Agata ( z bloga Happy Kitchen ) trafiłyśmy na świąteczne pierniczki. . Krzątając się po kuchni kroiłyśmy, zagniatałyśmy, siakałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze ciacha. . Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;) . W międzyczasie dziewczyny z SoSweetProject pokazywały jak w fajny, szybki sposób udekorować cupcake, które mogą być fajnym pomysłem dla bliskich na Święta. . Po upieczeniu przyszedł czas(...)mąki * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera * szczypta soli * 6 łyżek cappuccino w proszku * 2 jajka * 120 g cukru pudru * 100 ml mleka DEKORACJA: * 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr Oetkera lub 2 opakowania Lukru klasycznego Dr. Oetkera * 1 Aromat waniliowy Dr. Oetkera * Barwniki spożywcze czerwony i niebieski Dr. Oetkera * 1 opakowanie Pisaków cukrowych Dr. Oetkera SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkozanim przejechaliśmy 1/4 drogi. Lata temu produkowałyśmy je razem z najlepszą sąsiadką, która spełniała w naszym domu funkcję dodatkowej babci/cioci/kogoś bliskiego... Dziś paszteciki robiłyśmy (chyba pierwszy raz) bez Pani M. popijającej obok herbatkę, ale smak i zapach przyciągnął tu jej osobę za sprawą pięknych wspomnień, które chyba dopiero teraz doceniamy... Zapraszamy na kapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane - bezglutenowe(...)Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. SKŁADNIKI NA FARSZ: - kapusta - główka, - cebula - 10, - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU
Wypisz WymalujArabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować
Magiczne Życie Martyfirmy Sante mogłam wprowadzić do swojej diety wiele zdrowych potraw, a jak wiadomo kobiety i dieta to połączenie idealne. Na stałe zagościła u mnie kasza jaglana i kukurydziana , a bez różowej soli himalajskiej nie ma mojej kuchni. O musli, crunchy i płatkach już nie będę pisać, bo każdy wie jak bardzo je lubię i często jadam na śniadanie. Otręby(...)Orzeszki sojowe 8) Kotlety z soczewicą 9) Recenzja granoli 10) Owsiany blok czekoladowy 11) Recenzja musli 12) Recenzja paprykarza warzywnego 13) Domowy ser ala feta 14) Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 15) Recenzja crunchy 16) Kebab w sałacie lodowej 17) Koreczki z mięsnymi kuleczkami 18) Placuszki bananowe
Magiczne Życie MartyTego cuda nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych łyżeczką, zimnych, szybkich i bez pieczenia. Ten deser przygotowuje się z dosłownie kilku składników: śmietany (i /lub mleka), cukru, wanilii i żelatyny. Ma niezwylke kremową strukturę i delikatny śmietankowy smak. Jedyną sztuczką jest dobranie(...)odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Śmietanę wraz z mlekiem wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Wanilię nacinamy wzdłuż i nożem skrobiemy nasionka. Dodajemy je do śmietany. Ja miałam użyć domowego cukru z wanilią, ale … zapomniałam) Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy mieszając, aby cukier się rozpuścił. Nie powinniśmy dopuścić do zagotowania śmietanki, wystarczy tylko bardzo mocno podgrzać. Ja pomogłam
Mia Cucina SofietaPrzepis ze strony Kulinarne Przygody Gatity . Agata, prowadząca blog, co rusz powoduje, że "muszę to zrobić ". No to robię ! I warto
Stare GaryAjvar pochodzi z kuchni serbskiej. Jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Oryginalny, domowy ajvar wykonywany jest z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku.... Robiłam go i jadłam pierwszy raz w życiu i się zakochałam! Nie tylko ja, ale cała moja rodzina. Jest dość pracochłonny, ale warty jest poświęcenia mu każdej minuty. Jest boski nawet z samą zrumienioną grzanką. Idealny do mięsa(...)równie dobrze drobno pokroić, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy odwracamy do góry dnem, kiedy wystygną odwracamy i gotowe
Malinowe Pocałunkipropozycja na zimowy obiad, mniam... :-) Ja przygotowywałam od razu porcję na dwa dni, w dużym 5,5l garnku, ilości można dopasować do własnych potrzeb. Składniki: - 1,5kg chudej wołowiny bez kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego(...)dolewamy stopniowo tak, by zupa nie była zbyt rzadka, gulaszowa to zupa, która powinna być dość gęsta. Z podanych składników mnie wyszło 5l zupy. Do takiej zupki idealnie pasuje domowe pieczywo. U mnie z dodatkiem bagietek orkiszowo-żytnich. Smacznego
Smaczne ZdroweJakiś czas temu dzięki uprzejmości redcoon.pl dostałam zestaw pojemników SISTEMA-Microwave . W skład tego zestawu wchodzą dwa kubki.. dwa talerze..
