domowe bezy - 1655 przepisów (strona:64/111)

udka z przyprawą kurczak z kiełkami... 193

Składniki: 2 sztuki uda kurczaka, 2 łyżki masło klarowane, 2 łyżeczki vegeta, 1 opakowanie przyprawy kurczak z kiełkami Royal Brand, 4 szklanki woda,2 małe papryczki

W Mojej Kuchni Lubię
Moje domowe nachosy 174

Bardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je

Kulinarny Pamiętnik
1515.Babka z kisieli 210

Babka z kisieli...[ przepis z jakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem ..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu

Moje domowe kucharzenie
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 204

Nigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy(...)godziny Składniki Ciasto: 400 g mąki pszennej 550 40 g świeżych  drożdży 1/2 łyżeczki soli 75 g cukru 135 ml letniego mleka  1 łyżka     domowej esencji waniliowej 50 g roztopionego masła 2 jajka Nadzienie: 170 g brązowego cukru 60 roztopionego masła 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Polewa: 100 g serka kremowego

Kulinarne przygody Gatity
marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 169

Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek

W Mojej Kuchni Lubię
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 199

srodku,takie troche racuchowate. Po zdjeciu z gofrownicy sa miekkie,ale stygnac twardnieja.Smaczne nawet na drugi dzien. Jak wyczytalam gofry belgijskie nigdy nie sa prostokatne,zawsze za to bez kantow i lekko zaokraglone,gdyz powstaja z kulki ciasta.Te z przepisu ponizej wprawdzie nie powstaly z kulki,ale prawie,prawie.Ich tajnym skladnikiem jest cukier perlowy,gdyz tylko on pozwala uzyskac efekt(...)gofrow (takich  jak na zdjeciu): 180 g maki 70 g mleka 1 jajko+1 zoltko 45-60 g masla 30-50 g cukru perlowego 1 lyzka cukru waniliowego-domowego sol- spora szczypta 1 lyzeczka suchych drozdzy Wykonanie: Mleko razem z maslem podgrzac w garnuszku. Wszystkie skladniki umiescic w misie robota,dolac mleko i mieszac na I predkosci.Dodac jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pieczonej dyni. 190

Człowiek uczy się całe życie... ja na przykład nigdy nie starałam sie zapoznać bliżej z dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia z octu, za która delikatnie mówiąc nie przepadam. No ale wiek zobowiązuje, trzeba nadrabiać straty.. :) Dziś przekonałam się, że dynia jest genialna, pyszna, słodka jakby polana miodem, cudna wręcz! :) 1/2 średniej wielkości dyni(...)zrumieniła się z każdej strony - pieczemy aż będzie miękka. Upieczoną dynię blenderujemy - jeśli komuś sie chce może ją dla pewności przetrzeć przez sito. Bierzemy ok. pół litra dowolnego domowego rosołu (błagam, nie z kostki rosołowej!!). Mieszamy rosół i dynię, ścieramy do tego dowolną ilość parmezanu, dodajemy sól, pieprz, około pół łyżeczki garam masala, oraz kwaśną śmietanę (u mnie 18%). Wszystko

Z butelką mleczka w tle
GOFRY MIGDAŁOWE, AMARANTUSOWO-OWSIANE - BEZGLUTENOWE... dżemem malowane. 221

amaretto, do smaku, - śmietana/serek mascarpone - 2-3 łyżki, - mleko, pół szklanki, - masło, 1/4 kostki, - mleko w proszku pełne, 4-5 łyżek, opcjonalnie, - cukier trzcinowy, 3/4 szklanki, - cukier waniliowy domowy. WYKONANIE: 1. Żółtka ucieramy z połową cukru na parze, dodajemy amaretto. 2. Utarte żółtka łączymy z masłem, mlekiem, śmietaną/serkiem, mąkami - regulujemy gęstość, pamiętając, że po chwili ona pęcznieje(...)Przed każdym wylewaniem gofrowej masy na gofrownicę płytki smarowałyśmy masłem, Migdałowy aromat rozniósł się po całym domu, docierając chyba we wszystkie możliwe zakamarki. Ten piękny zapach obudziłby (i bez wątpienia skusiłby i przywlekł do kuchni) nawet zmarłego - na szczęście tego nie testowałyśmy, ale wierzymy, że tak by było ;) Ale... magia rozniosła się po domu, gdy w ręce wpadła tajemna broń

Wypisz Wymaluj
UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ 201

jajko – 4 szt * cukier – 150 g * mąka pszenna – 250 g * olej – 100 ml * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * cukier wanilinowy – 1 op * domowa masa makowa – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie(...)pieczenia. Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ). Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut. ( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ). Studzimy! Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Bułeczki duńskiej babci 174

czas zacząć myśleć o sobotnim śniadanku. Jeśli mam wolny weekend, staram się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie. Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia C. ratuje(...)obserwowaliśmy rosnące ciasto, a C. opowiadał o lukrowaniu bułeczek i całych hektarów dookoła. Uwielbiam takie chwile... Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 205

uzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna, bo w 100% bezglutenowa i w 100% do powtarzania bez końca.  Ps. w szklaneczce ze zdjęcia też piekłyśmy ten chlebek (obecność męskiego pierwiastka - a najbardziej tego wzbogaconego o wąsy -  w stadzie powoduje zmniejszanie się zasobów niezbędnych m.in. słoiczków(...)bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram, - mąka chleba świętojańskiego - KAROB ,  - jajka, 4 (8 przepiórczych). - masło, 1/4 kostki, - serek mascarpone. 1/3 opakowania, - cukier trzcinowy, pół szklanki, - cukier waniliowy domowy, odrobina, - mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki - ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj" - morwa biała /Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ

Wypisz Wymaluj
puchate drożdżowe ze śliwkami... 141

Składniki: - w opisie zaczyn , 1 szklanka mleko, 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1/2 kg mąka tortowa, 3/4 kg śliwki zaczyn

W Mojej Kuchni Lubię
Mini rogaliki z marmoladą 229

No i rogalomania poszła w ruch.. przyszykowałam ciasto drożdżowe..ciasto pięknie wyrosło...i na początek mini rogaliki..takie na jeden ...no może ..dwa lub trzy

Moje domowe kucharzenie
Dietetyczne ciasteczka z otrąb (bez masła,mąki, cukru) / Dietary bran cookies (no butter, flour, sugar) 1063

Krzyś, mój  "pracowy" kolega, który przynosi nie banalne drugie śniadania i przekąski przygotowane przez uzdolnioną kulinarnie małżonkę, zajadał się ostatnio pysznymi ciastkami. A że miałam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Żurek na serwatce 166

Tyle pisałam o wykorzystaniu serwatki, więc po przepisie na twaróg domowy pora na żurek na serwatce. Nie potrzebujemy nastawiać zakwasu na żur, bo tu zastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki - 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa) - 400g boczku wędzonego - 6 kiełbasek - 3 cebule(...)łyżki mąki pszennej - 3 łyżeczki cukru - sól, pieprz do smaku   Serwatkę wlałam do dużego garnka, postawiłam na kuchenkę, aby się grzała, dodałam dwie małe, starte główki czosnku (bez obawy, nie będzie za dużo). Przesmażyłam boczek, gdy wytopił się tłuszcz dodałam obraną ze skóry i pokrojoną w półkrążki kiełbasę – podrumieniłam. Cebule pokroiłam w kostkę, dorzuciłam na patelnię z kiełbasą

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania