do pracy - 13340 przepisów (strona:688/890)

KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 172

słodkości, które będą górować. Ale wiecie co? Strasznie ciężko u mnie rabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica, cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie - w marketach, w warzywniakach, w sklepie ze zdrową żywnością i nic! Znalazłam go dopiero w Kauflandzie. Nie powiem, jak nie lubię stamtąd warzyw i owoców, tak rabarbar

W kuchni Karmel-itki
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 197

umorusani mąką, bawili się świetnie, tworząc wspaniałe pierogi. Podzielili się na dwu - trzy osobowe grupki. Zaczęli od podstawowego ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było ono niesamowicie elastyczne i praca z nim okazała się bardzo przyjemna i łatwa. Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz podsmażoną cebulą. Istotne jest, by ziemniaki i ser były

W kuchni Karmel-itki
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 155

mnie zaszczyt. Warsztaty te miały na celu rozpowszechnianie kuchni polskiej, delikatnie unowocześnionej, przy jednoczesnym zachowaniu tradycji i wykorzystaniu wspaniałych polskich produktów. Podzieleni na zespoły trzy-czteroosobowe, wzięliśmy się do pracy, a każda grupa przyrządzała coś innego. Laura ( Cafe Babilon ), Martyna ( Smakiem Pisany Blog ), Piotr ( San Jacinto ) i ja, Karmel-itka, zajęliśmy się okrasą z pstrąga wędzonego. Coś na kształt francuskiego

W kuchni Karmel-itki
GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. 162

Groszek obrodził w tym roku bardzo obficie. Karmel-itka uradowała się na widok obwieszonych suto strączkami krzaczków na swoim ogródeczku, gdzie zagląda zawsze, kiedy wraca wieczorem z pracy. Za każdym razem coś zbierze, by mieć z czego coś pysznego przyrządzić. Lato celebruje dania proste, szybkie, które zaspokoją głód, nasycą, a jednocześnie nie spowolnią, tak jak mają to w zwyczaju potrawy

W kuchni Karmel-itki
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 202

znowu stała się ofiarą własnej głupoty i braku umiaru. Kolejny raz kupiła czegoś zbyt wiele. Czegoś, co tak naprawdę zjadła może z raz? I to tylko dlatego, że przed pracą nie było czasu na przygotowanie prawdziwej, domowej owsianki. A paczki gotowych płatków owsianych, takich do kubeczka, leżały, leżały, aż termin już wręcz "krzyczał", by spożyć w końcu te wredne płatki

W kuchni Karmel-itki
Witaj, przygodo! 182

Bieszczady, fot. Karmel-itka, 2011. Rozstaję się z Wami na tydzień. Czas, by w końcu odpocząć od zabieganego życia, pracy, braku czasu. Wraz z przyjaciółmi wybieram się w moje ukochane Bieszczady. Wygodne buty, plecak z prowiantem, uśmiech na twarzy i zgrana ekipa najlepszych przyjaciół. Czegóż więcej potrzeba, by zdobywać szlaki i wędrować bez końca? Bieszczady, fot. Karmel-itka, 2011 Bieszczady

W kuchni Karmel-itki
KREM Z CUKINII. 173

braku systematyczności, który zresztą jeszcze się powiększy. Nie znoszę zaniedbywać bloga, jednak są ważniejsze priorytety. Proszę o wyrozumiałość, jak i o wsparcie w tym świeżo zaczętym, ciężkim okresie wytężonej pracy i chronicznego braku czasu. KREM Z CUKINII.  dla 1 osoby   1 mała cukinia 1 mały ziemniak 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego pół cebuli pieprz olej z pestek

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL Z ARONII I MALIN. 186

Dodatkowo osoby, które przeszły chemioterapię lub radioterapię szczególnie powinny korzystać z dobra rośliny, ponieważ aronia zmniejsza szkodliwe skutki tychże zabiegów. Uodparnia naszą skórę na promieniowanie UV, zmniejsza szkodliwe skutki pracy przy komputerze - korzystnie wpływa na wzrok, a do tego wszystkiego łagodzi objawy i skutki chorób wątroby czy trzustki. Także, sami widzicie, ileż przynosi korzyści spożywanie aronii! Co prawda przez bogactwo

