żyć i podporządkować sobie moje wykształcenie, wg własnych zasad i być może, niezrealizowanych niegdyś planów. Ale to moje życie, mój czas i będę robić to, co uważam za słuszne. Bez względu na opinię innych. Ale się rozpisałam! Czas przejść do sedna. Są plany i marzenia małe oraz duże. Poważne i głupie, szalone i mądre, odpowiedzialne i całkowicie pozbawione sensu(...)DUŻE: - mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie kulinarne tajemnice i sekrety, doświadczyć na języku niesamowitych potraw, smaków, poczuć niezwykłe aromaty; - rozpocząć produkcję swoich domowych nalewek dla szerokiego grona odbiorców; - wydać swoją książkę kucharską; - kupić samochód (najlepiej garbusa albo syrenkę); * a po odniesieniu sukcesu, otworzyć z przyjaciółmi ze studiów restaurację; A Wy jakie macie marzenia
W kuchni Karmel-itkiTen serek robiłam dopiero 2 razy, wiec, być może, nie jest jeszcze ideałem, zwłaszcza jeżeli chodzi o serowe dziurki
Stare Garywierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie „na szczęście”. W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą postną. Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może głupi )ludzie wymyślili, że gęś(...)Widać ich partnerstwo ,działanie zespołowe i troskę o wzajemne bezpieczeństwo. Teraz muszę spojrzeć z lotu ptaka i nabrać sporego dystansu do tego poczciwego stworzenia, jeżeli mam je zjeść bez wyrzutów sumienia. Bo jak widać zasługi gęsi są duże ,choć niedocenione
Kulinarny karnet ChristopheraInspiracją do tej zapiekanki był przepis Margarytki ..ja zrobiłam po swojemu i ciut zmieniłam..Kupiłam fajny makaron..w Lidlu bodajże...zielony z dodatkiem szpinaku..o
Moje domowe kucharzeniePrzepyszna konfitura truskawkowa, mnóstwo witamin w każdym słoiczku. Smak lata zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację
Smaczne Zdrowetakich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU ). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy . Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny , jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się(...)zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto wychodzi dość słodkie, nie wymaga więc dodatkowej polewy na wierzch. Zwierzę domowe z gatunku Pan Mąż i podgatunku Łasuch Cukierniczy , może wymagać dodatkowo dołożenia polewy czekoladowej na wierzch (przepis na idealną polewę TU ), ale trzeba zrezygnować wtedy z części cukru dodawanego
Grunt to przepis!Tradycyjna zupa ogórkowa, którą przygotowałam z domowej roboty ogórków kiszonych. Jest gęsta, ma mnóstwo warzyw i smakuje wybornie. Staram się odżywiać moją Rodzinę zdrowo i unikam częstego gotowania zup na wywarze typowo mięsnym, dlatego też bazę tej zupy stanowi podsmażana na dużej ilości oliwy z oliwek cebulka. Smakiem zupa nie odbiega kompletnie od tych gotowanych na mięsie, odważyłabym się nawet(...)złoty kolor. Przerzuć cebulę wraz z całą oliwą do gotujących się warzyw. Zamieszaj. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj do nich starte na tarce o grubych oczkach ogórki (bez skórek). Pogotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aby zupa nabrała smaku. Zdejmij zupę z ognia, rozlej do talerzy, polej słodka lub kwaśną śmietaną, posyp koperkiem i gotowe. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyJest czerwiec, przyszła pora na przetwory z truskawek. Truskawki są dosyć tanie, wiec czas aby zamknąć je w słoikach. Nie chciałam przygotowywać truskawek wg przepisów jakie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzabieramy się do dzieła. Dzieła tworzenia. Po trzecie i obowiązkowo. Dodatki. Bez tego nie ma co siadać do sushi. To tak jakby jeść pizzę bez sosu albo frytki bez ketchupu ;) Sos sojowy do maczania. Imbir do podgryzania. Pasta wasabi do wyciskania łez z oczu, że to wszystko takie dobre ;) To na początek. Przynajmniej na tym etapie wtajemniczenia. W dobrym zwyczaju(...)słowo wypowiedziane w kwestii sushi. Przede mną jeszcze sporo do poznania. Już nie mogę doczekać się lepienia nigiri albo uramaki. Ale o tym innym razem. Zachęcam Was do domowego sushi. To na prawdę nic trudnego. A satysfakcja: bezcenna! Jak mina Stwórcy pałaszującego maka z wasabi
bastalenaCoś do pochrupania..bardzo smaczne..takie ptysiowe słomki na pewno każdy jadł..można je kupić w sklepie ..ale można również zrobić je samodzielnie i będą
Moje domowe kucharzeniemuszą być szybkie i proste. W grę nie wchodzą tzw. zupki chińskie czy podrzędne mrożonki. Zamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio(...)lekkiego zrumienienia sera. Można włączyć termoobieg lub zwiększyć temperaturę. Podawać z sałatą, dużą ilością natki pietruszki lub tylko z keczupem :) Zapiekanka jest prosta, ale smaczna i pożywna. Bez sztucznych dodatków w postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka, jakiej użyłam do przygotowania zapiekanki, pochodzi z Zakładów Mięsnych NOVE . Jest to kolejna propozycja z linii
Codzienna kuchnia niecodziennaCebularze to pyszny przysmak lubelski. Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę
Walijskie PichcenieCzęść rybna: 350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsie Marynata: 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka curry w proszku
Świat Domowej Kuchni