1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba) 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np
Świat Domowej Kuchni800 g mięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej) 1 surowe jajko 1 sucha bułka sól, pieprz, majeranek, Vegeta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula mleko do
Świat Domowej Kuchnipszenna znana głównie z kebabów w cieście. Gotowe tortillę można kupić w sklepach jednak ich smak nie jest idealny i w dodatku te konserwanty... Zachęcam zatem do zrobienia domowych tortilli. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a mamy gwarancje jakości i przede wszystkim świeżości produktu. Poniżej znajdują się dwa przepisy. Tortilla pszenna charakteryzuje placki wytwarzane w Hiszpanii, natomiast kukurydziana(...)placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków należy na rozwałkowane ciasto położyć np. talerz i wzdłuż jego krawędzi wykrajać okręgi. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej (bez tłuszczu) z każdej ze stron. Nie można ich zbyt długo trzymać na ogniu ponieważ zbyt spieczone staną się zbyt chrupkie i ciężko będą się składały. Każdą tortillę
Słodka Stronapierwsze 20 minut, ale później zostawiamy go na godzinę i możemy się zająć czymkolwiek - czytaniem książki, robieniem kopytek, prasowaniem albo leżeniem do góry brzuchem i cieszymy się z zapachu domowego obiadu ;) Składniki: - 6 plastrów karkówki wieprzowej (ok. 600 g) - ok. 1 litr wody - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu - kilka kawałków suszonych grzybków - 2 liście laurowe - łyżeczka przyprawy(...)pieprzem, grzybkami, liśćmi laurowymi, "warzywkiem", papryką i maggi. 4. Kawałki karkówki obtaczamy z obu stron w mące i smażymy krótko z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy mięso (bez oleju!) do naczynia żaroodpornego i zalewamy zagotowaną wodą z przyprawami. 5. Do przestudzonej mąki dolewamy stopniowo (!) ok. pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Dodajemy do mięsa
Kraina Tysiąca Smakówskładnikach głównych nie mówiąc), ale idea pozostaje ta sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut w marynacie Składniki: 15 dag filetów z łososia bez skóry biała część pora ( cienkiego) 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego(...)składniki są zabezpieczone przed odpadaniem): - łososia na przemian z porem -rzodkiewkę na przemian z porem i pomidorkami Piec po kilka minut z każdej strony na grillu ( może być domowy elektryczny, patelnia grillowa lub zwykła patelnia z 2 łyżkami rozgrzanego oleju ) pilnując by się nie przypaliły. Potrzebują na prawdę moment ze względu na to, że składniki są tak drobno pokrojone. Jedynym
Buniabaje w kuchnizdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g - 2 jabłka - cytryna (kilka łyżek(...)Jabłka ze skórką kroimy w drobną kostkę i dodajemy do selera. Ponownie mieszamy. Dodajemy majonez i mieszamy po raz kolejny i ostatni. Moja sałatka nie wymagała doprawiania, zrobił to… domowy majonez. Oprócz selera, orzechów włoskich i jabłek podstawą mojej sałatki jest właśnie domowy majonez. Może kupny też by nie był zły, ale nie spotkałam jeszcze takiego, który by był
mojewypiekiinietylkonawet od 10 lat i ciesza jakby były wczoraj zakupione, co firma to firma. Warta każdej ceny :) Z czystym sercem polecam rogalomanię wszystkim miłosnikom wypiekania rogalików. Ja zawsze piekłam rogaliki bez takiego przyrządu,teraz wiem ze juz zawsze bedę z niego korzystała. Dodam ze ma ona 2 mozliwości albo na 8 większych albo 16 mniejszych rogalików, ja dzis robiłam na większe(...)spróbowac choć paluszkiem...spróbowałam i ja..a co tam, wszak każdy z Nas dzieckiem jest :) Rzeczywiscie taki jak mój, taki jak nauczyła mnie robić moja babcia Kochana, prawdziwy domowy dżem. Nie za rzadki ale też nie zbity w galaretkę. Idealny. Co do słodkosci też, akurat takie jak lubię. Rogaliki przyrządzone z tym produktem wyszły naprawde smaczne, takie prawdziwe domowe
Z Majeczką w kuchniDziś na deser bezmleczne lody z jeżyn i konfitury z płatków róży. Składniki: 3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn 3 łyżki konfitury z dzikiej róży pół szklanki
