domowa pizza - 2645 przepisów (strona:124/177)

Kanapka panini z grillowanymi warzywami i idealnie stopionym serem żółtym 133

Włosi słyną z pizzy i makaronów, ale są również mistrzami przepysznych kanapek na ciepło nazywanych panini. Panino oznacza po włosku "mały kawałek chleba" i odnosi się do bułek lub właśnie kanapek najczęściej z ciabatty z różnymi wędlinami, serami i warzywami. Dziś przygotowałam dla Was przepis krok po kroku na wegetariańskie panini z dodatkiem grillowanej cukinii i kolorowych papryk - póki sezon(...)Kanapki panini dają nam tysiąc możliwości. W swoich próbowałam uchwycić smak kończącego się lata. Uwielbiam ten dymny smak grillowanych warzyw, które z serem tworzą bardzo zgrany duet. Ciabattę posmarowałam domowej roboty smakową oliwą z bazylią, czosnkiem i płatkami chilli, dzięki czemu kanapki są aromatyczne i lekko pikantne. Do przygotowania panini wykorzystałam nowość -  ser Burger&Toast od Hochland

Chilli Czosnek i Oliwa
Warzywne batony "Farmer": pomidor, szpinak, burak – Zmiany Zmiany 143

ciemna, pomidorowa czerwień a to wszystko wraz z dużą ilością nasion, orzechów i pestek. Nic tylko próbować! Smak: Szpinak z cytryną poszedł na pierwszy ogień. Zapachem przypominał nam naszą domową mieszankę suszonej zieleninki. Struktura zwarta ale nie stanowiąca dużego oporu pod zębami jest plusem, jednak przecinając go nożem można się trochę namęczyć (chociaż to może wina naszego słabego noża(...)roślinka nie ma jakiegoś wiodącego smaku, dlatego jest tutaj po prostu częścią ciekawych składników.  Pomidor postanowiłyśmy otworzyć jako drugi. Tutaj zapach od razu skojarzył nam się z pizzą, w której jest dużo ilość oregano i czarnuszki. Od razu po spróbowaniu czuć czosnek a dopiero potem do głosu dochodzą pomidory. Są to bardzo intensywne smaki. Wszelki chrupiące dodatki fajnej dodają

Candy Pandas
Pikantny, bazyliowy, sos włoski z cukinii 108

Pikantny, bazyliowy , sos włoski z cukinii W tym roku cukinie oszalały , nie da się tego przejeść , trzeba przerobić . Sosy, kocha cala nasza rodzinka , bez wyjątku więc

Ogrodnik w podróży
Serowe krakersy z pieprzem 183

  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka kaszki kukurydzianej (u mnie Kupiec ); 1 i 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki słodkiej

Gospodyni Miejska
Pesto z grzybów leśnych 115

Dziś przepis na pesto z grzybów leśnych, z dodatkiem cebulki, natki pietruszki i pestek słonecznika. Doskonałe jako pasta do kanapek, jako baza sosu do makaronu ( po

Smaczny zeszyt
Sos grzybowo-cebulowy 58

potraw. Idealny jako dodatek do makaronu, pieczonych warzyw itd. Jeśli szukasz idealnego, kremowego sosu grzybowego to znalazłeś! Absolutnie nic nie przebije domowej roboty sosu i nie ma żadnego powodu, aby uciekać się do produktów pakowanych, ponieważ po pierwsze domowy sos jest łatwy do zrobienia; po drugie, zapakowane rzeczy są pełne śmieciowych składników; i po trzecie, zapakowane nie zbliżają się nawet(...)waloru smakowego. Ja dodaję również kostkę warzywną lub suszone warzywa żeby dodatkowo wzbogacić smak. To świetny sos do wielu potraw, od makaronu po pieczone warzywa czy nawet hamburgery albo pizzę. Pieczarki kroimy w dowolne kawałki i podsmażamy z olejem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili mieszania również zioła. Zalewamy winem i redukujemy (smażymy do odparowania wody). Nerkowce (wcześniej

rabarbarowo
Domowy sos marinara 165

Podstawą każdej dobrej pizzy czy spaghetti jest sos. Najbardziej popularnym w kuchni włoskiej jest sos marinara, czyli nic innego jak aromatyczne pomidory, czosnek i zioła. Dziś mam dla Was przepis z serii „basic” na ten właśnie sos. Jest tak prosty i tak smaczny, że nigdy już nie spojrzycie na te napakowane chemią ze sklepowych półek Zobaczcie sami(...)pomidor\u00f3w\r","2 z\u0105bki czosnku\r","1 ma\u0142a cebula\r","kilkana\u015bcie li\u015bci bazylii\r","2 \u0142y\u017ceczki cukru\r","s\u00f3l, pieprz, oliwa"],"name":"Domowy sos marinara","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Na ok. 2 \u0142y\u017ckach oliwy podsma\u017camy pokrojon\u0105 w ma\u0142\u0105 kostk\u0119 cebul\u0119 do momentu

Mostek w kuchni
BUŁKI Z OLIWKAMI 73

drobnego cukru * Szklanka o pojemności 250 ml. Porady do przepisu: Bułeczki piekę w tortownicy o średnicy 20 cm. Do przygotowania przepisu możesz wykorzystać mąkę typu 00, idealną do wypieków pizzy, foccacci czy bułeczek. Jeśli nie masz – zamiast świeżych drożdży wsyp suche – opakowanie 7 g lub 8 g będzie odpowiednikiem 20 g świeżych drożdży. Możesz formować bułeczki o dowolnej(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – możesz je wtedy posypać dodatkowo sezamem lub gruboziarnistą solą. Oliwę możesz zastąpić olejem z pestek winogron, olejem ryżowym, nawet oliwą smakową, np. domową oliwą czosnkową . PRZYGOTOWANIE: Oliwki drylowane kroję w plasterki lub w większe kawałki. Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oliwę (lub zamiennie olej, np. z pestek winogron). Wlewam

