gęstego soku pomidorowego lub własnej roboty przecieru np. domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka łagodnego keczupu np. domowy keczup lub łyżeczka cukru -1 cebula -1 marchewka -1 pietruszka -5 dag masła -liść laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz do smaku -mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia Cebulę kroimy(...)liść, miksujemy blenderem, dodajemy przecier lub sok, albo zmiksowane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zioła, keczup lub cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy do mięs, makaronu lub pizzy
Kulinarne przemysleniamelivta (można dodać więcej otrębów jeśli nie mamy płatków) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki miodu Dodatkowo : mały słoiczek powideł śliwkowych do posmarowania ciasta (najlepiej takich domowej roboty bez cukru ) Przygotowanie : Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej masła albo więcej(...)mniej masła i miodu w zależności od tego jaką chcemy mieć konsystencje i smak kruszonki, posypujemy nią posmarowane powidłami ciasto, najlepiej kroić je ostrym nożem albo nożem do pizzy
zdrowa vege kuchniaŚwiątecznymi przepisami pomęczę Was troszeczkę, ale myślę,że będzie to miłe dla oka i dla kubków smakowych. W kolejce czekają paszteciki z kapustą i grzybami, pierożki
Życie zaczyna się w kuchniprawda, sos czosnkowy można podobnie jak wiele innych rzeczy kupić gotowy w większości sklepów, ale ten sklepowy według mnie nie umywa się do takiego prawdziwego domowego sosu czosnkowego. Domowy sos jest rzadszy od sklepowego, mocniejszy (choć to zależy ile czosnku dodamy) i bardziej aromatyczny. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki(...)Doprawiłam wszystko solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi (zioła można pominąć jeśli ktoś nie lubi). Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam i przełożyłam do sosjerki. Taki sos można podawać do pizzy, zapiekanek, frytek, pieczonych ziemniaczków, kotlecików, placków ziemniaczanych lub innych potraw, według upodobań. Z podanych składników wychodzi taka porcja sosu jak jest pokazane na zdjęciu. Jest to sosjerka standardowej wielkości
Waniliowe Improwizacjełatwy przepis na ciasto bez drożdży, z którego można upiec pyszną focaccię o z chipsami! To bardzo prosta do zrobienia przekąska, złożona ledwie z kilku składników, która umili Wam domowy wieczór. Pycha! Czas przygotowanie: Kilka minut Pieczenie: 25-30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Szybka foccacia bez drożdży Robiliście kiedyś foccacię bez drożdży? Albo jakieś inne ciasto(...)wyrabiania! Taka też jest ta focaccia! Pyszne danie, wzorowane na włoskim specjalne, tyle że upieczone w zaledwie pół godziny. Zobaczcie jak można je wykorzystać, by przy przyrządzić błyskawiczną pizzę. Jak zrobić szybką focaccię? Przygotowanie szybkiej focacci jest bardzo proste. Jest tylko jeden haczyk. Ciasto bez drożdży nie jest tak elastyczne jak drożdżowe i niełatwo je rozwałkować na cienki placek
Niedzielny kucharzSzybka focaccia – bez drożdży, ale za to z chipsami! To bardzo prosta do zrobienia przekąska, złożona ledwie z kilku składników, która umili Wam domowy wieczór. Pycha! Czas przygotowanie: Kilka minut Pieczenie: 25-30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Szybka foccacia bez drożdży Robiliście kiedyś foccacię bez drożdży? Albo jakieś inne ciasto? W naszym domu ciasto bez drożdży(...)wyrabiania! Taka też jest ta focaccia! Pyszne danie, wzorowane na włoskim specjalne, tyle że upieczone w zaledwie pół godziny. Zobaczcie jak można je wykorzystać, by przy przyrządzić błyskawiczną pizzę. Jak zrobić szybką focaccię? Przygotowanie szybkiej focacci jest bardzo proste. Jest tylko jeden haczyk. Ciasto bez drożdży nie jest tak elastyczne jak drożdżowe i niełatwo je rozwałkować na cienki placek
Niedzielny kucharzJeśli jesteście mięsożercami i szukacie ciekawego przepisu na obiad to mam dla Was smaczną propozycję Makaron zapiekany z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i oliwkami. Wszystko
Zasmakuj KuchniCześć :D Dziś na powitanie macham termometrem :) Nie ma to jak zmiana pogody i kiepskie do tego przygotowanie. W czasie kiedy mogłam zerknąć szerzej otwartymi oczami
Pieprzyć z FantazjąA o to przepis, który pokazuje że hot-dog to nie tylko bułka, parówka i ketchup. Hot-dog XXL
KuchniaWeDwoje.plplacuszki bananowe Przepis tutaj (KLIK) Domowe racuszki z bananów, to pomysł na szybkie i pyszne śniadanie lub deser. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki i już można smażyć. Rurki z kremem budyniowym Przepis tutaj (KLIK) Delikatne kruche ciasto i niesamowicie smaczny krem. Te rurki robią furorę na wszystkich domowych imprezach. Możemy je upiec nawet(...)szybki sposób możemy wykonać gniazdka w dwóch smakach, moja propozycja to krem śmietankowy z owocami i krem snickers. Niebo w ustach! Babeczki pizzerinki Przepis tutaj (KLIK) Smakują jak pizza, ale są w bardziej poręcznej wersji. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu albo na wynos do szkoły. Są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Rogaliki zatapiane
Blog z Apetytemhity! Top 10 przepisów na przyjcie! Super zestawienie dań i przekąsek, którymi zachwycicie wszystkich gości. Planujecie domowe przyjęcie, urodziny, parapetówkę lub inną imprezę? Koniecznie zobaczcie te propozycje! Imprezowe rożki po meksykańsku Przepis tutaj (KLIK) To jest prawdziwy hit każdej domowej imprezy! Zgrabne trójkąciki wypełnione pysznym, lekko pikantnym farszem. Idealne do ręki, do ich zjedzenia nawet(...)chrupiącej panierce, to z pewnością będzie strzał w dziesiątkę. Gyrosowe ślimaczki z ciasta francuskiego Przepis tutaj (KLIK) Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska, którą możemy zaserwować na domowym przyjęciu albo zabrać ze sobą do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie. Można je zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno w towarzystwie na przykład sosu czosnkowego. Imprezowe
Blog z ApetytemYakitori i Kara – Age. Sonoko Sakai: „Prawdziwa kuchnia japońska”, Wydawnictwo Znak Zostajemy przy smakach Japonii. W tej pozycji dowiemy się, jak ugotować idealny ryż, zrobić aromatyczne buliony, jak zrobić domowe tofu i makaron udon. 160 pysznych przepisów, prawie 300 stron tajników kulinarnych, pomysłów i wiedzy. Piotr Ciemny: „Chwasty od kuchni”, Wydawnictwo Znak Wiecie, że prawie wszystko co rośnie na łące(...)przygodzie chlebowej. Opowieść o tym, jak autorska technika wypieku chleba, doskonalona w małej piekarni rzemieślniczej w San Francisco podbiła świat. Nauczycie się jak wypiekać chleb na zakwasie, zrobić pizze czy brioszki. S. Packer, I. Srulovich: „Chasing Smoke”, Pavilion Books, seria Honey&Co, język angielski Wielki przewodnik po potrawach z ognia, gotowanych na Bliskim Wschodzie. Zobaczycie, jak zrobić prawdziwy kebab
ladykitchen