Moje domowe kucharzeniePulpeciki lubią chyba wszyscy, a przynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam chętnych zarówno do zjadania jak i przygotowywania tego dania. Lepienie mięsnych kuleczek trochę czasu wymaga, ale moja Córka uwielbia takie zajęcia... Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie" , z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej(...)należy mieszać, gdyż kulki mogą się rozpaść. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut, pod koniec tego czasu próbujemy sos, być może należy go jeszcze doprawić. Idealnie smakuje z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym. Smacznego
Smaczne Zdrowektóra świetnie współgra ze smakiem bekonu, a na wierzchu oczywiście żółty ser, który sprawia, że tak naprawdę można je jeść z samym masłem, i też będą pyszne. Uwielbiam domowe pieczywo - proces przygotowywania ciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu(...)proporcje podstawowych składników i zachowanie Waszego piekarnika, pozostaje już tylko eksperymentowanie. Do bułeczek bowiem można dodać niemal wszystko, i zawsze będą pyszne. Na słodko i wytrawnie, z dodatkami czy bez sprawią, że śniadanie będzie przeżyciem dużo ciekawszym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużywamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet(...)malutkie kawałeczki. Pamiętajcie, że farszu nie może być za dużo, bo wyjdzie poza ciasto i ślimaczki wam nie wyjdą. 7. ROLOWANIE (1 min): > lewy i prawy róg ciasta (ten bez farszu) zaginamy do środka (zapobiegnie to wylatywaniu farszu podczas rolowania) i ostrożnie rolujemy ciasto, możemy pomagać sobie papierem (ciągniemy za papier, wtedy ciasto równomiernie będzie się rolować). 8. KROJENIE
Nerds Kitchenwypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy , zapożyczony z bloga z cukrem pudrem . Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący się po domu aromat podczas pieczenia. Składniki na większą keksówkę 32x15x8cm (LxWxH) - uwaga, ma tendencję(...)Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na jego dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu). Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryc go folią aluminiową. Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjety z blaszki na metalowej kratce. Diagnoza
Grunt to przepis!zsiadłe mleko o tej porze). Placki z dodatkiem sałatki i kawałkami kurczaka wyszły smaczne i mocno sycące, o kolacji nie było już mowy :). Przepis ten znajdziecie potem w zakładce "Domowy Fast Food" Składniki: Na sodowy chlebek: (4 duże placki) 3 szklanki mąki pszennej 200ml kwaśnej śmietany łyżeczka soli porządna łyżeczka sody oczyszczonej łyżka cukru 5 łyżek mleka Mięsko: tacka piersi(...)mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie. *Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego. Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki: Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego posiekany szczypior i wszystko mieszamy dodając śmietanę lub majonez i dodaje my do kebaba
Moje pyszne gotowaniepieką chlebki :) Ja sama wciągnęłam się na maksa i jak przychodzi weekend, to piekę kilka różnych bochenków i bułeczek, co starcza nam na prawie cały tydzień. Ogromną zaletą wszelakiego domowego pieczywa, jest to, że zachowuje swoją świeżość przez długi czas, a o smaku nie będę wspominać, bo to rzecz oczywista :) Nawet mój mąż ostatnio mi powiedział „Kochanie nawet nie wiesz(...)pieczemy chleb przez 1,10 godz po czym wyjmujemy chleb z piekarnika, odrywamy papier do pieczenia i wkładamy chleb znowu do piekarnika na kolejne 10 minut na dopiekanie (bez foremki). Po tym czasie wyjmujemy chleb i studzimy na kratce. Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy stukamy w niego od spodu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Delicious Titbits