Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witajcie ! Początek jest taki :) Lubimy kolory, lubimy inność, nieszablonowość. Blog to nasza reakcja na to, że wszechobecne szybkie i niezdrowe jedzenie nas zalewa
vegetanieTak jak pisałam w poprzednim poście koleżanka narobiła i smaka na kołacza, tak więc upiekłam .Nie wyszły może mi zbyt idealne,ale były pyszne. 0,5
Moje domowe kucharzeniejuż kupiła to trzeba coś z tym zrobić. Na kanapki nie przejemy, zupy pomidorowej to by ze 250 litrów wyszło, sos do pizzy też odpada, bo to z 1200 pizz (tak właściwie się ten wyraz odmienia?) trzeba byłoby zjeść. Szkoda, żeby soczyste pomidory się zmarnowały więc kilogram przerobiliśmy na keczup, a 6 kg na przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć(...)kuchni jeśli nie zrozumiemy pewnych zależności, pewnych zasad, których przestrzegać trzeba. A to wszystko jest właśnie w tej książce wyjaśnione. Jak sam tytuł mówi jest to książka o swojskiej, domowej kuchni. Podzielona na działy tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna
Marder&Marder Manufacturebędą smakować i powiem, wam że kiedy próbowałam surowego ciasta zastanawiałam się czy na pewno da się je jeść, natomiast po upieczeniu smakowały obłędnie, chrupiące lekko pikantne idealne do domowych dipów, ja zjadłam jako dodatek do obiadu. Idealne jako zdrowa przekąska i zamiennik niezdrowych sklepowych chipsów pełnych tłuszczy trans i innych szkodliwych dodatków, wystarczy połączyć składniki, rozwałkować ciasto między(...)dzielimy na pół i wałkujemy między dwoma arkuszami papieru (żeby cisto nie kleiło się do wałka) im cieńsze tym bardziej chrupiące będą nachosy, wycinamy trójkąty (najlepiej nożem do pizzy) i pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut, aż zrobią się lekko złote na brzegu i twarde :) Smacznego
zdrowa vege kuchniaOstatnio coś mnie naszło na drożdżowe zawijańce..były wytrawne kwiatki .. był też kwiat z makiem , a teraz jest tzn.był jakiś czas temu cytrynowy ,ale
Moje domowe kucharzenieblogu znalazł się przepis. Polecam na obiad, na kolację i do zabrania w plener. Tarta jest pyszna i banalna w wykonaniu a moje dzieci stwierdziły, że smakuje jak pizza :) Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 150g ziemniaków 150g boczku gotowanego, wędzonego 1 czerwona cebula 200ml śmietanki 30% jad skorpiona sól pieprz kolorowy mielony(...)cebulkę. Doprawić do smaku. Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto i posypać suszonym tymiankiem. Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ps. Tworzył się przepis i mój domowy żartowniś dodał składnik od siebie. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDobrze jest zacząć nowy dzień w pachnącym chlebem domu :) Jak to zrobić ? Po prostu trzeba upiec chleb lub bułki. Wieczorem przygotowujemy ciasto i na rano jak
chleba naszegogorzkich sałat, jak odmiany cykorii (cykoria, endywia i radicchio) proponuję słodkawe dressingi z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy czy octu balsamicznego. Poniżej znajdziecie 3 przepisy na pyszne, domowe sosy sałatkowe wraz ze wskazówkami, do czego pasują. Klasyczny francuski vinegrette Składniki: 3 łyżki octu winnego białego lub czerwonego Monini 1 łyżeczka nieostrej musztardy, np. Dijon 1 ząbek czosnku przeciśnięty(...)cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana. Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków i innych warzyw. Dressing z pomarańczą i octem balsamicznym Składniki: 3 łyżki octu balsamicznego Monini sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
Chilli Czosnek i OliwaKarnawał się skończył ...i skończyło się smażenie pączków, faworków itp.Ja te pyszne trójkąciki robiłam kilka dni temu i o zapomniałam o nich ...Na takie
Moje domowe kucharzeniepopularny dodatek, który wiele osób lubi dodawać do swoich posiłków. Jest to sos, który nadaje jedzeniu słodkawo-kwaśny smak. Sos słodko-kwaśny z McDonalda może być również stosowany w domowej kuchni, ponieważ jest łatwy do przygotowania. Polecam również sprawdzić przepis na sałatkę Burger Drwala – czyli warstwową sałatkę imitującą tego hitowego burgera! Jak zrobić sos słodko kwaśny(...)Wymieszaj go z keczupem, musztardą i innymi przyprawami, aby uzyskać pyszny sos. Oprócz powyższych pomysłów, sos słodko kwaśny można stosować jako dodatek do wielu innych potraw, w tym do pizzy, hot dogów, kanapek i wiele innych. Jest to uniwersalny sos! PRZEPIS – sos słodko kwaśny jak z McDonald’s! Sos słodko-kwaśny jak z McDonald's Via Gusto
Via GustoCześć :D Czasami cieszę się, że uda mi się przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli nadzienie owocowe 400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka) 2 łyżki domowego cukru z wanilią lub zwykłego 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć) 1 łyżka bułki tartej 1 białko(...)średnicy około 30cm; najlepiej przykryć je z wierzchu drugim arkuszem papieru lub folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do wałka - brzegi można wyrównać nożem do pizzy lub pozostawić nierówne, tarta rustykalna nie musi być idealnie równa i symetryczna - jeśli ciasto mocno zmiękło, należy je ponownie krótko schłodzić - pomijając kilkucentymetrowy brzeg, ciasto posmarować częścią białka i posypać równą
Smakołyki Berenikiwarsztatach fotografii kulinarnej prowadzonych przez Kubę Kaźmierczyka, który jest autorem serwisu Fotoblogia.pl i zawodowym fotografem. Wykonuje On zdjęcia dla takich sieciówek jak Starbucks, Burger King czy Pizza Hut. Warsztaty były dla mnie ogromnym przeżyciem, gdyż od zawsze chciałam zgłębić wiedzę z zakresu podstawowych technik fotografii, co udało mi się dzięki sobotniemu spotkaniu na warszawskim Mokotowie. Postaram się(...)prawdziwe cudo, które zachwyca nas potem na bilbordach. W tej części warsztatów znalazł się też czas na zadawanie pytań, które miały pomóc rozwiać nasze wątpliwości w zakresie fotografowania w domowym zaciszu. Poruszono przede wszystkim zagadnienia dot. blendy oraz sztucznego światła, które jest niezwykle ważne o tej porze roku. Kuba został wręcz zasypany gradem pytań, na które cierpliwie odpowiadał, żartując
Fabryka pomysłów