Rukola jak ją wyhodować w domu, * Listy z warzywnika* Świeża rukola do sałatki ? Czemu nie ! Rukola jak ją wyhodować w domu, temu poświęcę dzisiejszy wpis czyli
Kuchnia na wzgórzuproszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød. Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii(...)masą do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmij blachę i pokrój masę na równe prostokąty (dobrze się sprawdza okrągły nóż do pizzy). Wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia - po ostygnięciu stwardnieje i bedzie można usunąć papier do pieczenia. Wymieszane suche składniki
Grahamka, weka i kajzerkasię rzadkim rarytasem, którego się dawno nie jadło. Jeśli byliście ostatnio w jakimś mieście powiatowym i chcieliście zjeść coś regionalnego, to dobrze wiecie, że ze świecą szukać. Jest tylko pizza i kebab. Nie żebym coś miała do tych dań, ale niedługo zapomnimy jak smakuje polska kuchnia i jak przygotowywać najprostsze dania. A przecież mamy te wszystkie wyjątkowe potrawy mączne(...)wieczory. Mamy grzyby i kiszonki, wyjątkowo dużo u nas smaków kwaśnych, przyprawiamy majerankiem, kminkiem i koperkiem. Jemy na co dzień ten bigos chłopsko – szlachecki z dalekiej przeszłości i domowo – stołówkowy z PRL. Kupujemy konkretne produkty i wszyscy znamy smak pomidorowej z ryżem. Właśnie wg. takiego klucza dobierane są przepisy w “Polskiej kuchni”. Obok przepisu na danie z zająca
Ugotowane pozamiataneDomowe pszenne podłużne bagietki - delikatne i miękkie w środku i z lekko chrupiącą skórką. Pachną oryginalnie, bo wędzoną papryką. Przepis wart wypróbowania. Tradycyjna bagietka jest bardzo delikatna i miękka w środku, ale skórkę ma bardzo chrupiącą. Moja jest troszkę inna, bo skórka jest tylko lekko chrupiąca, ale za to środek cudownie miękki i wilgotny. Te bagietki mają inny niż tradycyjne(...)kolor i pachną inaczej. Do ich przygotowania wykorzystałam mieloną wędzoną paprykę. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z przepisu na pizzę, który poznałam podczas jednych z warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool . Skoro pizza wychodzi tak cudownie, to dlaczego nie spróbować upiec bagietek? No dobrze, może nie jest to w 100% bagietka, ale jak inaczej nazwać? Długie i cienkie bułki? Paluchy drożdżowe
Codzienna kuchnia niecodziennaWakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza wersja rozkochała w sobie wszystkich, nie tylko dlatego, że jest bezglutenowa i bez dodatku tłuszczu oraz cukru. To dodatek „śmietany” z ricotty zrobił robotę i sprawił, że to chyba najlepsze gofry świata(...)dnia, żeby u mnie w lodówce nie było ricotty. Kiedy się kończy od razu muszę zrobić zapasy. Uwielbiam jej smak na porannej kanapce, w obiedzie jako dodatek do pizzy, makaronu, czy jako podstawa deseru. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie! Z przepisu wychodzi 10 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 5 dużych „pełnowymiarowych”. Przy podziale
Be Fit Be StrongWakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza wersja rozkochała w sobie wszystkich, nie tylko dlatego, że jest bezglutenowa i bez dodatku tłuszczu oraz cukru. To dodatek „śmietany” z ricotty zrobił robotę i sprawił, że to chyba najlepsze gofry świata(...)dnia, żeby u mnie w lodówce nie było ricotty. Kiedy się kończy od razu muszę zrobić zapasy. Uwielbiam jej smak na porannej kanapce, w obiedzie jako dodatek do pizzy, makaronu, czy jako podstawa deseru. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie! Z przepisu wychodzi 10 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 5 dużych „pełnowymiarowych”. Przy podziale
Be Fit Be Strongbatonów Go On 3) Pizza pełneziarno 4) Placuszki otrębowe 5) Pierogi z kaszą jaglaną 6) Recenzja macy 7) Orzeszki sojowe 8) Kotlety z soczewicą 9) Recenzja granoli 10) Owsiany blok czekoladowy 11) Recenzja musli 12) Recenzja paprykarza warzywnego 13) Domowy ser ala feta 14) Klopsiki
Magiczne Życie MartyZdjęcie tego nie oddaje, ale są mega chrupiące i mega pyszne. Mam świadków :D Składniki dla trzech lub dwóch mega głodnych osób 1,5 sztuki bagietki
Gotuj z AgnesPrzepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym
W kuchennym oknie EwyDzisiaj prezentuje przepis na dżem z wykorzystaniem pomidorów malinowych. Pewnie część z Was na samą myśl o słodkich pomidorach straciła apetyt. Nic mylnego :) Poniższy dżem jest
UgotowaćPozostaje jednak pytanie – jak dobrać odpowiedni okap? Solidny okap kuchenny gastronomiczny , czyli wygoda i bezpieczeństwo Okap, jaki jest – każdy widzi. Nie jest to nadzwyczaj skomplikowana konstrukcja, przynajmniej w tym domowym wydaniu, które chyba każdy z nas posiada. Ot urządzenie zasysające powietrze znad kuchenki na zewnątrz, czasem wyposażone w dodatkowe filtry. Jednak nawet w domu, biorąc pod uwagę niezbyt intensywny, prywatny(...)prawdziwy „must have” w tego typu miejscach. Jak wybrać odpowiedni okap gastronomiczny ? Profesjonalne okapy gastronomiczne różnią się rzecz jasna zarówno wyglądem, rozmiarem, jak i mnogością funkcji od naszych domowych okapów. Dlatego zwłaszcza początkujący właściciele lokali gastronomicznych mogą mieć problem z doborem tego właściwego. Jak się jednak okazuje, sprawa jest dość prosta – okapy kuchenne gastronomiczne dobieramy po prostu do pieca, jaki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekształtną kulę, przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na około 30-40 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Do pieczenia chlebków pita możesz użyć kamienia do pieczenia pizzy lub blachy, którą wcześniej mocno rozgrzejesz w piekarniku. Rozwałkuj każdą z porcji w okrąg o średnicy kilkunastu centymetrów, tak aby ciasto było dość cienkie. Placki wkładaj do gorącego piekarnika na gorącą(...)chcesz aby były nie miękkie ale bardziej chrupiące. Chlebki na początku wyrosną i zaokrąglą się. Chlebki podawaj jako dodatek do innych dań lub nadziewaj w środku robiąc na przykład domowego kebaba ! SMACZNEGO! Artykuł Chlebki pita pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plnadzieję, że mi to wybaczycie. Wraz z firmą Hotz zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania jest zestaw 8 pysznych produktów. W skład zestawu wchodzą: ketchup domowy bez dodatku cukru, pesto z suszonych pomidorów, hummus z czarnuszką, koncentrat czosnek, koncentrat curry, koncentrat chilli, konfitura z cebuli i pasta słonecznikową z amarantusem. Zanim ogłoszę wyniki przypomnę tylko(...)Anna T. : (S) – SŁONECZNIKOWA PASTA idealnie będzie pasować na kanapki, (Ł) – Ładnie będzie też wyglądać na ciepłych bułeczkach – domownicy szybko nabiorą chrapki! (O) – O KETCHUP DOMOWY BEZ CUKRU też się dobrze zatroszczę… (D) – Do frytek go podam na stół, smak natury na dobre w mym domu ugoszczę! (K) – KONCENTRAT CZOSNEK dołożę na obiad
Słodkie okruszki