orzechowe: 150-200 g orzechów włoskich 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 2 łyżki stopionego masła Dodatkowo: 1/2 szkl powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z serkiem śmietankowym i cukrami do połączenia. Na koniec wsypać mąkę i jeszcze przez chwilkę miksować, aż powstanie(...)Orzechy drobno posiekać, a następnie wymieszać z resztę składników. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubość 2-3 mm. Posmarować cienko powidłami i ostrym nożem (np. do pizzy) pokroić na 12 równych trójkątów. Na brzeg każdego wyłożyć łyżeczkę nadzienia orzechowego i zwijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi trzema częściami ciasta
Nastoletnie WypiekanieWitam, Dziś krótki przepis na placki kukurydziane, które świetnie nadają się do zrobienia domowych nachosów lub domowego quesadillas , Zapraszam :) Składniki (na 6 placków średniej wielkości): 75 gram mąki kukurydzianej 75 gram mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 120 ml gorącej wody Przygotowanie: 1) Mąkę przesiewam do miski i dodaję oliwę oraz gorącą wodę. 2) Ciasto zagniatam(...)kształt okrągłego placka. 5) Gotowe placki smażę na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony (bez tłuszczu). 6) Kolejno, kroję na trójkąty, aby uzyskać nachosy (używam kółka do pizzy). Gotowe:) P.S. Ciasto można dosolić, wzbogacić ziołami lub serem, jak kto woli :) Smacznego! Pozdrawiam, Adrianna
Pause Gotowanie!wieeele kalorii mniej. Jeśli chodzi zaś o obieraczkę odsyłam Was do wujka Googla. 1. Waga kuchenna Świat dzieli się na trzy rodzaje gospodyń domowych. Pierwsze, piekąc ciasto, odmierzają mąkę na szklanki. Drugie, zagubione w różnorodnych wymiarach szklanek i zbulwersowane tym, że design użytkowy zapomniał o tym jak ważne jest, by szklanka miała 250ml, wolą wybierać drogę aptekarską i mąkę(...)wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo. Zdecydowanie polecam
W kuchni wieczoremWłosi słyną z pizzy i makaronów, ale są również mistrzami przepysznych kanapek na ciepło nazywanych panini. Panino oznacza po włosku "mały kawałek chleba" i odnosi się do bułek lub właśnie kanapek najczęściej z ciabatty z różnymi wędlinami, serami i warzywami. Dziś przygotowałam dla Was przepis krok po kroku na wegetariańskie panini z dodatkiem grillowanej cukinii i kolorowych papryk - póki sezon(...)Kanapki panini dają nam tysiąc możliwości. W swoich próbowałam uchwycić smak kończącego się lata. Uwielbiam ten dymny smak grillowanych warzyw, które z serem tworzą bardzo zgrany duet. Ciabattę posmarowałam domowej roboty smakową oliwą z bazylią, czosnkiem i płatkami chilli, dzięki czemu kanapki są aromatyczne i lekko pikantne. Do przygotowania panini wykorzystałam nowość - ser Burger&Toast od Hochland
Chilli Czosnek i Oliwaciemna, pomidorowa czerwień a to wszystko wraz z dużą ilością nasion, orzechów i pestek. Nic tylko próbować! Smak: Szpinak z cytryną poszedł na pierwszy ogień. Zapachem przypominał nam naszą domową mieszankę suszonej zieleninki. Struktura zwarta ale nie stanowiąca dużego oporu pod zębami jest plusem, jednak przecinając go nożem można się trochę namęczyć (chociaż to może wina naszego słabego noża(...)roślinka nie ma jakiegoś wiodącego smaku, dlatego jest tutaj po prostu częścią ciekawych składników. Pomidor postanowiłyśmy otworzyć jako drugi. Tutaj zapach od razu skojarzył nam się z pizzą, w której jest dużo ilość oregano i czarnuszki. Od razu po spróbowaniu czuć czosnek a dopiero potem do głosu dochodzą pomidory. Są to bardzo intensywne smaki. Wszelki chrupiące dodatki fajnej dodają
Candy PandasPikantny, bazyliowy , sos włoski z cukinii W tym roku cukinie oszalały , nie da się tego przejeść , trzeba przerobić . Sosy, kocha cala nasza rodzinka , bez wyjątku więc
Ogrodnik w podróżySkładniki: 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka kaszki kukurydzianej (u mnie Kupiec ); 1 i 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki słodkiej
Gospodyni MiejskaDziś przepis na pesto z grzybów leśnych, z dodatkiem cebulki, natki pietruszki i pestek słonecznika. Doskonałe jako pasta do kanapek, jako baza sosu do makaronu ( po
Smaczny zeszytpotraw. Idealny jako dodatek do makaronu, pieczonych warzyw itd. Jeśli szukasz idealnego, kremowego sosu grzybowego to znalazłeś! Absolutnie nic nie przebije domowej roboty sosu i nie ma żadnego powodu, aby uciekać się do produktów pakowanych, ponieważ po pierwsze domowy sos jest łatwy do zrobienia; po drugie, zapakowane rzeczy są pełne śmieciowych składników; i po trzecie, zapakowane nie zbliżają się nawet(...)waloru smakowego. Ja dodaję również kostkę warzywną lub suszone warzywa żeby dodatkowo wzbogacić smak. To świetny sos do wielu potraw, od makaronu po pieczone warzywa czy nawet hamburgery albo pizzę. Pieczarki kroimy w dowolne kawałki i podsmażamy z olejem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili mieszania również zioła. Zalewamy winem i redukujemy (smażymy do odparowania wody). Nerkowce (wcześniej
