jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? Na pewno bez ziół i przypraw, bo to one "tworzą" danie, a poza tym, to chyba jeszcze bez mąki! ;) 4. Co skłoniło Cię do blogowania? Impuls. Często tworzę w kuchni nowe przepisy, ale później zdarza mi się je zapominać i nie potrafię już ich odtworzyć. Blog pomógł mi je zarchiwizować(...)Smaku . Poza tym to pierwszy blog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach
Ratunku obiadByła gotowana szynka a teraz boczuś. Pyszna domowa wędlinka na kanapkę. składniki: 1,3 kg chudego surowego boczku 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe Kamis 1 mała cebula sól morska z pieprzem Kamis 1 łyżeczka ziela angielskiego Kamis 1 łyżeczka jałowca Kamis Boczek umyć i osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć dokładnie majerankiem, solą i pieprzem. Posypać zmiażdżonymi(...)zwinąć w roladę. Związać mocno sznurkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C , piec ok 2 godzin, ostatnie 20 minut bez folii aby mięso się przyrumieniło. Po wystygnięciu można kroić na plastry na kanapkę
Monia miesza i gotujeŚwięto Pizzy...jak szaleć to szaleć..Przed chwilą tylko co zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie
Moje domowe kucharzenieNa kolację polecam dzisiaj burgery na ostro czyli z dodatkiem papryczki chili. Wyszły najlepsze jakie do tej pory jadłam, musicie ich koniecznie spróbować. Polecam dodać mięso
Magiczne Życie Martymomentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 60 st. C. Moje sprawdziłam po 4 godzinach i miało równo 60 st. C . Nie należy sprawdzać temperatury zbyt często, żeby mięsa bez potrzeby nie nakłuwać i nie pozbawiać soków. Upieczone mięso wyjąć i zawinąć na parę minut w folię aluminiową i - niech się soki rozejdą wewnątrz mięsa. sos: Naczynie które(...)podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym. Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów np z takim . Smacznego
Stare GaryKażdy zna, każdy lubi. Gdzieś czytałem, że ile włoskich gospodyń domowych, tyle przepisów na sos bolognese do makaronu. Nie wiem, który jest oryginalny, które składniki są obowiązkowe, a które absolutnie profanują to klasyczne danie. Wiem też, że ja za każdym razem robię je z innymi składnikami, zależnie od nastroju - czasem bardziej pikantne, czasem bardziej aromatyczne. Dzisiejszy przepis ma zdecydowanie złożony(...)parmezanu, 100 gram mozarelli, 50 gram zielonych oliwek, pełnoziarnistego makaronu spaghetti, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie spaghetti a'la bolognese nie wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa, a zatem bez żadnych czynności wstępnych posiekałem w piórka 2 szalotki, a trzy ząbki czosnku w drobną kostkę. Na głęboką patelnię dodałem około 5 łyżek oliwy, którą podgrzałem, a następnie dodałem do niej
Wyprawy kulinarneSerniki robię dość r zadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to recep tura siostry Anastazji, więc każd
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4 porcje 300g ryżu (ja dałam jaśminowy) 2 ząbki czosnku czerwona papryka pęczek cebulki dymki (głównie białe części) 3 żółtka 1 jajko pęczek natki pietruszki
Gorący kąsekTo ciasto poznałam jako Kruszynka, które znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Jest ono niemal takie samo jak popularne Niebo, dlatego podaję dwie nazwy. Nazwa Kruszynka jest
Kuchnia domowa Aniłyżek mąki ziemniaczanej - bułka tarta - smalec Kupując schab, wybieramy – wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab kroimy na 6 porcji. Obcinamy tłuszcz (nie wyrzucmy), kotlety lekko nacinamy nożyczkami (mięso podczas smażenia nie skurczy się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka(...)Jedni smażą na smalcu, inni na oleju, czy na maśle klarowanym. Jedni usmażone kotlety dodatkowo podduszają pod przykrywką – inni nie. Dla jednych musi być z kostką, inni mogą się bez niej obejść lub jej wręcz nie tolerują. Dodatek przypraw też uzależniony jest od gustu. Mój kotlet schabowy usmażyłam bez kostki, na smalcu, tylko z solą i pieprzem oraz bez przykrycia
mojewypiekiinietylkoInternecie można znaleźć go na każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu. Składniki: gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu) 600-800 g domowych powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 60 g masła 100-200 g orzechów włoskich do posypania Ciasto , które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy(...)dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową. Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu bakalii ciasto należy wyrobić, by rozprowadziły się one równomiernie. Bakalie można również dodać do powideł śliwkowych podczas przekładania piernika
Food Squarebardzo prosta, a pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1988 r., czyli ma tyle lat co ja, a prawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy(...)jajka na twardo, białka zjeść, a żółtka wykorzystać do mazurka, ale wtedy pozbawiamy się możliwości wykorzystania w inny sposób surowych białek. Jeśli chcemy je wykorzystać do świątecznej baby lub bezy, potrzeba trochę więcej zachodu, ale wydaje mi się, że warto. Jajka należy wbić na talerz, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Następnie delikatnie, łyżką przenosimy same żółtka do gotującej się wody
Ratunku obiadCukier waniliowy pojawia się w większości przepisów na wypieki czy desery. Trudno obejść się bez niego, wie o tym każdy, kto przygotowuje słodkości. Nie wszyscy jednak zwracają uwagę na to, że chcąc kupić w sklepie cukier waniliowy kupujemy tak naprawdę cukier wanilinowy . A ten ma niewiele wspólnego z wanilią. Cukier wanilinowy powstaje w wyniku zmieszania(...)mięsistych i grubych. Wystarczy, żeby laski były przechowywane w szczelnych opakowaniach (najlepiej w szklanych, zamykanych koreczkiem fiolkach), które zapobiegają przede wszystkim ich wysychaniu. Mój sposób na domowy cukier waniliowy? Przygotowując waniliowe desery czy budynie, uwielbiam dodawać do nich miąższ w wnętrza laski - pisałam o tym zapraszając Was na budyń waniliowy czy sernik
Codzienna kuchnia niecodziennadomowa pizza nie jest najlepsza... sami sobie dobieramy składniki i ich ilość... ja osobiście bardzo lubię na pizzy oliwki, kukurydzę i groszek :) Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku(...)mąki i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki
Aga w kuchniktoś zjadł i nie zauważył... ;) Składniki (blaszka o wymiarach 28 cm x 24 cm): - 4 jajka - 1 niepełna szklanka cukru + łyżka do rabarbaru - 2 łyżki domowego cukru waniliowego - 180 g jogurtu naturalnego - czubata łyżka wiórków kokosowych (można pominąć) - 0,5 szklanki oleju - 3 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 g rabarbaru - 1 średniej wielkości jabłko(...)Przekładamy ciasto (jest dosyć gęste) do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy jabłka i rabarbar. Uwaga! Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki rabarbaru, bez soku! 5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 - 45 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Posypujemy ciasto sporą ilością cukru pudru
Kraina Tysiąca Smaków