tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Słodkie fantazje wiedziałam, że muszę też taką upiec. Szaleję za babkami - ostatnio ciasta z kremami zupełnie mi nie podchodzą. Nawet ukochane serniki zeszły na dalszy plan. To chyba ta Wielkanoc tak na mnie działa. Mam jeszcze kilka babkowych pomysłów - w końcu kto powiedział, że te śliczne wypieki możemy serwować tylko na wielkanocnym stole(...)kolor, a smakuje i pachnie różą. Miałam jeszcze trochę konfitury, postanowiłam właśnie tak ją wykorzystać. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem, babeczka bowiem wyszła wyśmienita. Pięknie pachnie, smak róży nie jest przytłaczający, tylko subtelny i taki w sam raz . Ciasto jest piaskowe, sypkie, ale się nie kruszy. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru (wyszła idealnie słodka
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE Ciasto: 250 ml kefiru 125 ml oleju 2 duże jajka 2 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka dobrej jakości kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 spora szczypta soli 250 ml mocnej, gorącej kawy Przygotowanie: Kefir(...)całość miksuj nie dłużej niż minutę. Na koniec do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao, sodą, proszkiem oraz solą. Miksuj do chwili połączenia się składników, a kiedy ciasto będzie jednolite, dolej gorącą kawę i wymieszaj. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz
Kulinarna (nie)codziennośćSmak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki
Bulliowędzonego łososia na ciepło? Jest znacznie bardziej intensywny w smaku i słony niż taki jedzony na zimno. Do tego garść rukoli, dobry twarożek i trochę pieprzu, a wszystko to w chrupiącym z wierzchu i miękkim w środku cieście piady - pycha! Składniki (na 2 porcje): 2 piady 2 plastry łososia wędzonego na zimno 2 garście rukoli 2-3 łyżki twarożku śmietankowego
Kulinarne Inspiracjezupie wykorzystałam zarówno jego pierzaste listki jak i aromatyczne łodyżki. Te drugie dodane do wywaru wzbogaciły jego aromat a zmiksowane w cieście naleśnikowym nadały mu koloru i koperkowego posmaku. Wyszło pysznie! Ja to jednak straszna zupiara jestem. Dobrą zupę mogę jeść przez kilka dni, na okrągło, i wcale mi się nie nudzi. Moim comfort food w kategorii zupy jest dobry
Smaczna Pyzaszybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie dobre, i inne niż nasze tradycyjne kotlety mielone, to już naprawdę mamy ogromny sukces. Wystarczy zagnieść ciasto, chłodzić nie potrzebujemy, chyba że mamy więcej czasu, przesmażyć mięso i właściwie już gotowe. Do tego obowiązkowo czerwony barszczyk i danie
na moim stole...kokosowe należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Mleko można ewentualnie dosłodzić ulubionym syropem smakowym. Wiórki kokosowe muszą być bardzo dobrej jakości. Można je także zastąpić płatkami kokosowymi. Zmiksowaną, odcedzoną pulpę kokosową można wykorzystać do ciasteczek, ciast lub deserów. Źródło przepisu: Wegan Nerd
Gospodyni Miejskajabłkami, rodzynkami i cynamonem albo z twarogiem. Wg mnie jednak jedyne słuszne rozwiązanie to farsz mięsny Polecam upiec, to jest naprawdę dobre! Pierekaczewnik z indykiem Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki zaczyn na ciasto 1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody
CoolinarniePLdodałyśmy żelatynę cały czas mieszając mikserem. Odstawiłyśmy do lodówki, żeby zaczęła gęstnieć, a następnie przelałyśmy do formy i dalej chłodziłyśmy całe ciasto aż do całkowitego zgęstnienia. Przed podaniem posypałyśmy pokruszoną czekoladą. Zapraszam do wypróbowania bo naprawdę jest dobra, nie za słodka
Motylkowa Kuchniazrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem
Motylkowa Kuchniaprzygotowujemy metodą sous-vide (czyli metodą próżniową - oglądanie Top Chef na coś się przydało ;) Na koniec desery... Trufle czekoladowe, z bardzo dobrej czekolady z dużą ilością kakao. Na koniec świetnie wyglądające sfery owocowe, płynne w środku z ciastem w stylu keksa. Gdyby te sfery były bardziej słodkie dużo bardziej by mi smakowało, niestety lubię słodkie desery, jeśli już
Corner With Recipesnaprawdę szybko się je robi. Minusem jest tylko to, że jeszcze szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 150 g cukru (około 3/4 szklanki) 1 jajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju
Rozpustne gotowaniesmażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się nie da :P) marsz na długi spacer :D SKŁADNIKI (ok 20-25 sztuk) ciasto 500 g mąki 250 ml mleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka 14g suchych drożdży 1 łyżka
DefinicjaSmakuzjadłam wszystkich ;) Mimo ogromnej ochoty, mój brzuch nie byłby zadowolony z takiej ilości smakołyków na raz, dlatego część rozdałam. Taka jestem dobra :) Jeśli chcecie zrobić ich mniej, po prostu użyjcie tylko pół porcji składników lub część gotowego ciasta zamroźcie. Potrzebne nam: - 150 g miękkiego masła - 150 g cukru (można dać troszkę mniej) - jajko - 300 g mąki - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
W poszukiwaniu inspiracjiSmak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki
BullioJakiś czas temu opublikowałam przepis na torcik Ferrero Rocher i obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry! Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego
paapilotkaaSzaro, buro i ponuro na dworze, przynajmniej u mnie:( Pogoda nie sprzyja dobremu samopoczuciu, a w szkole mojego syna była zabawa choinkowa. Tylko, że Pani nauczycielka zażyczyła sobie ciasta bez masy, a najlepiej żeby były kupione kruche ciasteczka. OK, zrobiłam znów takie zwykłe ciasto dla syna, ale do domu postanowiłam zrobić coś bardziej kolorowego. Ten optymistyczny akcent pozytywnie wpłynął
Ciasteczkowy Potwór