puszystą masę olej z cukrem Dodaj po chwili banana dodawaj stopniowo po jednej łyżce krem kasztanowy Hmm, mało zachęcający kolor ;-), no dobra, lecimy dalej, przesiej mąki wraz z sodą do dużej miski Dodaj masę kasztanową Wyrób ciasto, jest dosyć miękkie dlatego zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze
greenscarfdobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z mocno czekoladowym smakiem brownie? To musi być dobre! Dlatego dzisiaj propozycja na bombę kaloryczną pod postacią czekolady, mascarpone i truskawek ☺ składniki: brownie: 3 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 3 jajka 250 g cukru 130 g maki pszennej(...)dodać do masy. Na końcu dodać mąkę i wszystko dokładnie pomieszać. Foremkę o wymiarach 20×30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać do niej ciasto. Piec 35 minut w temperaturze około 170 stopni. W międzyczasie przygotowujemy krem: mascarpone dokładnie ubijamy. W osobnym garnku ubijamy śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier i wanilię. Żelatynę rozpuszczamy
Ania i Marcin gotująDzisiejszego ranka robimy racuchy! Dietetyczne! Smaczne! Z dużym i grubym plastrem jabłka! Dzień dobry! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE RACUCHÓW: - 2 jabłka wydrążone z gniazd nasiennych - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem(...)odstaw na 15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej bez dodatku tłuszczu lub na minimalnej ilości oleju rzepakowego! Podajemy gorące! DZIEŃ DOBRY! ;-)) Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIsiemieniem lnianym, pestkami dyni i pokruszonymi pistacjami. Po całym tygodniu bez ciasta, zachciało mi się czegoś słodkiego. Ciasto odpada bo na chwilę obecną jestem sama w domu, więc nie ma opcji, żebym je potem całe zjadła. Ciastka są dobrym rozwiązaniem, pieczemy potem zamykamy szczelnie w puszcze czy porcelanowym słoju i gotowe. Mamy przez tydzień albo i dłużej codziennie coś(...)graham pełnoziarnistej - 125 g miodu dobrej jakości u mnie spadziowy - 1 jajo rozmiar L - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - mąka do podsypywania przy rozwałkowywaniu - pistacje posiekane, pestki dyni, siemie lniane ponadto: 1 jajko do smarowania, 1 łyżka miodu Mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miód i masło zagniatamy w jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy
SMYKWKUCHNItakim ciepłem i miłą atmosferą. Te babeczki były robione spontanicznie, bo po prostu naszła mnie ochota na coś dobrego, i żeby zrobić przyjemność mężowi. :) Przepis prosty a jaki efektowny. :) Zapraszam... Przepis: Składniki: (około 15 babeczek) na ciasto: 130 g mąki 75 g masła 1 jajko 4 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu
Mój pomysł naPomyslicie pewnie, ze ostatnio jestem monotematyczna, poniewaz to juz kolejny przepis na czekoladowe ciasto w stylu brownies. Tak sie sklada, ze dzis to nie przypadek tylko zamierzony zabieg, a wszystko przez Czekoladowy Weekend, ktorego patronka jest Bea.Mozliwosci wykorzystania czekolady jak wszyscy doskonale wiedza jest mnostwo, ale ja akurat teraz mam goracy okres w zyciu i nie dysponuje czasem by przygotowac(...)moge z czystym sumieniem napisac, ze jest to najlepsze brownies jakie kiedykolwiek jadlam. W tym miejscu pragne bardzo podziekowac pewnej Dobrej Duszy, ze podzielila sie ze mna przepisem :-)Na moim blogu znajdziecie juz kilka sprawdzonych przepisow na takie ciasta, jednak wlasnie to jest moim zdecydowanym faworytem. Przepis prosty, szybki i absolutnie genialny efekt koncowy.Browniesskladniki: 200g czekolady gorzkiej 200g masla
Przysmaki Karolkichyba nie potrafimy obejść się bez dobrej domowej pizzy. Kombinujemy, szukamy smaków i podbijamy podniebienia kulinarnymi czarami. Kochamy odkrywać nowe połączenia i zestawiać ze sobą to, co na pierwszą myśl nie pasuje. Teraz kolejny raz się zakochałyśmy. To będzie długie zauroczenie, a temu przepisowi będziemy wierne (no... od czasu do czasu przewidujemy "skok w bok" w poszukiwaniu nowym miłości ukrytych(...)pizza to zupełnie niekonwencjonalny strzał w 10-tkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula... i "piekło - niebo" - bezglutenową mieszankę, bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki
Wypisz Wymalujjedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby która za śmietaną nie przepada. Jeśli odwiedzicie restaurację Nowa Łódź w najbliższym czasie, koniecznie spróbujcie tego dania(...)mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami, a przed podaniem polane ciekłym azotem, super efekt oraz gruszka marynowana w białym
