podałam okraszone masłem z bułką tartą. Bardzo nam takie kluchy smakowały, w dodatku bardzo szybko się je przygotowuje. Ciasto: 500 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki 4 łyżki oleju (lub stopionego masła) płaska łyżeczka soli Nadzienie kilka plastrów dobrej szynki 4 łyżki tartego żółtego sera kilka suszonych pomidorów kilkanaście zielonych oliwek pół łyżeczki ziół do pizzy Zimny twaróg rozdrobnić
Czerwień i błękitgotowego ciasta, robię je sama. Polecam! Składniki na ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO podane składniki są na 3 porcje ciasta o wadze 500g każda (ja wykorzystuję jedno, resztę mrożę). Wszystkie składniki (oprócz wody) mają być w temperaturze pokojowej: 1 kg dobrej, tortowej mąki 0,5 łyżeczki soli 1 jajko 500 ml gorącej wody (100 ml zimnej+ 400 ml wrzątku) olej
Rozpustne gotowaniemozzarelli lub kilka wiórków startego parmezanu, oraz ostudzone 2 lub 3 połówki szparagów tak przygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego! P.S Zapiekane szparagi są przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno, dobry pomysł na Sylwestrową przekąskę
Luźna Kuchniaokazji Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu życzę wszystkim zielonym dobrego i miłego dnia :) Przy okazji przypominam przepis na zielone muffinki: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/03/zielone-babeczki.html i podpowiadam małe modyfikacje. Wybrałam tym razem mleko kokosowe, żeby wzmocnić kokosowy smak. Zamiast oleju płynnego dodałam do składników mokrych 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego , którego używam już w tej chwili dosłownie do wszystkiego, prócz(...)sałatek. Nie mając świeżego szpinaku użyłam jarmużu. Co prawda kolor ciasta nie wyszedł tak pięknie soczyście zielony, jak przy szpinaku, ale jednak zielony. Przed pieczeniem posypałam ciacha kawałkami czekolady z chilli i solą morską (ta czekolada nie bardzo mi smakuje sama ale do ciast sprawdza się rewelacyjnie) oraz obficie kokosem. Upiekły się nieco ciemniejsze ale bardzo pyszne, zielone ciastka "bounty
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzajmie wiele czasu, idealnie pasuje na spotkanie ze znajomymi czy samotny słodki wieczór. Dodatek mąki kokosowej i jaglanej sprawi że nasze ciasto będzie niesamowicie delikatne kokosowo - jajeczne. Mąka kokosowa to spore źródło białka, błonnika i dobra propozycja dla diabetyków ze względu na pozytywny wpływ na poziom cukru i insuliny. Macadamia to jedne z najbardziej ekskluzywnych orzechów, przy zakupie musicie pamiętać(...)łyżeczek miodu3 łyżki wodyPrzygotowanie:1/ Ucieramy w misce białka na puszystą masę - odkładamy na bok. W osobnej misce umieszczamy mąki, wiórki, proszek do pieczenia, kremówkę oraz zółtka. Zaczynamy miksować ciasto dodając powoli na przemian cukier lub ksylitol (trzcinowy zostawiamy) oraz mleko.2/ Gdy ciasto będzie już jednolite dodajemy ubite białka i łączymy z ciastem. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem
Kuchnia PROzdrowotnazawsze był torcik. Jednak w tym zabrakło czasu i powstały pyszne rurki z bitą śmietaną. Na szczęście ciasto zdążyłam zrobić rano by po 6-8 godzinach można było je piec. Wyszły rewelacyjne, lepsze jak z cukierni. Składniki : * 250g masła 82% * 250g dobrej, gęstej śmietany 18% * 500g mąki pszennej - u mnie Basia * szczypta soli * jajko i cukier trzcinowy do obtaczania rurek
Magiczne Życie Martydaniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość
