sporządzić samemu w domu. Jeśli już się zabierzecie to pójdzie jak z płatka, a przy okazji będzie taniej, zdrowiej, no i satysfakcjonująco, ponieważ włożymy w to własną pracę. Słone przekąski jak wiemy, idealnie sprawdzają się na luźnych spotkaniach z przyjaciółmi, przy oglądaniu meczu lub filmu, świetnie komponują się z piwem i są po prostu wspaniałym wariantem
Symfonia Smakówwywołują w nas mieszane uczucia. I mogłoby być już nam doszczętnie nostalgicznie i smutno, gdyby nie to, że przez cały melancholijny czas jak ten możemy pochłonąć się w wir pracy i różnych zajęć nie myśląc w ogóle o tym, że zima o nas w tym roku znowu zapomniała (; Taki sposób na nijaką pogodę wybrałyśmy również my! Gotowanie jest o tyle
Symfonia Smakówjuż nasz 30 wpis.. Przy takich liczbach można otwarcie powiedzieć, że człowiek przez swoją pracę staje się sentymentalny(; Blog stosunkowo założony niedawno daje nam wielką satysfakcję i motywację do dalszego działania oraz inwestycję w niego.. Jest dla nas jednym z bohaterów kluczowych postanowień w nadchodzącym roku 2014! Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili naszego bloga! Na podsumowanie roku 2013r. dodajemy
Symfonia Smakówponiżej. Babcine zeszyty z przepisami są niezastąpione. Wyjątkowe receptury sprzed lat, tak naprawdę banalnie proste, przywracają nam, naszym rodzicom wspomnienia niepowtarzalnych smaków z dzieciństwa. Zabierajmy się do pracy i dopiero przy upieczonych rogalikach powróćmy do sentymentów! Zapraszamy (: Składniki ( w temperaturze pokojowej) 0,5 kg mąki kostka margaryny 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietana
Symfonia Smakówziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Spokojnie sądzę, iż jako potrawa idealnie spełniłyby się w walentynkowy wieczór we dwoje. A ponieważ w cieście jest ukryta domieszka curry mogłoby to zapewnić
Symfonia Smakówsatysfakcję widząc na liczniku (po stosunkowo krótkim czasie) setkę komentarzy i ponad 8 tysięcy wejść - aż się łezka w oku kręci, naprawdę! To właśnie dzięki Wam mamy zapał do pracy i przychodzą nam do głowy coraz to nowe inspiracje, aby nie powielać, a wymyślać coś nowego i czerpać z tego satysfakcję! Jeszcze raz dzięki! Dzisiaj, przy piątku zapraszamy
Symfonia Smakówpokrojonego w plastry 150g liści pokrzywy pół szklanki cukru trzcinowego (lub białego) cynamon, imbir - do smaku 1 rozkłócone żóltko (lub całe jajo) do posmarowania wierzchu ciastek Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od krótkiego zblanszowania wrzątkiem, ostudzenia, posiekania i osuszenia liści pokrzyw (ja posiekaną pokrzywę wyłożyłam na tacy wyścielonej papierem do pieczenia i suszyłam na balkonie ok. 2h - co jakiś czas
Symfonia Smakówskosztowania, choć jak dla mnie był ciut za kwaśny:) Ponadto opakowanie zawiera obrazki do pokolorowania oraz naklejki, których niestety nie zdążyłam już uwiecznić;):) Poniżej przedstawiam Wam etapy naszej pracy... Składniki: opakowanie Babeczek czekoladowych z kamykami Gellwe, 2 jajka, 100ml oleju rzepakowego, 75ml wody. Mieszankę do babeczek załączoną do opakowania połączyć z dwoma jajkami, olejem i wodą. Miksować przez około
Z miłości do słodkościŚwiąteczne ciasta muszą być wyjątkowe, ale przede wszystkim smaczne;) U nas zawsze obowiązkowy jest sernik i makowiec, mile widziane są również ciasta orzechowe. Dlatego, aby ułatwić sobie nieco pracę, postanowiłam upiec jedno ciasto łączące w sobie te wszystkie trzy smaki. W taki oto sposób powstało pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie
Z miłości do słodkościmuffinki czy drożdżowe ciastka. Specjalnie przygotował nam ciekawe aranżacje i różne tła. Oto efekty mojej pracy
Z miłości do słodkościsię bardzo podoba;) Ser ma w swoim składzie tylko śmietankę oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej. Do tej pory nigdy nie używałam sera z wiaderka, ale ten serek zdecydowanie ułatwia pracę, ponieważ nie wymaga mielenia ani dodatku tłuszczu. Następnym razem wykorzystam go do przygotowania sernika na zimno
Z miłości do słodkościświątecznej atmosfery:)) Dlatego w tym roku postanowiłam koniecznie wypróbować ten przepis i upiec drożdżowy koszyk. Gdy po raz pierwszy go zobaczyłam pomyślałam sobie, że czeka mnie przy nim sporo pracy. W rzeczywistości jednak wykonanie tego koszyka zajęło mi jakieś 30minut;)) Oczywiście pomijając proces wyrastania ciasta;) Koszyk jest naprawdę piękną ozdobą świątecznego stołu, ale będzie również wspaniałym świątecznym prezentem. Ponadto może
Z miłości do słodkościwodą i cukrem, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszać kolistym ruchem, stopniowo łącząc z mąką. W połowie pracy dodać zimną wodę. Wyrabiać, aż utworzy się zwarta kula. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatać około 10-15 minut, w między czasie podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć
Z miłości do słodkościchyba jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast:)) Zwykłe kruche ciasto, duuuużo truskawek i chrupiąca kruszonka. Nie wymaga zbyt wiele pracy a jest naprawdę smaczne;)) Idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę. Ciasto: 450g mąki pszennej, 110g cukru pudru, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 300g masła, 1/2 laski wanilii. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Z miłości do słodkościWczorajsze Swieto Pracy bylo dniem wolnym rowniez we Francji. Nikt tu jednak nie organizuje pochodow jak to bylo kiedys w Polsce. Pierwszy Maja kojarzy sie raczej z konwaliami, ktore sprzedawane sa na kazdym rogu ulicy. Wszyscy chetnie je kupuja podtrzymujac tradycje i dzielac sie szczesciem, bo wlasnie symbolem szczescia sa konwalie. Dla mnie wczorajszy dzien byl w stylu tych
Przysmaki Karolki