miałam okazję skosztować w restauracji Dune w Mielnie, o której wspominałam we wcześniejszych postach. Postanowiłam odtworzyć ten wspaniały smak w w domu... i myślę że wyszło rewelacyjnie, jak na domowe warunki J Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem(...)skórki. Pomidory i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. W dość dużym garnka rozgrzewamy olej. Podsmażamy pieczone pomidory,czosnek cebulę oraz paprykę. Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion, na początku szklankę. Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą
Mania Gotowaniaspecjalnie dla mojej Babci, która musi uważać na swoją dietę. Skład banalny, smak fantastyczny. I ten zapach wydobywający się z piekarnika, cudo! Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze nigdy przygotować domowego chleba, to polecam ten przepis. Mimo, że drożdżowe, to jest bardzo pyszne! " Składniki: szklanka maki pszenno-żytniej szklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypania garść maku(...)naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy 25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSpód 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru(...)mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was. Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu z wodą, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych
Kulinarne przygody Gatityłyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie jagodowe : około 6 szklanek jagód, u mnie były 4 20 dag mielonych migdałów - bez skórki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki rumu 3 białka Składniki na kruszonkę : szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 2/5 kostki 250 g - masła lub margaryny 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę(...)świecie medycyny ogromne uznanie. Suszone owoce pomagają przy biegunkach i zatruciach pokarmowych, tak samo działa zagęszczony sok i przecier z owoców. Świeże owoce działają raczej rozwalniająco ( lek na zaparcia). Domowe leki z czarnej jagody wpływają wprost rewelacyjnie na prace jelit i niszczą bakterie odporne na antybiotyki. Chronią nas także przed wnikaniem toksyn ze skażonej żywności czy wody. Uczeni z Francji
Proste PotrawyJakiś czas temu mój zakwas dokonał swojego żywota i przez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem kajzerki zaczęły mi stawać w gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu(...)sensu przedłużania całego procesu. Wybór pozostawiam Wam. Przechowywanie ciasta w chłodnym miejscu do wolniejszego wyrastania ponoć zwiększa głębie smaku chleba. Ja jednak do cierpliwych nie należę, a chleb i bez tego mi bardzo smakował. Ostatnia już uwaga to proporcje. Ilość podanych tu składników daje nam jeden ogromny bochen lub dwa mniejsze. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby podzielić wszystko
W kuchni wieczoremnaleśnikowe: - 600ml mleka - 600ml gazowanej wody mineralnej - 500g mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - szczypta soli Składniki na masę serową: - 900g twarogu (polecam domowy, ale może być też półtłusty lub mascarpone) - 2 całej jajka - 1 żółtko - 2 łyżki cukru z wanilią - cukier puder (ilość do smaku) - esencja migdałowa Wszystkie składniki(...)Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tort naleśnikowy appeared
mojewypiekiinietylkoNa ten przepis natykałam się co rusz na różnych blogach i serwisach kulinarnych. Większość osób go chwaliła, a chyba nikt jakoś bardzo go nie skrytykował. Dlatego
Ratunku obiadBulka tarta jest w naszej kuchni nieodzowna.To niezastapiony skladnik wszystkich panierek.Schaboszczak,knedle z owocami polane maselkiem z bulka tarta-nie do pomyslenia by moglo jej zabraknac.Proponuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego najmniejszych wątpliwości! Makaroniki za każdym razem wzbudzają podziw, bo są niewiarygodnie urocze i owiane aurą tajemniczości. Ciągnie się za nimi opinia wręcz nieosiągalnych w domowych pieleszach dla zwykłych śmiertelników. Gwarantuję, że żadni goście nie wyjdą rozczarowani po takim deserze. Ja dzisiaj proponuję makaroniki nieco inne, bo z orzechów laskowych. Dzięki temu są wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie(...)wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie. Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRewelacyjna zupa szczególnie na chłodne dni. Dodatek ryżu zamiast tradycyjnych ziemniaków sprawia, że jest delikatna, chociaż wyraźnie kwaskowa. Zawsze dolewam do zupy sok z ogórków
Walijskie Pichceniechyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni(...)nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru. Studzimy w naczyniu - bez przykrycia. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcukru, a suszone nawet 10 – 20 razy. zastosowanie : Najprostszym sposobem wykorzystania stevii do słodzenia jest ususzenie liści wraz z zielnymi wierzchołkami pędów, idealna do domowych przetworów. Otrzymany susz należy rozdrobnić np. za pomocą miksera, młynka do kawy itp. Oprócz zastosowania jako substancja słodząca, stevii przypisuje się również właściwości lecznicze: Hamuje rozwój bakterii zębowych(...)plastry) 1 serek z niebieską pleśnią 1 gruszka kilka pomidorków koktajlowych kilka listków stewii gotowy sos balsamiczny albo na bazie miodu i musztardy Szpinak myjemy i suszymy. Boczek smażymy (bez dodatkowego tłuszczu), gruszkę kroimy w plastry, pomidorki przekrawamy na połówki. Na półmisku układamy szpinak, pomidorki, kawałki sera, plastry gruszki, smażony boczek, oraz listki stewii. Całość polewamy ulubionym sosesm. U mnie
Bon Appetit MałgorzatyDomowa wersja "sklepowych" Piegusków z bakaliami. Przepis którym poratowała mnie kumpela z pracy - tak Magda, o Tobie mówię - gdy w planach miałam gości i mało czasu na wypieki. Pyszne ciastka, naprawdę łatwe do przygotowania, nie wymagające skomplikowanych składników. Jak dla mnie o niebo lepsze niż te oryginalne Pieguski ze sklepowej półki. Składniki: 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie(...)połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może
Grunt to przepis!zrobienia, wilgotny i bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków, jakimi napchane są dzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli . Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny(...)formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy. Na wierzchu możemy ułożyć kilka liści laurowych. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180°C z termoobiegiem lub 190°C bez tej funkcji. Przed wyjęciem z formy całkowicie studzimy. * Do pasztetu najlepiej użyć cukinii młodych i nie wyrośniętych – bez pestek. Dla wielbicieli warzywnych pasztetów polecam także pasztet z pieczarek
Poezja smaku