Zasmakuj Kuchni
Bari - co zobaczyć i gdzie zjeść w Bari? Informacje praktyczne / Zwiedzanie Apulii 82

wzrok. La Baresana Trattoria - miejsce z bardzo dobrymi makaronami, fantastyczną obsługą i fajnym klimatem. Makarony nie są aż tak obłędne jak w Bari Napoli, ale są naprawdę pyszne. Podobno pizzę mają również niezłą choć własnym brzuszkiem tego nie potwierdzę. Za 2 makarony (naprawdę spore), napój gazowany i lampkę wina zapłaciliśmy 30,50 €. La Uascezze - czyli idealna restauracja na randkę. Bardzo(...)miejsce, które zamieszczam tu głównie ze względu na lokalizację (klimat obłęd!) oraz przesympatyczną obsługę i pyszne, domowe wino. Jedzenie w tym miejscu nie jest powalające na kolana, ale jest dobre i fajne cenowo. Za dwa dania i lampkę domowego wina (z przekąskami) zapłaciliśmy 21€.  (Pizzeria & Spaghetti House Bari-Napoli) (La Baresana Trattoria) (Po lewej L'Ancora, po prawej

Czarnawisienka
Pomidorowo-paprykowy przecier do słoików na zimę 114

Dwa dni temu zamieściliśmy przepis na taki zupełnie zwykły, podstawowy przecier pomidorowy ( KILK ). Same pomidory, nic więcej. Idealny do zup, czy sosów. A dzisiaj wersja nieco

Marder&Marder Manufacture
ARANCINI włoskie kuleczki z ryżu z mozzarellą w środku! Przepyszne! 77

włoskie danie, potrawa, taki włoski street food. Kupisz je w każdej "piekarni" włoskiej -choć te wyglądają kompletnie inaczej niż nasze, jest w nim zdecydowanie więcej słodkich wypieków i oczywiście, pizza, arancini i wiele, wiele innych włoskich pyszności.  Pomidorowe Arancini zajadaliśmy we Włoszech podczas naszego ostatniego pobytu w Apulli. Były one mocno pomidorowe i nie miały nadzienia w środku(...)środku, jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Ser wtedy cudownie się ciągnie i rozpływa w ustach. Arancini postanowiłam podać z lekkim i świeżym sosem na bazie passaty z włoskich pomidorów i domowym zielonym pesto. Całość oprószyłam parmezanem i świeżymi ziołami, o losie jedyny! to jest coś obłędnego! Idealne na karnawał ARANCINI będą królem nie jednej imprezki rodzinnej i gwarantuję, znikają tak szybko

SMYKWKUCHNI
Pizza wiejska na grubym cieście 185

grubym cieście Składniki:   ciasto: - 3 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 100ml letniego mleka - 200ml wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 45g drożdży - 1 łyżeczka cukru dodatki do pizzy:  - ketchup - ser żółty - cienka kiełbasa wiejska - 2 jajka na twardo - 1/4 cebuli - 4-5 pieczarek - papryka marynowana Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Do kubka z letnim mlekiem dodaję drożdże(...)Układam na blasze obsypanej mąką. Ciasto smaruję ketchupem. Układam na to ser i resztę pokrojonych dodatków. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 40 minut Można podać z domowym sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Rogaliki maślane 122

Pozostawić ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą z nich na koło o średnicy ok. 28 cm.  Podzielić jak pizzę na 8 części i zaczynając od podstawy zwijać ku środkowi. Rogale układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajem(...)blogu Smaczna Pyza Iwonka z bloga Blogotowanie Lorentyna z blogu Pistachio Lidka - zdjęcie z FB  Ala z blogu Ala piecze i gotuje Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Jola z blogu Nasze życie od kuchni  Monika z blogu Matka Wariatka   Małgosia z blogu Smaki Alzacji  Joanna z blogu Różowa kuchnia  Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych

Wielki apetyt
Sałata z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 70

Cześć! Dziś na powitanie macham termometrem Nie ma to jak zmiana pogody i kiepskie do tego przygotowanie. W czasie kiedy mogłam zerknąć szerzej otwartymi oczami na

Pieprzyć z Fantazją
Sos pomidorowy 121

gęstego soku pomidorowego lub własnej roboty przecieru np. domowy przecier  ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka łagodnego keczupu np.  domowy keczup   lub łyżeczka cukru -1 cebula -1 marchewka -1 pietruszka -5 dag masła -liść laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz do smaku -mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia  Cebulę kroimy(...)liść, miksujemy blenderem, dodajemy przecier lub sok, albo zmiksowane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zioła, keczup lub cukier, solimy i pieprzymy do smaku.  Podajemy do mięs, makaronu lub pizzy

Kulinarne przemyslenia
Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru 120

melivta (można dodać więcej otrębów jeśli nie mamy płatków) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki miodu  Dodatkowo :  mały słoiczek powideł śliwkowych do posmarowania ciasta (najlepiej takich domowej roboty bez cukru ) Przygotowanie :  Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej masła albo więcej(...)mniej masła i miodu w zależności od tego jaką chcemy mieć konsystencje i smak kruszonki, posypujemy nią posmarowane powidłami ciasto, najlepiej kroić je ostrym nożem albo nożem do pizzy

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania