domowa pizza - 2645 przepisów (strona:123/177)

Wytrawne gofry 187

Gofry..ale nie na słodko.. tym razem wytrawne..podane z sosem tysiąca wysp ..Do takich gofrów ..do ciasta możemy dodać to co lubimy lub to

Moje domowe kucharzenie
Jak zrobić domowe sucharki 106

Dzisiejszy mój wpis nie jest stricte przepisem a poradą, tipem którym chciałabym się z wami podzielić. W swoim życiu i w swojej kuchni staram się kierować

Dorota Smakuje
Na szybko – makaron z pomidorami 216

Bardzo często po powrocie z pracy zastanawiamy się co przygotować na szybki obiad. Pomysłów w głowie zapewne mamy całe multum, jednak najczęściej decydujemy się na fastfood

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza z patelni w dwóch wariantach 204

Ten przepis znajduje się od dość dawna na mojej liście do zrobienia i pewnie jeszcze bym się za niego nie wzięła, gdyby nie małe „zamówienie”. Jak

Fabryka pomysłów
sos paprykowy z pomidorami,jabłkami z goździkami,cynamonem... 184

Składniki: papryka 6 sztuk, pomidory 4 kg, jabłka 4 sztuki, woda 2 szklanki, żelfix 2 opakowania, goździki całe 1 łyżka, laska cynamonu 1 nieduża umyte pomidory

W Mojej Kuchni Lubię
Chaczapuri imeruli 242

chciałam zaznaczyć, że choć dotąd bardzo lubiłam wstępować tam na obiad, to jednak odkąd wypróbowałam przepis w domu, zdecydowanie bardziej smakuje mi wersja mniej "bułowata", po prostu własnoręczna i domowa. Obawiam się, że stając się bardziej samodzielną w kuchni, powolutku eliminuję kolejne pozycje z listy ulubionych knajpek obiadowych. W sumie jakoś bardzo mnie to nie martwi. W końcu wyjście(...)mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską pizzą. Farsze można wcisnąć do środka różne, w zależności od tego jaki serek mamy pod ręką, czy też jakie szczególne upodobania kulinarne mamy. Ja zdecydowałam się na farsz serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę

Przepysznik - BLW i nie tylko
3 przepisy na sałatki na grilla lub letnie przyjęcie 118

pikantny posmak oliwy. Ta oliwa "drapie w gardło", co świadczy o wysokiej zawartości dobroczynnych polifenoli. Stosuje ją do doprawiania i wykańczania dań, np. do polania pieczywa, bruschetty czy pizzy, do świeżych warzyw, do wykańczania zupy. Gdy robię szybkie warzywne sałatki najczęściej polewam je właśnie oliwą GranFruttato, ewentualnie skrapiam też sokiem z cytryny lub polewam glassą balsamiczną. To mój patent(...)Składniki/ na 4 porcje: 1 kg młodych ziemniaków 4 cebulki dymki 100 g sera gorgonzola (lub innego sera z niebieską pleśnią) 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę na domowy sos majonezowy: 1 jajko sól i pieprz 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka białego octu winnego 250 ml oliwy Monini Delicato ząbek czosnku po 3 gałązki natki pietruszki i koperku

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki z dyni 96

Cześć! Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach.  Upiekłam ciasto z dyni  przepis  i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam(...)łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka Artykuł Placki z dyni pochodzi z serwisu Pieprzyć

Pieprzyć z Fantazją
Placki z dyni 153

Cześć! Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach.  Upiekłam ciasto z dyni  przepis  i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz :) Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam(...)łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 193

porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia , które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda(...)scenie towarzyszyła mi jeszcze jedna Pani - Basia, która podobnie jak ja zajęła pierwsze miejsce w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku". Jej nagroda przypadała w kategorii danie główne, którym była Pizza "Trzy Znaki Smaku". Koniecznie zajrzyjcie na jej bloga: Życie w apetycie. Gotowanie umilał Grzegorz, który opowiadał o produktach posiadających Europejskie Znaki Jakości - Trzy Znaki Smaku , czyli:  ChNP - Chroniona Nazwa

Sajkofanka smaku
kiełbaski z ziemniakami na obiad... 175

Składniki: Kiełbaski Norymberskie HoWe 1 opakowanie, ziemniaki ugotowane 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki średnie, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 159

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch.  Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie  Crock-Pot.pl Ziołowa focaccia z rozmarynem

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 169

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch.  Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie  Crock-Pot.pl Ziołowa focaccia z rozmarynem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Roladki drobiowe z boczkiem i suszonymi pomidorami 232

Po dłuższej przerwie świąteczno-noworocznej wracam z kolejnymi smakowitymi przepisami, które idealnie sprawdzą się podczas karnawałowych imprez i spotkań - dziś pełne smaku roladki drobiowe! Naszym noworocznym

Cooking Monster
Chlebek naan Najlepszy przepis 148

Chlebek naan to płaski chlebek drożdżowy przygotowywany z białej mąki. Jak podaje źródło ma środkowoeuropejskie pochodzenie, znamy go tez jako chlebek indyjski czy chlebek perski. Pieczywo

Dorota Smakuje