powrocie do domu myslalam tylko o jedyn. Zaraz upieke wspaniale ciasto. Nie moglam sie go doczekac. Nastawilam minutnik gdy wstawialam tortownice do piekarnika i zabralam sie za inne prace domowe w rytmie ulubionej muzyki. I dobrze, ze muzyka grala, bo nagle wylaczyli prad, zrobilo sie cicho. Zamarlam z przerazenia, bo moje cudowne ciasto pieklo sie w piekarniku na prad wlasnie
Przysmaki Karolkimnie choc na chwile czas sie zatrzyma. Choc tak naprawde dzis czas nie stoi tu w miejscu, skansen tetni zyciem, tyle sie dzieje. Przy dzwiekach ludowych kapel praca pali sie w rekach. A to ktos wyrabia garnki, ktos inny konczy wlasnie swoja rzezbe, a z kuzni kowala dobiegaja odglosy kutego zelaza. Gospodnynie krzataja sie w ciemnych kuchniach
Przysmaki Karolkiczyms zaskoczyc. Do tego daje nam pole do popisu i zacheca do eksperymentowania. Z dziecinstwa pamietam jak moja Babcia i Mama co jakis czas zagniataly ciasto na pierogi. Pracy przy tym bylo mnostwo i tylez samo balaganu. Za to pierogi zawsze byly z czyms pysznym w srodku. Dzis juz prawie nikomu nie chce sie bawic w ich lepienie, o wiele
Przysmaki Karolkichwalic. Dzis kilka galazek mojego ulubionego tymianku dodalam do prostej pieczeni z mielonego miesa. Wykorzystalam to co mialam akurat pod reka i nudne klopsy mielone zamienilam w ciekawa pieczen. Pracy niewiele, a efekt? ... sami ocencie. Pieczen z mielonego miesa z suszonymi pomidorami i feta skladniki: 700g mielonego miesa 2 jajka 1 cebula 1 zabek czosnku oliwa do podsmazenia cebuli
Przysmaki Karolkidalszej zabawy. Normalnie tego nie robie i gdy juz dosteje jakis wyroznienie nigdy nie wskazuje kolejnych wyroznionych osob. Uwazam, ze kazdy zasluguje na wyroznienie swojego bloga, bo wiem ile pracy wklada sie jego tworzenie. Tym razem sie wylamnie i wybiore kolejne osoby, bo jestem ciekawa co o sobie napisza ;-) Kolejnosc oczywiscie jest przypadkowa. 1. Polka 2. Bea 3. Komarka
Przysmaki KarolkiŚwięta minęły bezpowrotnie, hucznie weszliśmy w Nowy Rok. Teraz nadszedł czas na normalne i w miarę spokojne życie. Nagle trzeba ogarnąć wszystko po tej krótkiej przerwie. Jedni wracają do pracy, inni do szkoły, a jeszcze inni wchodzą w szarą codzienność pozostając w domu. Nie ma jednak mowy o nudzie, tu dla odmiany czeka wiele spraw do zalatywania, zapanowania i zorganizowania
Przysmaki Karolkinadążam. Tyle spraw do załatwienia, tyle rzeczy do zrobienia i blog suma summarum pozostaje gdzieś na uboczu. Obiecałam sobie, że z początkiem tygodnia wprowadzę nową organizacje pracy by zamieścić tu choć jeden przepis. W ten oto sposób dotrzymuje danego sobie słowa :-) Tym przepisem chciałabym jakby cofnąć czas, a wszystko dlatego że na chwile przenoszę się w czasy dzieciństwa. Taką pastę
Przysmaki KarolkiOstatnie dni upływają mi na spacerach po parku i pracach manualnych. Wszystko za sprawą drzewnika, który wraz z Viki szykuje do szkoły. Ona poznaje różne drzewa, ale okazuje się że i ja nadrabiam szkolne zaległości. W domu jest segregowanie liści, suszenie ich poprzez układanie w najgrubszych książkach. Niezawodne okazały się moje różne książki kulinarne. Teraz czeka nas poskladanie tego wszystkiego
Przysmaki Karolkipierogi z mięsem wzbudziły zachwyt rodziny. I tak się teraz zastanawiam dlaczego je tak rzadko robię, teraz wiem ze z tym ciastem jest to wyjątkowo łatwa szybka i przyjemna praca wiec domowe pierogi będą u nas częściej . Autorka przepisu Fettinia jest wielka! Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikważne jak je nazwiemy, to pyszne ciasto jest u nas ciastem awaryjnym, wychodzi zawsze i ma te zaletę ze można je spokojnie wziąć ze sobą np do szkoły, pracy czy do znajomych. Niby zwykły biszkopt a w połączeniu z polewa i kokosem magiczny. Do tej pory robiłam z przepisu Doroty , ale tym razem sięgnęłam po przepis z blogu Cafe Chocolate
Bernika - moj kulinarny pamietnikCake pops próbowaliście? Ja po raz kolejny dałam się namówić córce i zrobiłam świąteczne renifery w postaci cake pops na świąteczny szkolny kiermasz. Ale jest to praca dla cierpliwych, niestety. Po 10 sztuce miałam już dosyć ale radość córki i miny kupujących świadczyły o tym ze jednak było warto. Szkoda tylko ze zdjecia zrobione w biegu i są niezbyt udane
Bernika - moj kulinarny pamietnikBarszcz na zakwasie to jak pewnie u większości z was rzecz obowiązkowa na świątecznym stole. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. W ciągu roku nie zawsze mi się chce go robić ale w tym okresie to obowiązek i przyjemność. Pewnie nie smakuje tak jak te z torebki na szybko, do którego smaku wielu się jucz przyzwyczaiło
Bernika - moj kulinarny pamietnikamerykańskich stronach na szereg tortów naleśnikowych, czekoladowych, toffi, herbacianych, bananowych do wyboru do koloru. Jako ze ostatnio jakaś niemoc pieczenia mnie wzięła postanowiłam wykorzystać pomysł i zrobić taki deser. Pracy przy nim jest malutko, ciasto jest banalnie proste i smakuje wybornie. Jeśli chodzi o przepis na naleśniki to zrobiłam je wg Delii Smith . Jej brytyjskie naleśniki wychodzą idealne, cieniutkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest chyba najlepsze ciasto, jakie udało mi się zrobić a wszystko dzięki koleżance, która je przyniosła do pracy. Od razu wzięłam przepis i postanowiłam je zrobić na długi weekend i nie żałuję, bo tak dobrego ciacha dawno nie jedliśmy. Jest genialne i bardzo wydajne. Wychodzi go cala masa. Polecam z czystym sumieniem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktradycyjna pizza? Jeśli tak to zapraszam na mini pizze, które każdy możne zrobić w dowolnym kształcie i z dowolnymi dodatkami, które można zapakować i zabrać ze sobą do szkoły, pracy albo na piknik. Przepis na genialne ciasto z blogu Burczy w brzuchu . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik