lubi marchewkowych ciast? Kto nie lubi to polubi po tym cieście ;) mniam mniam! :) i nawet mój upośledzony leszczyński piekarnik bez działającej dolnej grzałki dał radę ;) Wszystko co dobre szybko się kończy, jutro powrót do pracy, Poznań nigdy nie będzie moim miastem :( /inspiracja/ Składniki: 2/3 szklanki mąki migdałowej BIO 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku(...)NETTO) 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPoprawiające nastrój muffiny mocno bakaliowe z czekoladą, idealne połączenie z dobrą kawą lub herbatą. Jeśli uda się Wam nie zjeść ich w dniu ich zrobienia (co jest bardzo trudne), to z każdym dniem ujawnią głębię smaku. Rodzinka twierdzi, że są pyszne :) Składniki sypkie: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie to 1 szklanka(...)drobno pokroić. Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki). Bakalie obsypać łyżeczką mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około
Kuchcik gotujeciasto zaproszeni więc pędziliśmy z powrotem, żeby chociaż ogarnąć bałagan i obiad dziecku dać. Obiad zjedzony, goście ciastem posileni. Pozostaje pytanie co zjeść na kolację i poniedziałkowe śniadanie. Wzięłam sprawy w swoje ręce i upiekłam swoje pierwsze bułeczki kanapkowe na drożdżach. Dobre wyszły. Oto przepis na cztery testowe sztuki, które przygotowałam: Składniki: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki(...)pełnoziarnstej 1/2 opakowania drożdży w proszku 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z drożdżami i przyprawami. Dolewając bardzo powoli wodę z odrobiną oliwy
Kuchnia po mojemumetody jest Jim Lahey). Jedyne co musimy zrobić, to dobrze zaplanować pieczenie. Po wymieszaniu ciasto musi odleżeć 12- 18 godzin. Poza tym żadnych problemów. Chlebki znakomicie nadają się na kanapki. Świetnie sprawdziły się również przypiekane w tosterze. A najlepiej smakują moczone w dobrej oliwie. przepis znalazłam tutaj składniki 3 szklanki (400 g) mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli(...)stopni C.) Dodatkowa mąka, oliwa z oliwek, sól do posypania Przygotowanie W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać wodę i mieszać do połączenia składników - kilkanaście sekund. Ciasto powinno być bardzo rzadkie, nie nadające się do zagniatania. Przykryć miskę folią i zostawić na co najmniej 12 godzin ( do 18) w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto mocno zwiększy
Stare Garyzłym. Dzisiaj chciałam pokazać Wam jak można połączyć to co zdrowe z tym co smaczne. Że można przygotować pyszne ciasto, które nie ma w sobie ani laktozy, ani glutenu. Że zdrowa kuchnia, to pyszna kuchnia. Że zdrowe nawyki to dobre przyzwyczajenia, a nie konieczne ograniczenia. SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) - 120 ml mleka kokosowego(...)łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao bez glutenu - 5 łyżek płatków migdałowych Forma na ciasto: mała keksówka WYKONANIE: Białka ubij na sztywno. Olej, żółtka, mleczko i miód wymieszaj dobrze trzepaczką. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem, kakao i sodą. Całość wymieszaj na jednolitą gładką masę. Białka ubij
SMYKWKUCHNIsernik, który piekłam na Wielkanoc, czyli sernik z dużą ilością bakalii. Podstawą jest oczywiście dobry ser - tłusty i wilgotny. Jeśli po zmieleniu okaże się zbyt suchy, można dodać kilka łyżek mleka. Wymieszać i odstawić na jakieś pół godziny, a potem przystąpić do wyrabiania ciasta. Składniki : 1 kg sera 6-8 jajek (liczba zależna od wielkości jaj) 1/4 kostki masła
Weekendy w domu i ogrodzieBajgle są bułeczkami które pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka mleka 300 ml wody letniej mak, sezam do posypania
wesoła kuchniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzaną patelnię ciasto na placki (1 placek – 1 łyżka ciasta). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ja usmażyłam bez tłuszczu. Jeżeli nie macie dobrej patelni usmażcie na odrobinie oleju. Najlepsze są podawane z jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami lub koperkiem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdlatego łapcie przepis. Spód: 100 g. masła 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej 30 minut. Masa serowa: 1 kg dobrej jakości sera (użyłam zmielonego w kiełbaskach od S.M Siedlce) 6 jaj pół kostki masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kaszy manny
Cynamonowe szczęściemięsem mielonym w mojej teczce z przepisami. I pomyślałam sobie a może by spróbować zrobić zawijasy a'la pizza?? To był dobry pomysł, efekt był zachwycający! Mam nadzieję, że będę miała więcej takich smacznych pomysłów. :) Składniki: ciasto na pizze: 300 g mąki ok 180 ml ciepłej wody 12 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru
Kuchnia Vikiposiekanym koperkiem pięknie wygląda! Efekt: uczta dla oka, uczta dla kubków językowych, uczta w gronie przyjaciół! :) Do tego kompozycja sałat i kieliszek dobrego wina. Chwilo trwaj....! Trata z Łososiem fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 gram wędzonego łososia w plastrach 4-5 jajek śmietana 18 % sól, pieprz, koperek, gałka muszkatołowa fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus
Kuchnia smakówPORADA: Aby pierniczki zmiękły i nie były tak twarde, wystarczy włożyć do pojemniczka pół jabłka. Pierniki zmiękną, staną się smaczne i chrupiące. Pamiętajmy tylko, by
dobra gospodyni dom wesołym czyniMuffinki ostatnio to jedne z popularniejszych babeczek. I wcale się nie dziwię, bo pracy przy nich dużo nie ma, są proste do zrobienia, a przy tym
dobra gospodyni dom wesołym czyniproste do przygotowania indyjskie placuszki są dobrą opcją na przemycenie nieco warzyw do codziennej diety, zwłaszcza zimą, kiedy brakuje tych świeżych. Ciasto, żeby było zdrowsze, przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Następnie rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zawijamy - coś na kształt dużych pierogów. Następnie smażymy na dużej patelni
Milion SmakówSezon na śliwki rozpoczął się na dobre. Stąd też w mojej kuchni unosi się zapach powideł, dżemu renklodowego z miętą i ciast. Węgierki świetnie smakują w połączeniu z migdałami- i taki też duet przedstawiam poniżej. Przepis na blaszkę 37x11 cm mierząc po dnie formy: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanka
Wrzosowa Polana