domowa pizza - 2645 przepisów (strona:117/177)

Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem 382

Żółty ser ma chyba każdy w lodówce. Ja mogę go jeść ser krojąc go w kostkę. Ser idealnie nadaje się do kanapek, starty do zapiekanek czy do pizzy. Ja postanowiłam ser wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek, pokrojony w drobną kosteczkę, wymieszany z żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów(...)Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem: składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry żółtego sera 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Solanki 186

Kiedyś już robiłam solanki , ale na zakwasie...tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego  tutaj. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1/2

Moje domowe kucharzenie
Rukola jak ją wyhodować w domu, * Listy z warzywnika* 177

Rukola jak ją wyhodować w domu, * Listy z warzywnika* Świeża rukola do sałatki ? Czemu nie ! Rukola jak ją wyhodować w domu, temu poświęcę dzisiejszy wpis czyli

Kuchnia na wzgórzu
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 273

proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød. Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii(...)masą do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmij blachę i pokrój masę na równe prostokąty (dobrze się sprawdza okrągły nóż do pizzy). Wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia - po ostygnięciu stwardnieje i bedzie można usunąć papier do pieczenia. Wymieszane suche składniki

Grahamka, weka i kajzerka
“Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” – recenzja 164

się rzadkim rarytasem, którego się dawno nie jadło. Jeśli byliście ostatnio w jakimś mieście powiatowym i chcieliście zjeść coś regionalnego, to dobrze wiecie, że ze świecą szukać. Jest tylko pizza i kebab. Nie żebym coś miała do tych dań, ale niedługo zapomnimy jak smakuje polska kuchnia i jak przygotowywać najprostsze dania.   A przecież mamy te wszystkie wyjątkowe potrawy mączne(...)wieczory. Mamy grzyby i kiszonki, wyjątkowo dużo u nas smaków kwaśnych, przyprawiamy majerankiem, kminkiem i koperkiem. Jemy na co dzień ten bigos chłopsko – szlachecki z dalekiej przeszłości i domowo – stołówkowy z PRL. Kupujemy konkretne produkty i wszyscy znamy smak pomidorowej z ryżem. Właśnie wg. takiego klucza dobierane są przepisy w “Polskiej kuchni”. Obok przepisu na danie z zająca

Ugotowane pozamiatane
Domowe pszenne bagietki z dodatkiem wędzonej papryki - miękkie i delikatne, długo zachowujące świeżość 145

Domowe pszenne podłużne bagietki - delikatne i miękkie w środku i z lekko chrupiącą skórką. Pachną oryginalnie, bo wędzoną papryką. Przepis wart wypróbowania. Tradycyjna bagietka jest bardzo delikatna i miękka w środku, ale skórkę ma bardzo chrupiącą. Moja jest troszkę inna, bo skórka jest tylko lekko chrupiąca, ale za to środek cudownie miękki i wilgotny. Te bagietki mają inny niż tradycyjne(...)kolor i pachną inaczej. Do ich przygotowania wykorzystałam mieloną wędzoną paprykę. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z przepisu na pizzę, który poznałam podczas jednych z warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool . Skoro pizza wychodzi tak cudownie, to dlaczego nie spróbować upiec bagietek? No dobrze, może nie jest to w 100% bagietka, ale jak inaczej nazwać? Długie i cienkie bułki? Paluchy drożdżowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gofry owsiano-kokosowe z borówkami i śmietaną z ricotty FIT 59

Wakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza wersja rozkochała w sobie wszystkich, nie tylko dlatego, że jest bezglutenowa i bez dodatku tłuszczu oraz cukru. To dodatek „śmietany” z ricotty zrobił robotę i sprawił, że to chyba najlepsze gofry świata(...)dnia, żeby u mnie w lodówce nie było ricotty. Kiedy się kończy od razu muszę zrobić zapasy. Uwielbiam jej smak na porannej kanapce, w obiedzie jako dodatek do pizzy, makaronu, czy jako podstawa deseru. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie! Z przepisu wychodzi 10 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 5 dużych „pełnowymiarowych”. Przy podziale

Be Fit Be Strong
Gofry owsiano-kokosowe z borówkami i śmietaną z ricotty FIT 104

Wakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza wersja rozkochała w sobie wszystkich, nie tylko dlatego, że jest bezglutenowa i bez dodatku tłuszczu oraz cukru. To dodatek „śmietany” z ricotty zrobił robotę i sprawił, że to chyba najlepsze gofry świata(...)dnia, żeby u mnie w lodówce nie było ricotty. Kiedy się kończy od razu muszę zrobić zapasy. Uwielbiam jej smak na porannej kanapce, w obiedzie jako dodatek do pizzy, makaronu, czy jako podstawa deseru. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie! Z przepisu wychodzi 10 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 5 dużych „pełnowymiarowych”. Przy podziale

Be Fit Be Strong
Współpraca Sante - podsumowanie 138

batonów Go On   3) Pizza pełneziarno   4) Placuszki otrębowe   5) Pierogi z kaszą jaglaną    6) Recenzja macy   7) Orzeszki sojowe   8) Kotlety z soczewicą   9) Recenzja granoli    10) Owsiany blok czekoladowy   11) Recenzja musli   12) Recenzja paprykarza warzywnego    13) Domowy ser ala feta   14) Klopsiki

Magiczne Życie Marty
mega pyszne zapiekanki z bagietek z pieczarkami 203

Zdjęcie tego nie oddaje, ale są mega chrupiące i mega pyszne. Mam świadków :D Składniki dla trzech lub dwóch mega głodnych osób 1,5 sztuki bagietki

Gotuj z Agnes
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 170

Przepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym

W kuchennym oknie Ewy
Dżem z pomidorów malinowych 147

Dzisiaj prezentuje przepis na dżem z wykorzystaniem pomidorów malinowych. Pewnie część z Was na samą myśl o słodkich pomidorach straciła apetyt. Nic mylnego :) Poniższy dżem jest

Ugotować