Ciasteczka owsiane to świetna przekąska, dobra do kawy i po przejażdżce rowerowej. Mama Stasia dopinguje Tatę do zdrowego stylu życia, przygotowując takie właśnie smakołyki. 45 min
Ania i Marcin gotująPanuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś
Tradycyjna KuchniaWszystko co słodkie jest dobre, a dla mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i
Smaczne ZdroweDzień Dobry!I jak mija Wam, Kochani, tegoroczna Majówka?Mam nadzieję, że wspaniale. Że wypełnia ją radość, uśmiech, zabawa i błogie lenistwo,jak na Majówkę przystało
W kuchni Karmel-itkiZaczniemy od pierogów, ponieważ je uwielbiam. Mogą mieć najróżniejsze farsze oraz ciasta, a ja zawsze będę je ubóstwiać :-) Inspiracją do tego przepisu był wypad na weekend do Torunia. Przemierzałam miasto w poszukiwaniu czegoś dobrego do jedzenia a przede wszystkim zdrowego. Wśród fast food'ów wypatrzyłam restaurację Stary Młyn i wiedziałam
Życie na widelcuKiedyś piekliśmy to ciasto bardzo często, zupełnie o nim zapomniałam. A szkoda bo jest pyszne. Szybko się je robi i jest bardzo dobre. Zaczynać od upieczenia biszkoptu – Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, nie przerywając mieszania. Następnie dodać po żółtka, po jednym co jakiś czas, wymieszać dokładnie. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)powoli dodawać do masy. Mieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180c przez 25-30 minut. Ostudzić biszkopt, dopiero teraz można zacząć robić masę. Masa – na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę i pokruszyć czekoladę. Dolać troszeczkę śmietany. Roztopić czekoladę i zdjąć z pary
Kuchnia Pokoleńtakie dni kiedy mam straszną ochotę spędzić dzień w kuchni robiąc coś dobrego. Tak było i dziś. Rano pobiegłam na rynek Łazarski po gruszki i kilka innych produktów i przystąpiłam do zabawy. Tak gotowanie jest dla mnie zabawą. Mamy jesień już przecież październik, więc padło na ciasto czekoladowe z gruszkami. Ostatnio gdzieś zobaczyłam zdjęcie gdzie całe gruszki były zanurzone
Emskie Smakiorzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej 1 torebka suszonych drożdży ( ok. 2 płaskich łyżeczek) 6 łyżek oliwy 4 łyżeczki soli
Apetyczna babeczkaFrancji, gdy została żoną francuskiego króla. Nie znam osoby która nie lubiłaby naleśników. Jak przygotować idealne naleśniki? Ciasto powinno być płynne, aby dobrze rozprowadzało się na patelni i obowiązkowo powinno odpocząć po przygotowaniu. Ważne jest też aby smażyć je na dobrej patelni, którą należy porządnie rozgrzać zanim usmażymy pierwszego naleśnika. Dzięki tym prostym sztuczkom naleśniki wychodzą idealne. Dodatki
Smakowity Blog Kulinarnyblachy ciasta, zatem mało kłopotliwe. :) Cudowna zabawa dla Mamy z dziećmi. :) Do tego bardzo efektowne. :) Składniki (na ciasto) - duża blacha: 1 kostka masła 82% (200 gramów) 6 łyżek stołowych wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier z prawdziwą wanilią 4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao 4 całe jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki
Garniec MagalieKruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy prawdziwy
Kuchnia Pani WiosnyMasło topię i studzę, aby nie było za ciepłe. Trzeba przygotować rozczyn. Można w osobnej miseczce lub w dołku na środku mąki przesianej do naczynia, w którym będę wyrabiać ciasto. Rozczyn to skruszone drożdże wymieszane z kilkoma łyżkami mleka, odrobiną cukru i mąki. Mieszam i odstawiam do wystartowania drożdży w ciepłe miejsce przykrywając. Jajko łączę z dwoma żółtkami. Kiedy drożdże(...)wyrabiam kilka dobrych minut, staram się już nie dodawać maki, ew. maksymalnie dodam ze dwie łyżki. Wyrabiam aż coraz łatwiej odchodzi od naczynia. Dodaję rodzynki, wyrabiam jeszcze. Lekko je smaruję z wierzchu oliwą, by nie schło podczas wyrastania. Wyrasta przykryte, w cieple przez około 1,5 godziny. Po tym czasie powinno mniej więcej podwoić objętość. Kiedy ciasto rośnie smaruję
I tu będę miała takie tecudownym przepisie przypomniałam sobie w weekend, kiedyś bardzoooo często robiłam takie ciasto, opublikowałam przepis dawno temu o TUTAJ , jednak wczoraj go zmodyfikowałam zwiększając ilość masy serowej i myślę że wyszło mu to na dobre, z resztą sami sprawdźcie :) Składniki (całość około 870kcal): 2 jajka 35g otrębów owsianych firmy Kupiec 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia czubata(...)łyżeczka kakao 30 rozkruszonych tabletek STEWII lub innego słodzidła (najlepiej żebyście spróbowali surowego ciasta i sami ocenili ile dosłodzić) 580g twarogu sernikowego President (5% tłuszczu) 14g budyniu waniliowego bez cukru Sposób przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek do miski wrzucamy otręby, proszek do pieczenia, 80g twarogu, kakao, 10 tabletek STEWII i miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę miksując na najmniejszych obrotach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgrube pokrycie 4 dużych pierników) 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 200 g słodkiej śmietanki 30% 120 g dobrej jakości masła 82% bakalie, np. siekane migdały Pieczenie: Rodzynki i migdały siekamy, ale nie za drobno. Surowe ciasto dzielimy na trzy równe części. (Można się przy tym wspomóc wagą, ponieważ to naprawdę istotne, by blaty piernikowe były równe
Ratunku obiad