Corner With Recipesłyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek wody cukier waniliowy masa serowa: 500-700 g dobrego sera twarogowego 4 jajka 1 szklanka cukru 200 g miękkiego masła 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego dodatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: I. Przygotowanie ciasta Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić, gotować przez 5 min, po czym pozostawić do wystudzenia
Z notatnikaNajcierpliwszego i udało się. Znaczy, zanim się udało to kichnęłam pokrywając pół kuchni zielonym pyłkiem, ale się udało. Powstało bezglutenowe, zielone ciasto. Proszę Państwa! Przed Państwem Greenie. Moja zielona odpowiedź na brownie Potrzebujemy: kostkę masła 200g białą czekoladę dobrej jakości 200g 3 jajka 7 łyżek mąki kasztanowej (jak nie macie to pszennej) 1/3 szklanki cukru pudru garść pokrojonych pistacji(...)herbaty i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej miseczce ubijamy jajka, cukier, łyżeczkę herbaty i ziarenka wanilii. Na puszystą masę. Łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodajemy powoli mąkę. Ciasto ma być gęste. Do ciasta dosypujemy pistacje posiekane i mieszamy. Na kwadratową blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na 25 minut. Ciasto
ladykitchenmasa na czekoladowy blok, który jest nieodłącznym wspomniem tamtych czasów :) Mazurek jest po prostu genialny, koniecznie wypróbujcie ! :) SKŁADNIKI kruche ciasto 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 jajko szczypta soli masa 200g masła dobrej jakości 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2,5- szklanki mleka w proszku 2 łyżki wódki lub rumu
DefinicjaSmakuBardzo prosty przepis na ciasto bezglutenowe Potrzebujesz: 5 jajek nie z lodówki 140 g cukru 150 g mąki jaglanej łyżka mąki ziemniaczanej jeśli się boisz, że nie wyrośnie - a mówię Ci, że nie ma się czego bać - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju śliwki obrane z pestek(...)robić? 1. Jajka porządnie ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Skorzystaj z wysokich obrotów miksera. Ubijaj dobre 10 minut i pamiętaj aby jajka były w temperaturze pokojowej, a nie z lodówki - wtedy łatwiej o puszystość ciasta. 2. Nagrzej piekarnik na 170C w opcji góra dół . 3. Przesiane mąki i (ewentualnie) proszek do pieczenia, dodawaj do masy powoli
Matka Żywicielkatheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} "Bardzo dobre batoniki!" - takiego sms-a dostałam od Męża, który zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka(...)batony ostrym nożem. Batony najlepiej przechowywać w lodówce – po wyjęciu są dość twarde, ale po chwili poza lodówką – miękną i są pysznie ciągnące. Jeśli ktoś jest czekoladoholikiem: batony są dobre maczane w rozpuszczonej czekoladzie – można zamoczyć je od spodu i włożyć do lodówki, żeby czekolada zastygła :) Smacznego :) Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku . Normal 0 21 false
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasteczka z „serii brzydkie a dobre” są dosłownie odwrotnie proporcjonalnie pyszne co brzydkie. Upiekłam je specjalnie dla Niny do szkoły i muszę chować przed resztą domowników. Są miękkie w środku, średnio słodkie, naładowane samym dobrem, czyli wartościowymi płatkami owsianymi (błonnik), gorzką czekoladą (magnez) i żurawiną (witamina C), czyli wszystkim, czego dzieciaki potrzebują do szczęścia. Składniki(...)czym zblenduj z olejem. po czym zblenduj z olejem. Zbelnduj również płatki owsiane. Płatki nie muszą być zmielone na mąkę. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i zagnieć ciasto. Jeżeli będzie taka konieczność możesz dodać trochę ciepłej wody (maksymalnie wg mnie 50 ml). Na samym końcu dodaj posiekaną żurawinę i czekoladę. Powstałe ciasto jest gęste, ale się nie klei
greenscarfodpowiednim przepisem.W tym roku postanowilam upiec pierniki z nowego przepisu i zastanawiam sie czy to dobry pomysl.Przepis wyszperalam z jakiejs starej gazetki, a podpisal sie pod nim sam, niezyjacy juz niestety, Maciej Kuron.Jednak mam pewne obawy co do tego ciasta. Dlatego gdy juz przygotowalam wszystkie potrzebne mi skladniki w ostatniej chwili dokonalam pewnych modyfikacji.Lubie eksperymenty kulinarne, ale w przypadku ciast
Przysmaki Karolki