cukru pudru * 100 ml mleka DEKORACJA: * 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr Oetkera lub 2 opakowania Lukru klasycznego Dr. Oetkera * 1 Aromat waniliowy Dr. Oetkera * Barwniki spożywcze czerwony i niebieski Dr. Oetkera * 1 opakowanie Pisaków cukrowych Dr. Oetkera SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkozanim przejechaliśmy 1/4 drogi. Lata temu produkowałyśmy je razem z najlepszą sąsiadką, która spełniała w naszym domu funkcję dodatkowej babci/cioci/kogoś bliskiego... Dziś paszteciki robiłyśmy (chyba pierwszy raz) bez Pani M. popijającej obok herbatkę, ale smak i zapach przyciągnął tu jej osobę za sprawą pięknych wspomnień, które chyba dopiero teraz doceniamy... Zapraszamy na kapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane - bezglutenowe(...)Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. SKŁADNIKI NA FARSZ: - kapusta - główka, - cebula - 10, - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU
Wypisz WymalujArabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować
Magiczne Życie Martyfirmy Sante mogłam wprowadzić do swojej diety wiele zdrowych potraw, a jak wiadomo kobiety i dieta to połączenie idealne. Na stałe zagościła u mnie kasza jaglana i kukurydziana , a bez różowej soli himalajskiej nie ma mojej kuchni. O musli, crunchy i płatkach już nie będę pisać, bo każdy wie jak bardzo je lubię i często jadam na śniadanie. Otręby(...)Orzeszki sojowe 8) Kotlety z soczewicą 9) Recenzja granoli 10) Owsiany blok czekoladowy 11) Recenzja musli 12) Recenzja paprykarza warzywnego 13) Domowy ser ala feta 14) Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 15) Recenzja crunchy 16) Kebab w sałacie lodowej 17) Koreczki z mięsnymi kuleczkami 18) Placuszki bananowe
Magiczne Życie Marty