nich nowe galaretki smakowe. Ciasteczka są bardzo proste i ekspresowe, całość przygotowania zajęła mi 30 minut, wiec idealne dla niespodziewanych, małych gości. I jak się wam podobają? Idealne do pracy, szkoły, na piknik. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest, ale jak będziecie sobie pilnować to wyjdzie wam idealnie. A zdjęcia mało udane bo rodzina głodna przy stole siedziała. A gdy wystygnie można zabrać ze sobą do pracy, na piknik albo zjeść z pajda chleba. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadszedł ten wiekopomny czas… czas na rabarbar… postanowiłam wiec zrobić z rabarbarem córce do szkoły drożdżówki. Znalazłam u Ady przepis na ciasto i wzięłam się do pracy. Ale jak to bywa, złośliwość rzeczy martwych moje drożdże nie chciały współpracować tak jak powinny i ciasto wyrosło za male, wiec z drożdżówek nici. Dlatego zamiast nich zrobiłam male ślimaczki. Myślę
Bernika - moj kulinarny pamietniksłodką tarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart słodkich jak i wytrawnych wystarczy do wytrawnych nie dodawać cukru. Zatem polecam i zapraszam
Bernika - moj kulinarny pamietnikbułek. Ja zrobiłam z niego pizze na cienkim cieście pieczone w dodatku jak jak radzi Julia na kamieniu. Powiem wam ze mimo ze z ciastem jest trochę więcej pracy niż zazwyczaj z siebie dawałam, to ta pizza wyszła rewelacyjna, taka jak powinna być. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne
Bernika - moj kulinarny pamietnikczekoladzie. Dla mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku. Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z pracy i nie żałuję. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktrzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę wystarczy pokroić , wszystko wymieszać i gotowe. Taki kuskus to dobry pomysł na szybką przekąskę, czy posiłek w pudełku do pracy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdietą Montignaca jako posiłek tłuszczowy. Dla osób które na diecie nie są jak moja córka, a która je uwielbia tez je polecam. Są szybkie i nie wymagają wiele pracy. Wychodzą bardzo delikatne, lekko słodkie, więc dla zaostrzenia smaku proponuje dodać więcej czosnku, papryki, może chilli. Przepis z forum diety.mm sprzed kilku lat. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdopada nas głód szczególnie wieczorem, gdy nie mamy pomysłu na zdrową kolację albo chcemy zabrać ze sobą coś lekkiego a jednocześnie pożywnego do pracy na lunch czy obiad polecam zrobić szybką sałatkę. Wystarczy pierś z kurczaka, kilka warzyw i sos na bazie jogurtu. Szybko, smacznie i lekko. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPropozycja na szybką i pyszną sałatkę, idealną na kolacje i na szybki lunch w pracy. Kilka prostych składników i zwykła nudna sałatka może odzyskać ponowny blask, kulinarny blask. Dla dbających o linie kawałki kurczaka można usmażyć w piekarniku. Porcja na 3 osoby. Do przygotowania dania użyłam Panko czyli japońskiej wersji tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka lub wypełnienie do różnego rodzajów
Bernika - moj kulinarny pamietnikramach tygodnia restauracji na stronie Groupona wybraliśmy się do restauracji Adria w Bieruniu. Wybrałam ja ze względu na fakt, że mieści się niedaleko mojej pracy, poza tym rzadko chodzimy do lokalnych restauracji i chciałam sprawdzić jaki poziom reprezentują. Ale niestety... niespodzianki nie było... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomysłu co przygotować na imprezę ze znajomymi to polecam takie wyjście awaryjne. Kilka minut i gotowe. Dodam ze robiłam takie torty i torciki na urodziny córki i swoje do pracy, spotkania ze znajomymi, a nawet przyjęcie ślubne. A jeśli szukacie pomysłów i inspiracji na karnawałowe przekąski to zajrzyjcie na stronę mojeciasto.pl , gdzie takich propozycji jest mnóstwo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięsa mielonego, ale ja tego sposobu unikam, jakość tego mięsa mnie nie przekonuje. Ja krokiety robię z mięsa kupionego w kawałku, jeśli się ma maszynkę do mielenia to cała praca trwa 5 minut i wcale nie jest to tak skomplikowana jakby się nam wydawało. Tym bardziej że cała tajemnica dobrych krokietów tkwi głownie w smacznym farszu, no i naleśnikach
Bernika - moj kulinarny pamietnik