Lazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia
Kuchnia Pełna Pasji250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 3,2% 80-100 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek
Świat Domowej KuchniSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, ser biały 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, rodzynki 100 gram, biszkopty okrągłe 150 gram
W Mojej Kuchni LubięNaleśniki do słodkiego nadzienia. Przepis tradycyjny, w którym mleko zastąpiono wodą i olejem. Składniki na 8 sztuk. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody
prawdziwe jedzenieSkładniki: kurczak 1,5 kg, masło zimne 1/4 kostki, seler nać 5 gałązek, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia
W Mojej Kuchni Lubiędrożdży 5 łyżek cukru 100 g masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1 żółtko szczypta soli powidełko śliwkowe konfitura z róży (ja mam w wersji domowej) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru - odstawiamy na chwilę. Do miski z mąką wlewamy drożdże, roztopione masło, cukier, jajka, żółtka i sól. Mieszamy(...)Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół. Są pyszne
Lawendowe Niebożycia i dobre samopoczucie.Szklanka soku dziennie potrafi tak naprawdę zdziałać cuda,bo to prawadziwa skarbnica witamin,makro- i mikroelemenów (więcej przeczytasz tutaj ),do tego niepowtarzalny smak,co nie jest bez znaczenia.Ma silne właściwości oczyszczające,wydala kwas moczowy z organizmu,wspomaga pracę wątroby i nerek.Uchroni przed katarem,uwolni od zgagi,obniży ciśnienie krwi,wzmocni krew podwyższając poziom hemoglobiny.Efekty picia soku(...)infekcjami. Biorąc pod uwagę niską cenę i dostępność buraka,możemy w łatwy,bardzo smaczny i dosłownie za przysłowiowy "psi grosz" wspomóc własne zdrowie. Jakie buraki są najlepsze do domowej produkcji kiszonych buraków? Burak ćwikłowy musi być w dobrym gatunku,czli mieć cienką skórkę,a wprzekroju jednolity,ciemnoczerwony miąższ.Im ciemniejszy,tym bogatszy w prozdrowtne anocyjany.Marmurkowa struktura wpływa niekorzytnie na jakość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Myślę, że żadne polskie święta bez tej sałatki nie mogą się obejść. Chyba w każdym polskim domu jest robiona, ale każda gospodyni ma na nią swój własny przepis. To tak jak z bigosem... niby tylko kapusta kiszona i mięso, ale każdy też smakuje inaczej, bo każdy doprawia i przyrządza go na swój, często sekretny, sposób. U mnie też, odkąd(...)jest jabłko. Często robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej jabłka - ot taka nasza mała domowa wojna sałatkowa :) Dla mnie to zdecydowanie smak dzieciństwa :) przypominają mi się święta. Składniki: 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 średni ziemniak por (biała część
Delicious TitbitsSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, cebula 1 mała,ząbki czosnku 3 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, pieprz
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 5 sztuk papryka, 3 sztuki pomidory, 2 sztuki cebula, 1 główka czosnek, 1/2 pęczka natka pietruszki, 2 saszetki ryż, 25 dag mielone wieprzowe, 1 sztuka
W Mojej Kuchni Lubięciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało. Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować. PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C . Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel(...)PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI : Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym. Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika
Słodko-Słony Świat Ilonyedna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu. Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości . Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 125g margaryny (pół kostki) 0,5 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa(...)miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni) Krem Żółtko rozbełtać w pół szklanki mleka następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka
Wypieki UliTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Nie wyobrażam sobie tego dnia bez przynajmniej jednego pączka - wiadomo, tradycji musi stać się za dość. W tym roku mam zamiar tradycją podtuczyć również C. - no przecież jego nie zjedzenie pączka nie może wpłynąć na moje szczęście! Nie jestem pewna, czy zepnę się w sobie na tyle, żeby samej je smażyć - nie znoszę(...)kalorycznie jak tradycyjne pączki, ale ja tam się z nim nie zgadzam). Do pączków mimo wszystko dość im daleko, jednak cukrowa posypka nadaje im niepowtarzalnego charakteru. U mnie z domowymi powidłami śliwkowymi, ale jak ktoś ma chęć, może dać różę. Z ciekawostek - moja Babcia i Mama nigdy nie robiły pączków z różą, tylko właśnie zawsze ze śliwką. Nie wiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo skompilowanym i nie mieli dowagi się do niego zabrać. Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki(...)ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do w chłodne miejsce lub do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie chleb
Kulinarne przygody Gatitypodgrzewamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy zacznie się gotować, wlewamy mleko z mąką, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, krem jest gotowy. W taki sam sposób przygotowuję domowy budyń. Zmniejszam jedynie do 2 łyżek ilość mąki ziemniaczanej. Taki budyń w niczym nie ustępuje temu z papierka, a przynajmniej wiemy, co jemy. Ja już nigdy nie kupię gotowca. Nasączona(...)Wtedy całość wstawiamy do kąpieli wodnej i mieszamy do momentu, kiedy stanie się jednolita. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy (ze śmietanfixem lub bez, zależy jak bardzo ufamy naszej śmietanie) i delikatnie łączymy z kremem krówkowym, a następnie z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy na trochę do lodówki. Do momentu, gdy krem da się nakładać
Ratunku obiad