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 168

słomkową,  a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowy. Jeśli ktoś wie, jak pachną kwiaty fasoli, to wie, jaki aromat ma ten miód - bardzo silnie go czuć. Wspomaga pracę naszego serduszka, układu krążenia, wzmacnia układ immunologiczny (odpornościowy), odżywia i regeneruje nasz organizm, korzystne działanie przy przeziębieniach i grypie.  Nie podrażnia przewodu pokarmowego  oraz przyspiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 201

delikatnie we wszystkie strony pod wpływem ruchów ciała. Otwiera lodówkę. Wyjmuje wszystko, co potrzebne, układa na blacie i rozejrzawszy się jeszcze, czy nikt się nie obudził, zabiera się do pracy. Osobiście uważam, że polędwica wyszła baardzo dobra! Nie jest trudna w przygotowaniu, a efektowna, inspirowana tą słynną polędwicą Wellington Gordona Ramsay'a. Jedyną kłopotliwością jest dopieczenie w środku dobrze francuskiego

W kuchni Karmel-itki
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 249

pytasz smutno. "Nie miałam czasu" - ona rzuca znad książki. "Jak to? Przecież Ty zawsze masz coś dobrego..." Z racji ciągłego zabiegania, wiecznego zajęcia, ciągłej nauki do matury, prawa jazdy, pracy dorywczej muszę znaleźć choć chwilę dla siebie. Wtedy zawsze poświęcam ją kuchni. Jednak nie zawsze jest ona tak długa, aby ugotować obiad i jednocześnie stworzyć coś słodkiego. Niestety jestem łasuchem

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. 227

paczce. Tak to się ostatnio dzieje, odkąd w gazecie lokalnej pojawił się WYWIAD. Nawet w spokoju nie można zakupów na kolację zrobić. To tak, jakby mi ktoś w pracy przeszkadzał! A później pretensje, że na blogu dawno nic nie było.   SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. /autorski;/ na 2 porcje 1/2 paczuszki słonecznika łuskanego 1/2 opakowania

W kuchni Karmel-itki
BLACKBERRY SOMERSBY. 162

napisał w adresowanym do mnie liście (wiadomo, że to wielki cudzysłów w tym miejscu jest) : "Jednakże nie samą butelką bloger żyje...". Stąd postanowił podarować nam drobiazgi, które zdecydowanie ułatwią pracę, szczególnie w terenie. 1) Świetna torba na laptopa w kolorze jeżynowym. Bardzo kobieca. 2) Myszka. Jest niesamowicie poręczna i lekka. Już towarzyszy mi w poruszaniu się po czeluściach internetu

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 159

jury nie było złośliwe aż tak bardzo, dawało cenne porady i wskazówki, co zrobić, aby nasze dania ulepszyć. Pozwala to rozwinąć skrzydła w późniejszym czasie i dodatkowo ułatwia naszą pracę w domowym zaciszu. Za to uwielbiam ten konkurs - można z niego wynieść naprawdę wiele.Poza tym, szef kuchni hotelu - Maciej Kopczyński, dał się poznać jako nie tylko znakomity kucharz i cukierni

W kuchni Karmel-itki
KONKURS. 153

zdjęciu potrawy musi pojawić się karteczka z następującą informacją "KONKURS U KARMEL-ITKI" . Przepisy bez zdjęcia lub ze zdjęciem bez karteczki nie będą brane pod uwagę. 6. Prace należy przesyłać w dniach od 16.04. 2014 do 16.05.2014 , do godziny 23:59 , podając jednocześnie w treści imię, nazwisko, dane adresowe, adres bloga (jeśli posiadasz) oraz odpowiedzi na pytania: Za co lubisz

W kuchni Karmel-itki