rabarbarowoPodstawą każdej dobrej pizzy czy spaghetti jest sos. Najbardziej popularnym w kuchni włoskiej jest sos marinara, czyli nic innego jak aromatyczne pomidory, czosnek i zioła. Dziś mam dla Was przepis z serii „basic” na ten właśnie sos. Jest tak prosty i tak smaczny, że nigdy już nie spojrzycie na te napakowane chemią ze sklepowych półek Zobaczcie sami(...)pomidor\u00f3w\r","2 z\u0105bki czosnku\r","1 ma\u0142a cebula\r","kilkana\u015bcie li\u015bci bazylii\r","2 \u0142y\u017ceczki cukru\r","s\u00f3l, pieprz, oliwa"],"name":"Domowy sos marinara","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Na ok. 2 \u0142y\u017ckach oliwy podsma\u017camy pokrojon\u0105 w ma\u0142\u0105 kostk\u0119 cebul\u0119 do momentu
Mostek w kuchnidrobnego cukru * Szklanka o pojemności 250 ml. Porady do przepisu: Bułeczki piekę w tortownicy o średnicy 20 cm. Do przygotowania przepisu możesz wykorzystać mąkę typu 00, idealną do wypieków pizzy, foccacci czy bułeczek. Jeśli nie masz – zamiast świeżych drożdży wsyp suche – opakowanie 7 g lub 8 g będzie odpowiednikiem 20 g świeżych drożdży. Możesz formować bułeczki o dowolnej(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – możesz je wtedy posypać dodatkowo sezamem lub gruboziarnistą solą. Oliwę możesz zastąpić olejem z pestek winogron, olejem ryżowym, nawet oliwą smakową, np. domową oliwą czosnkową . PRZYGOTOWANIE: Oliwki drylowane kroję w plasterki lub w większe kawałki. Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oliwę (lub zamiennie olej, np. z pestek winogron). Wlewam
Zasmakuj Kuchniwzrok. La Baresana Trattoria - miejsce z bardzo dobrymi makaronami, fantastyczną obsługą i fajnym klimatem. Makarony nie są aż tak obłędne jak w Bari Napoli, ale są naprawdę pyszne. Podobno pizzę mają również niezłą choć własnym brzuszkiem tego nie potwierdzę. Za 2 makarony (naprawdę spore), napój gazowany i lampkę wina zapłaciliśmy 30,50 €. La Uascezze - czyli idealna restauracja na randkę. Bardzo(...)miejsce, które zamieszczam tu głównie ze względu na lokalizację (klimat obłęd!) oraz przesympatyczną obsługę i pyszne, domowe wino. Jedzenie w tym miejscu nie jest powalające na kolana, ale jest dobre i fajne cenowo. Za dwa dania i lampkę domowego wina (z przekąskami) zapłaciliśmy 21€. (Pizzeria & Spaghetti House Bari-Napoli) (La Baresana Trattoria) (Po lewej L'Ancora, po prawej
CzarnawisienkaDwa dni temu zamieściliśmy przepis na taki zupełnie zwykły, podstawowy przecier pomidorowy ( KILK ). Same pomidory, nic więcej. Idealny do zup, czy sosów. A dzisiaj wersja nieco
Marder&Marder Manufacturewłoskie danie, potrawa, taki włoski street food. Kupisz je w każdej "piekarni" włoskiej -choć te wyglądają kompletnie inaczej niż nasze, jest w nim zdecydowanie więcej słodkich wypieków i oczywiście, pizza, arancini i wiele, wiele innych włoskich pyszności. Pomidorowe Arancini zajadaliśmy we Włoszech podczas naszego ostatniego pobytu w Apulli. Były one mocno pomidorowe i nie miały nadzienia w środku(...)środku, jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Ser wtedy cudownie się ciągnie i rozpływa w ustach. Arancini postanowiłam podać z lekkim i świeżym sosem na bazie passaty z włoskich pomidorów i domowym zielonym pesto. Całość oprószyłam parmezanem i świeżymi ziołami, o losie jedyny! to jest coś obłędnego! Idealne na karnawał ARANCINI będą królem nie jednej imprezki rodzinnej i gwarantuję, znikają tak szybko
SMYKWKUCHNIgrubym cieście Składniki: ciasto: - 3 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 100ml letniego mleka - 200ml wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 45g drożdży - 1 łyżeczka cukru dodatki do pizzy: - ketchup - ser żółty - cienka kiełbasa wiejska - 2 jajka na twardo - 1/4 cebuli - 4-5 pieczarek - papryka marynowana Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Do kubka z letnim mlekiem dodaję drożdże(...)Układam na blasze obsypanej mąką. Ciasto smaruję ketchupem. Układam na to ser i resztę pokrojonych dodatków. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 40 minut Można podać z domowym sosem czosnkowym
Kuchnia co dniaPozostawić ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą z nich na koło o średnicy ok. 28 cm. Podzielić jak pizzę na 8 części i zaczynając od podstawy zwijać ku środkowi. Rogale układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajem(...)blogu Smaczna Pyza Iwonka z bloga Blogotowanie Lorentyna z blogu Pistachio Lidka - zdjęcie z FB Ala z blogu Ala piecze i gotuje Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Jola z blogu Nasze życie od kuchni Monika z blogu Matka Wariatka Małgosia z blogu Smaki Alzacji Joanna z blogu Różowa kuchnia Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych
Wielki apetytCześć! Dziś na powitanie macham termometrem Nie ma to jak zmiana pogody i kiepskie do tego przygotowanie. W czasie kiedy mogłam zerknąć szerzej otwartymi oczami na
Pieprzyć z Fantazją