smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się nie da :P) marsz na długi spacer :D SKŁADNIKI (ok 20-25 sztuk) ciasto 500 g mąki 250 ml mleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka 14g suchych drożdży 1 łyżka
DefinicjaSmakuzjadłam wszystkich ;) Mimo ogromnej ochoty, mój brzuch nie byłby zadowolony z takiej ilości smakołyków na raz, dlatego część rozdałam. Taka jestem dobra :) Jeśli chcecie zrobić ich mniej, po prostu użyjcie tylko pół porcji składników lub część gotowego ciasta zamroźcie. Potrzebne nam: - 150 g miękkiego masła - 150 g cukru (można dać troszkę mniej) - jajko - 300 g mąki - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
W poszukiwaniu inspiracjiSmak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki
BullioJakiś czas temu opublikowałam przepis na torcik Ferrero Rocher i obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry! Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego
paapilotkaaSzaro, buro i ponuro na dworze, przynajmniej u mnie:( Pogoda nie sprzyja dobremu samopoczuciu, a w szkole mojego syna była zabawa choinkowa. Tylko, że Pani nauczycielka zażyczyła sobie ciasta bez masy, a najlepiej żeby były kupione kruche ciasteczka. OK, zrobiłam znów takie zwykłe ciasto dla syna, ale do domu postanowiłam zrobić coś bardziej kolorowego. Ten optymistyczny akcent pozytywnie wpłynął
Ciasteczkowy Potwórgrilla, nie piekarnika. Przygotować cienkie ciasto do pizzy, wyłożyć to co chcemy na nie i grillować je na tyle długo aby ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy. Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego
naRuszciepamiętam jakby to było wczoraj. Zamówiliśmy nachosy. Kształtowały się wtedy moje kulinarne smaki i danie to tak nam zasmakowało, że na dobre zagościło w naszym kulinarnym menu. Dziś postanowiłem się tym z Wami podzielić. Czego potrzebujemy? Do ciasta: -3/4 kubka mąki kukurydzianej -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -ok. 1/2 kubka ciepłej wody -dwie łyżki oleju rzepakowego -sól
BaRepasTrudno przedstawić ten napój na zdjęciach, bo wygląda jak zwykłe kakao. Możemy wyobrazić sobie pyszne czekoladowe ciasto z pachnącymi malinami.... i to taka jego płynna, zdrowsza wersja. ;-) Dodatek soku okazał się bardzo dobrym pomysłem i polecam każdemu, komu znudziło się kakao w jego tradycyjnej wersji. (przepis na 3 porcje) 750ml mleka 3 łyżki ekologicznego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Szefowa kuchnioddzielnych miskach. Następnie łączę je delikatnie ze sobą pamiętając, że najlepsze muffiny powstają z ciasta, w którym pozostają grudki:). Następnie przekładam ciasto do foremek. Do każdej muffinki wkładam pół krówki, ale jeśli chcecie całe napewno będą równie dobre;). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 15 minut. Przed pieczeniem muffiny jagodowe dla niej i z krówkami dla niego
Zapiski Młodej Żonyzdziwienie, gdy podczas tworzenia naszego menu o serniku pomyślałyśmy na zupełnym końcu. A przecie ż to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek oreo ok 80 g masła ( roztopionego
Kuchnia w opałachłyżki cukru pudru 1/2 szklanki pestek granatu Kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier pod koniec ubijania. Posmaruj górę i boki ciasta bitą śmietaną i obsyp pestkami granatu. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce. *Recepturę i dobre rady jak upiec idealny biszkopt Angel Food Cake zaczerpnąłem z Moich Wypieków
Food SquareDyniowe ciasto fasolowe z białą czekoladą* i malinami *w środku i na zewnątrzJej, jakie to było dobre *.* Mistrzostwo! (ta skromność xd)Późne śniadanie, bo przecież w końcu mogę takie zjeść, to czemu nie. Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie.A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xdPrzepis:150g białej fasoli z puszki100g
More food, love and dreamsbyło właśnie tym razem!Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina!Parówki , pieczarki , ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na ciepło!Polecam!SKŁADNIKI :* parówki dobrej jakości – 200 g* pieczarki – 100 g* cebula – 1 szt* mąka – 1,5 szkl* mleko(...)smażymy kilka minut.Parówki lekko podgotowujemy , kroimy na grubsze plasterki.W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.Dodajemy jajka , mleko i dokładnie mieszamy – powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe.Wrzucamy pokrojone parówki i podsmażone pieczarki z cebulą.Doprawiamy pieprzem i odrobiną papryki.Smażymy placuszki z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju.Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące
Ostra na Słodkonauczyłam sie piec chleb na zakwasie uznałam, że pora pójść krok dalej i upiec chałkę. Okazało się to banalne. Wystarczył dobry przepis i... maszyna do chleba ;) W maszynę wrzucam składniki i ustawiam na wyrabianie i wyrastanie ciasta, reszta to już pikuś bo miły pan w maszynie odwala cała brudną robotę i urabia sobie "ręce".Przepis znalazłam na "kotlecie" . Jest
Z butelką mleczka w tlelekko chrupiącego. To jest coś, co wielbiciele sera i pizzy pokochają na pewno :) Pizzę testowałam na dwojgu moich bardzo dobrych znajomych - Marku i Emilii, których pozdrawiam serdecznie :) Jeśli wierzyć ich słowom, to pizza wyszła pyszna :)Ciasto na pizzę przygotowałam z tego przepisu >KLIK<Nadzienie serowe:żółty ser,serek topiony.Żółty ser zetrzeć na tarce
Codzienna kuchnia niecodzienna