UgotujmyTo.plSernik złota rosa podejście drugie. :-) Wyszedł znacznie smaczniejszy niż z poprzedniego przepisu (KLIK). Na tyle dobry, że nie chcę eksperymentować dalej i to właśnie do tego przepisu będę wracać kiedy najdzie mnie ochota na ten właśnie sernik. Jest bardziej zbity i serowy a ciasto miękkie. Ideał! Przepis przekazywany z rąk do rąk, pochodzi od wiejskich gospodyń. :-)Ciasto:2 szklanki mąki1/2
Szefowa kuchniupiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru pudru 1 łyżka przyprawy korzennej Dr.Oetker ½ łyżeczki proszku
Wanilia i Kardamontygodnia są właśnie cebularze , do których dodaję oprócz cebulki i sera jeszcze odrobinę pieczarek i plaster boczku , to zdecydowanie wzbogaca smak Składniki ; ciasto 0,7 kg mąki 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek 1,5 szklanki, letniej wody , szczypta soli i cukru farsz : 3 cebule pokaźnej wielkości tyle plastrów chudego , wędzonego boczku(...)niewielkiej ilości tłuszczu, dodając majeranek, oregano i sól. Jak cebula zacznie mięknąć, dodajemy pieczarki i dusimy do czasu, aż cebula będzie mięciutka ( nie zapominajmy o mieszaniu ) .Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do wyrobu ciasta i wyrabiamy na gładka masę (oczywiście ręcznie tez można ). Wyrobione ciasto , przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut
Ogrodnik w podróżyDzisiaj chciałabym zaproponować Wam pyszne ciasto z masą chałwową. Ciasto na każdą okazję. Doskonała propozycja na rodzinną imprezę. Ciasto cieszy się wielkim powodzeniem wśród gości. Przepraszam za jakość zdjęcia, bo nie jest zbyt dobra, uznałam jednak że warto przedstawić ten przepis. SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka(...)czekolada. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń
Tradycyjna kuchnia KasiWitam serdecznie Podzielę się przepisem jak zrobić uszka z grzybami do barszczu oraz na przygotowanie ciasta na uszka z grzybami . Wiem że jest dużo przepisów na uszka, ja robię je w taki sposób i są bardzo dobre . Jeżeli ktoś nigdy nie robił uszek a kupował w sklepie to warto spróbować je przygotować samemu w domu a na pewno będą(...)smaczniejsze :) . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 100 uszek na ciasto : 200 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej) 100 ml letniej wody 1 żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli na farsz: 60 g suszonych grzybów 40 g czerstwej bułki 1 cebula (około 50 g) 1 łyżka masła sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami do barszczu
Uwaga Babcia Gotujemarzy o kawałeczku czekolady w chłodne, jesienne popołudnie? Na poprawę nastroju, na zastrzyk energii, czy na zwyczajną chęć zaspokojenia słodyczowego apetytu - czekolada dobra na wszystko. I z tej wielkiej miłości do czekolady powstało właśnie takie ciasto. B rownie - słodkie, ciężkie, wilgotne i intensywnie czekoladowe! W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;) Coś w tylu tego brownie
Kuchnia Ellieczegoś średnio słodkiego, idealnego do herbatki na kolację i do kawy z mlekiem na śniadanie. Wymieszałam wszystkie resztki mąki, i wyszło super ciasto, które wszyscy chwalili, a jak godzinami mieszam w garach to słyszę „no, dobre”, wniosek z tego taki, że moją rodzinę można uszczęsliwiść bez wysiłku. Pierwszymi testerkami tym razem były moje Dziewczyny
greenscarfdziś rozpieszczać będę swoich bliskich w podziękowaniu za każdy dzień razem...pod wpływem chw ili i z potrzeby serca powstają najlepsze wypieki . Ciasto mocno kakaowe, na tortownicę o średnicy 26-27 cm: - 2 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao - 5 jaj - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanka cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
Apetyczna babeczka