prawdziwe jedzenieDawno nie było u mnie chleba…;)! Naprawdę trudno mi się powstrzymać przed pieczeniem następnych bochenków, bo nie dość, że każdy domowy chleb jest pyszny i każdy inaczej smakuje, to jeszcze takie samodzielne pieczenie daje mnóstwo radości :)! Co odwiedzam zaprzyjaźnione blogi, to moja lista z przepisami do zrobienia się wydłuża…. trudno mi się powstrzymać :)! Jednak jeszcze więcej mam radości(...)dlatego warto się na niego skusić….:) Dla tych, co nie mają zakwasu przypominam, że jest Zakwasowa Mapa Polski , gdzie można od innych osób dostać aktywny zakwas i bez wykrętów zabrać się za pieczenie :)! Chleb polski Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego aktywnego 200 g mąki żytniej razowej 200 g wody przegotowanej letniej Wszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią
UgotujmyTo.plwymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące. Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był domowy więc doprawiony tak jak chciałam) Jeżeli używamy świeżych jabłek, należy je umyć, obrać, pokroić na małe kawałki wyrzucając ogryzki. Włożyć pokrojone jabłka do miski i wymieszać z cukrem(...)piekłam z połowy porcji w tortownicy 20 cm - myślę że mogłaby być nawet trochę większa - 22 - 24 cm. W przepisie mowa jest o blasze mazurkowej , takiej bez jednego brzegu. Przepis dodaję do akcji NIE BYLE JAKA SZARLOTKA
Stare GaryByły mi potrzebne do jagnięciny, natychmiast. Robiłam wcześniej, bardzo smaczne, ale oczywiście nie pamiętałam skąd był przepis. Poszukałam w internecie i wybór padł na przepis ze
Stare Garypikniki, długie spacery i wyprawy rowerowe. Nic więc dziwnego, że zaczęłam myśleć o tym co w takich wypadkach będę jeść! Robiłam już kiedyś tortille, a dziś zaproponuje Wam Wiosennego Domowego Kebaba z nowalijkami. Mam nadzieje, że tak jak nam, tak i Wam przypadnie do gustu. Zapraszam! Udanego dnia!" Składniki na ciasto: 4 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko(...)złoty kolor cienkie placki - naleśniki. Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski (ale nie oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po zdjęciu z patelni plasterki przekrawamy do końca. Na środek przygotowanego wcześniej placka (podgrzanego na patelni) rwiemy na drobno liście młodej sałaty, dodajemy liście rukoli, pokrojoną
Słodkie Przyjemnościpostaciach, czy to w zupach na ciepło, czy w chłodnikach. Gdy byłam w wieku szkolnym, jak biegaliśmy z podwórkową ekipą to lubiłam poskubać go w parku i jeść nawet bez mycia, uwielbiałam jego kwaskowy, orzeźwiający smak. Teraz już z tego wyrosłam Inne moje przepisy ze szczawiem: Kremowa zupa szczawiowa Zupa szczawiowa z jajkiem Najlepsze chłodniki są na zsiadłym mleku(...)avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 miska szczawiu leśnego 200 ml wody 2 łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 250 ml domowego kefiru 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku pęczek rzodkiewek 1 mały ogórek Szczaw myjemy, przebieramy, siekamy. Wrzucamy pokrojony szczaw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprodukt, to faktycznie jest to oryginalny amerykański produkt, jak zresztą reszta produktów, które mają w swojej ofercie. Produkty faktycznie pochodzą z tych krajów, zapakowane w oryginalne pudełka i jakość bez zarzutu. Dodatkowym plusem jest to, że nie odstraszają cenami :) Dlaczego skusiłam się na ten sos? To wszystko przez Jack`a Daniels`a. Bardzo lubię tą whisky, więc pomyślałam sobie(...)się będzie zachowywał. Następnym razem przytrzymam dłużej. Nie mam zastrzeżeń co do smaku, jednak jakoś nie powalił mnie na kolana, może dlatego, że moje podniebienie przyzwyczajone jest do domowych marynat ziołowo- miodowych, ziołowo- cytrynowych, ziołowo - jogurtowych, ziołowo- pomidorowych, które komponuję sobie sama. Dziś zamarynowałam w sosie żeberka wieprzowe, niedługo podzielę się wrażeniami, może wieprzowina i ten sos stworzą
Blondynka GotujeDziś tylko jedno zdjęcie....jutro przepis i więcej zdjęć...A może ktoś zgadnie co to za potrawa...powiem tylko, że było smaaacznie... I jest już przepis
Moje domowe kucharzenie