domowe bezy - 1655 przepisów (strona:69/111)

gulasz z biodrówki z mieszanym makaronem po seczuańsku... 145

Składniki: biodrówka 70 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z białymi szparagami 196

ząbek czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 30 g masła 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu Wykonanie: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Odcinamy główki i odkładamy je na bok. Szparagi kroimy(...)Gotujemy na wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas. Gdy płyn się wchłonie dodajemy następną porcję, gotujemy i mieszamy. W międzyczasie pocięte w kawałki szparagów (bez główek) podsmażamy na oliwie na patelni lub gotujemy na parze. Powinny pozostać al dente. Pod koniec dodajemy główki szparagów,  Po 15 minutach sprawdzamy miękkość ryżu

Kulinarne przygody Gatity
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 180

francuskiego opakowanie twarożku (150-200g) suszone oregano i bazylia pieprz cytrynowy 500g łososia w płacie 1 jajko Łososia płuczę pod zimną wodą, odcinam skórę (chyba, że macie płat bez niej, ten punkt należy pominąć). Oprószam cytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami.  Ciasto francuskie kroję w kwadraty(...)kwadraty z łososiem, smaruję obficie jajkiem rozbełtanym i wkładam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piekę pakieciki około 20-30 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Najpopularniejsze przepisy listopada [TOP5] 161

zmiany. Inny lider;) Miejsce 1: Szynka peklowana i wędzona Nic a nic nas to nie dziwi. Gdzieś tam na horyzoncie pojawiają się święta. A trudno sobie je wyobrazić bez samemu uwędzonej szynki. Ten smak, ten aromat unoszący się znad świątecznego stołu. Wkrótce sami znów wybierzemy się na działkę, by przygotować się godnie do świąt. Wam też polecamy to samo! Miejsce(...)kebabie. Ale to nasza propozycja. I uwierzcie – warto ją sprawdzić. Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynek (wermut) Miejsce 5: Wino z pomarańczy Co tu dużo pisać – domowe trunki to jest to. Polecamy oba. Ceny pomarańczy w zimie lecą w dół, więc to dobry okres, by wycisnąć z tych owoców coś wiecej. Miłośnikom wermutów polecamy naszą ryżowo-rodzynkową

Jakugotujesz.pl
pierś kurczaka w gulaszu warzywnym... 162

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, marchew 4 sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
jarzynowa zupa z parówkami... 166

Składniki: parówki 4 sztuki, woda 3 litry, ziele angielskie całe 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, mrożona mieszanka warzywna 1 opakowanie, groszek konserwowy 1 puszka, papryczki

W Mojej Kuchni Lubię
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 146

Składniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9

W Mojej Kuchni Lubię
gołąbki z parowara... 161

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, ryż ugotowany 4 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 176

smaku. Spróbujcie koniecznie! Już nigdy nie będziecie chcieli tych kupionych. A ja, dzięki Marcie, mam w zanadrzu jeden z ulubionych obiadów moich bliskich! DOMOWE TORTILLE I SMAK MEKSYKU DOMOWE TORTILLE Składniki (8 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wodę(...)tortille chwilę z obu stron.  FARSZ DO TORTILLI: Składniki (4 duże porcje, 8 małych): 400 g mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży 2 cebule średnie sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie 4 łyżki sera Corregio sałata olej Przygotowanie: Skrój cebulkę, podsmaż, duś pod przykryciem

Gotowanie to kochanie
Postna kapusta wigilijna 344

poszukać takiej z rynku/warzywniaka – prosto z beczki, niż kupować w supermarkecie. Ja użyłam takiej domowo ukiszonej – jest najlepsza. Postna kapusta wigilijna: 2 kg kapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!) 2 duże cebule lub 3 średnie 50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 suszone liście laurowe(...)wody, przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody (wodę można zostawić na później). Jeśli jest zbyt kwaśna można ją przepłukać. Gdyby kapusta była ukiszona bez marchewki ścieramy do niej 2 średnie sztuki, ale dobra kapusta powinna ją mieć. Rozgrzewamy w garnku masło z oliwą i podsmażamy cebule posiekane w kostkę. Dodajemy kapustę i podsmażamy przez

Poezja smaku
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 283

własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe.  W moim domu jest mieszanka(...)wpisała się w nasze świąteczne menu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku

W kuchni Karmel-itki
Domowe zdrowe i najlepsze - pieczona szynka 202

Wszyscy dobrze wiemy, że zdecydowanie lepiej jest upiec własny kawałek szynki czy schabu, niż kupować gotowe nafaszerowane  nie wiadomo czym wędliny. Staram się tak

W kuchennym oknie Ewy
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 273

wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze gdy tylko mamy okazję (oczywiście oprócz Wiktora - jego dieta jest ścisła). Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy!  Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie(...)zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe!  SKŁADNIKI FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, vegeta - najlepiej domowa, Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy przyprawy (na bogato

Wypisz Wymaluj
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 155

chwilę zabrał mnie w inny wymiar. Dodatkowym plusem jest fakt, iż mój syn, który nie lubi i nigdy nie chciał nawet kęsa wątróbki, zjadł cały taki talerz, oczywiście bez malin i jeżyn, wspominałam, że wybredny? Dla mnie liczyło się to, że zjadł wątróbkę, bo sery akurat lubi. Ja po zjedzeniu tego dania, nie wiem czy jeszcze wrócę do wątróbki(...)dwie duże garście :) *2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego 225 g sera halloumi   kilka malin (użyłam mrożonych) kilka jeżyn (użyłam mrożonych) 4 łyżki musu z malin (użyłam domowego, który zrobiłam latem) mąka pszenna do obtoczenia wątróbek mleko do namoczenia wątróbek smalec do smażenia wątróbek Wykonanie: Hmm, w pierwszej kolejności oczyściłam wątróbki,włożyłam je do miseczki i zalałam mlekiem.W

Blondynka Gotuje
Słodka plastelina 161

masy cukrowej. Hmm... W zasadzie kiedyś już miałam z nią do czynienia, ale była to masa gotowa, kupiona w sklepie, nieco twardsza i jednak troszkę inna w obróbce niż domowa. Wydaje mi się, że tamta była sztywniejsza - ale może to moja wina, bo dałam za mało cukru...? Nie jestem pewna. Przepis znalazłam u  Rynn . Skorzystałam akurat z tego, gdyż(...)cierpliwością, i dobrze jest mieć spory zapas cukru pudru - może być tak, że 600 gram nie wystarczy, masa ciągle będzie lepka - wtedy stopniowo dosypujemy więcej. Masa powinna być plastyczna, bez problemu dawać się formować, jednak przy wałkowaniu sporo trzeba cukrem pudrem podsypywać. Później nadmiar wystarczy zdmuchnąć lub otrzepać pędzelkiem. Poszczególne części przyklejamy do siebie za pomocą odrobiny zimnej wody. Barwniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze