mnóstwo potraw: zupę pomidorową, pizzę oraz przede wszystkim sosy do spaghetti, gołąbków lub pulpetów. Jeśli go spróbujesz, już nigdy nie zechcesz sklepowego przecieru. Najlepsze pomidory do przecieru to odmiana Lima, ponieważ ma gęsty miąższ i mało soku. Do przygotowania przecieru pomidorowego możemy wykorzystać praktycznie każdy rodzaj pomidorów (także koktajlowe). Ja najczęściej wykorzystuję warzywa z domowej szklarni, których nie jestem(...)garnku z wodą przez 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 20 minut. Pasteryzuję przecier z pomidor Gęsty przecier pomidorowy najlepiej nadaje się do spaghetti oraz: pizza pulpety w sosie pomidorowym gołąbki z młodej kapusty Artykuł Przecier pomidorowy na zimę pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujePyszny cienki chlebek pachnący oliwą i rozmarynem, bardzo wilgotny i rewelacyjny jako dodatek do mięs, warzyw lub nawet naszego domowego grilla. Prosty przepis -bo w prostocie
Swojskie jedzonkoŚlimaczki drożdżowe z czekoladą i jabłkiem to jeden z naszych ulubionych wypieków w rodzinie. Ostatnio dzieci bardzo chciały te bułeczki, a ponieważ jesteśmy w Edukacji Domowej
Dorota SmakujePrzepis na podstawie przepisu z książki D. Leadera „Local Breads” . Chleb jest pyszny, ma sprężyste wnętrze i chrupiącą skórkę. Piekłam go na kamieniu do pizzy, można
Moje Małe CzarowanieDzień dobry z samego rana! kto ma ochotę na nowy przepis... a przepis na... kto zgadnie? Był już keczup z cukinii, to tym razem zapraszam po
Życie zaczyna się w kuchnipizzę. Kilka prostych składników zupełnie odmienia zwykłe kotlety. To świetny pomysł na zebrania w większym gronie, mięso można usmażyć wcześniej, a przed obiadem włożyć do piekarnika, aby się podgrzały, a ser roztopił. Polecam nie tylko na niedzielny obiad, smacznego:) 6 małych kotletów schabowych, 2 duże jajka, 1-2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz 1-2 szklanki domowego sosu pomidorowego(...)then breadcrumbs. Heat a small amount of oil in a pan, add the pork chops and cook, until tender, crispy and golden brown. Set aside. Finely chop your 'pizza' toppings. Cook, stirring, until tender. Season to taste. Pour some tomato sauce into the bottom of a baking tray, place your pork chops and add some toppings on each one. Sprinkle
Lekcje w kuchniszczęście stolików do wyboru miałam mnóstwo. Szybkie spojrzenie na tablicę i zdecydowałam się na burger Włoska robota (22 zł, ale z racji kuponu 14,99), a Mąż zamówił pizzę Czuły Pirat (23 zł). Do tego postawiliśmy na Caffè Latte (6 zł) i herbatę cytrynowo-limonkową (4zł). Do wyboru są także różne rodzaje piw oraz soków. Wśród zagryzek m.in.: tatar, pajda(...)miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki są dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości
Pasja Smakuobiad była pizza :) Ciasto od lat robię z jednego przepisu. Próbowałam wielu wersji, ale ta najbardziej przypadła nam do gustu. Spróbujcie i oceńcie :) Z podanych składników wychodzą dwie pizze. Składniki na ciasto: 400 g. mąki 30 g drożdży 250 ml. ciepłej wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i zalać(...)drożdże i na końcu olej. Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki keczupu (użyłam domowej roboty) 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam z kartonu bo domowy się skończył) 1 ząbek czosnku 1 plaska łyżeczka oregano sól,pieprz Keczup i przecier przełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty
Agusiowe smakołykigodziny, aby można go było łatwiej pokroić. Domowy pasztet z cukinii Warto wiedzieć robiąc pasztet z cukinii. Cukinii nie obieramy ze skórki, przed pokrojeniem jedynie dobrze ją myjemy. Forma do pieczenia , której używam ma wymiary 10 na 23 centymetra. Lubisz dania z cukinii ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Białą pizzę z cukinią . Pasztet z warzyw The post Pasztet
MeCooksSpaghetti to, zaraz po pizzy, jedno z najpopularniejszych włoskich dań. Wersji tego dania jest tyle, że niemal nie sposób zliczyć - możemy przygotować je między innymi po bolońsku, z warzywami, z owocami morza, z sosem serowym czy z oliwą. Dziś u mnie w domu na obiad było spaghetti z domowymi klopsikami. Do przygotowania klopsików może wybrać w zasadzie dowolne mięso, które
Z notatnika dietetykakruche, biszkoptowe i naleśnikowe. Zrobienie ciasta na pizzę zajęło nam dosłownie 2 minuty, a chlebków pita 3 minuty. Również ciasto na chałkę, które widzicie na zdjęciu przygotowaliśmy w 3 minuty na podstawie przepisu z dołączonej do Kohersen Mycook książki kucharskiej. Zamiast kupionego w sklepie cukru waniliowego dodałam świeżo zmielony w robocie domowy cukier waniliowy, który w swoim składzie miał
Cztery Fajeryużyłam salami i parmezanu, a gotową pizzę podałam z Ceaesar dresing Roleski . Powiem Wam że wyszła pyszna no i bez grama tłuszczu. Pizę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam :) Składniki : około 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki maki zwykłej pieprz, szczypta chili sól lub domowa vegeta do smaku 1 opakowanie salami
Sama słodycz i szczypta chiliNasz domowy Tata (konkretnie Tata mojego Syna;) ma dziś swoje święto. Z tej okazji życzymy Mu z Maksiem sto lat w zdrowiu i szczęściu. Ponadto z tej właśnie okazji postanowiłam opisać jeden z Jego przysmaków. Jakiś czas temu obiecywałam Wam nowy przepis na ciasto do pizzy. Myślę, że Dzień Taty to dobry dzień na realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem
Kuchnia po mojemuCześć! Takie przekąski jak ta są bardzo fajne na różnego rodzaju imprezy, dla dzieci, młodzieży i dorosłych również. Położę tu nacisk na określenie fajne na
Pieprzyć z FantazjąDzisiejsza orzeźwiająca kolacja, która jest idealna do wykorzystania nadprogramowych ilości zieleniny z ogródka. Domowe pesto jest cudowne na upalne dni. Do tego sprawdzony makaron i mogę tak jeść codziennie. Sprawdźcie koniecznie ten przepis na pesto, bo jest boskie! Nie będę ukrywać, że pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronów i kanapek. Nie mogę uwierzyć jak można(...)jest właśnie tutaj! Nie ma nic lepszego niż obiad w 5 minut, a tyle właśnie zajmuje zblendowanie składników na pesto. I do tego daje tyle możliwości! Do sałatki, makaronu, pizzy, sałatki itd. Podobno miejscem pochodzenia pesto są Włochy i jakoś mnie to nie dziwi. Proste, szybkie i pyszne dania to przecież znak rozpoznawczy tej kuchni. Moja wegańska wersja oczywiście
rabarbarowo