scenie głównej, trójka naszych wielkopolskich blogerów : Marysia, Dorota oraz Paweł, pokazywali swoje propozycje na szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego , pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakotto czy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności! Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, które powstawały na scenie oraz(...)itka. I rzecz jasna, wieczorem nie wróciłam z pustymi rękoma, o czym przekonacie się w wielu postach, gdzie korzystać będę z tego, co zdobyłam. Bo z festiwalu wracając bez żadnego zakupu? Nie może być, przynajmniej nie dla tych, co kochają jeść pysznie i zdrowo. fot.: Karmel-itka. VII OFDS był wspaniałym wydarzeniem. Wiem, że za rok także tu wrócę
W kuchni Karmel-itkiwzględu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto z pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam. Na pierwszy ogień dokonałam porównania pizzy pieczonej w formie tradycyjnej, tj. na blaszce oraz pizzy z kamienia(...)umieścić ciasto – możecie do tego użyć tacki lub papieru do pieczenia i rękawic. 3. Piecz pizzę, aż brzegi ciasta będą rumiane i odpowiednio przypieczone tak, aby placek bez trudu odchodził od kamienia. 4. Zdejmij pizzę - z pomocą może tu przyjść nóż lub łopatka oraz ponownie użyj rękawic. Ponadto, kamienia do pizzy
Fabryka pomysłówChwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZiemniak od dawna króluje w naszej kuchni, a to za sprawą swojej wszechstronności. Może być gotowany, smażony, pieczony… i w ogóle przetworzony na bardzo wiele sposobów
mojewypiekiinietylkoPiotrkowi ostatnio zdarza się zapomnieć kupić chleb Rozsmakował się w tym chlebie, nie pozwala nawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki. U nas w domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które(...)ściągnięciu pokrywki z garnka spryskuję chleb wodą, pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego! A to chleb z garnka upieczony dzień wcześniej, tylko bez ziołowych dodatków i na świeżych drożdżach. The post Chleb z garnka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;) Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem, kartki z wydrukowanym przepisem co jakiś czas przypominały(...)proszku 40 g cukru 8 g soli 24 g świeżych drożdży 200 g letniego mleka pełnego 170 g Tang Zhong 40 g roztopionego masła 180 g ryżu brązowego, ugotowanego bez soli Przygotowanie chleba: Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie zalej je połową mleka. W reszcie mleka rozpuść sól. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj mleko w proszku, rozpuszczone w mleku drożdze
Grahamka, weka i kajzerkaorzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Dietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Lasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne(...)wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Pesto bazyliowe według metody włoskich babć
Chilli Czosnek i OliwaPo wielokrotnym zrobieniu jogurtowego serka labneh - właściwie robię go co parę dni, mniej kłopotliwego serka nie znam -
Stare GaryScones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami z rozmarynową nutą to błyskawiczne bułeczki śniadaniowe, które zrobimy w mniej niż 30 minut! Scones (skonsy) pochodzą z Anglii
Poezja smakuPrzygotowanie oryginalnej kaczki po pekińsku wymaga tak wysokiego kunsztu ,że od kucharza amatora nie można żądać tej sztuki. Poniższy przepis ,z pewnej chińskiej restauracji ,został specjalnie uproszczony dla potrzeb domowej kuchni na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność tej potrawy wynika przede wszystkim ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami(...)pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki. Składniki: 6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki chilli ,roztartej Wykonanie: Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować
Kulinarny karnet ChristopheraOstatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło(...)razem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY. MĄKA Z TAPIOKI: "Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu. Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep
Wypisz WymalujProsta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a
SzczyptaSmaQKorzysci z domowego przetworstwa nie trzeba nikomu uzasadniac tym bardziej,ze wrocila" moda" na domowe kompoty,w ogole na domowe przetwory. Posiadacze dzialek i przydomowych ogrodkow bedac zmuszeni do racjonalnego zagospodarowania swoich zbiorow robia przetwory od zawsze,nie zwazajac na mody .Bedac szczesliwa posiadaczka drzewka brzoskwiniowego od lat robie sloiki.Nie musze dodawac jak duza maja przewage nad tymi brzoskwiniami(...)male i zle odchodza od pestek,mozemy je gotowac w calosci.Trzeba jednak pamietac,ze pestki brzoskwin zawieraja cyjanowodor (silna trucizna),dlatego taki kompot nie moze byc dlugo przechowywany.Ten bez pestek jest jednak trwalszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mięso, uwielbiam wszelakie i w każdej postaci. Zawsze to tłumaczę tym, że mam grupę krwi O RH + a to najstarsza grupa krwi tzw. myśliwych. Coś w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMielonka wieprzowa do kanapki. Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem. Można ją oczywiście dowolnie modyfikować i dowolnie komponować dodatki. Normal 0 21
Praktyczna pl