do pracy - 13340 przepisów (strona:695/890)

Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach 220

Najpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z

Buniabaje w kuchni
Żeberka w ostrej panierce 213

Ostrzejsza wersja żeberek z zupy - panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z

Buniabaje w kuchni
Yakitori w sezamie 331

Zmieniłam trochę poprzednią marynatę i posypałam białym sezamem. Są po prostu pyszne i tak szybko się je robi. Co prawda robię je w domu, a nie

Buniabaje w kuchni
Kotlety rybne z tymiankiem 206

Nie wiem jak to się stało, że nigdy nie zestawiłam tymianku z rybą ? Jakoś nie zastanawiałam sie nad tym czy pasują do siebie .Dopiero przypadek jak

Buniabaje w kuchni
Naleśniki otrębowe 182

Zostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na

Buniabaje w kuchni
Marchewka z groszkiem i tymiankiem 222

Jedna z najbardziej znanych jarzynek. I o dziwo niewielkie modyfikacje sprawiają, że odkrywam całkiem inny jej smak. Robiłam już z koperkiem, melisą, oprószaną . Teraz wypróbowałam dodanie

Buniabaje w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 171

Prawdę mówiąc nie wiem jak się takie pierogi nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem

Buniabaje w kuchni
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 393

Sosy do gotowanego kurczaka ( takiego z rosołowego wywaru)- to   wyzwanie kulinarne. Zawsze można   zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A

Buniabaje w kuchni
Pikantna miruna w cieście +kolacyjny bonus 229

Z filetami rybnymi to jest tak , że jak kupujemy dla większej ilości osób to bez znaczenia jest czy jest ich 10 dag więcej czy mniej. Ale

Buniabaje w kuchni
Kotleciki pół-drobiowe 404

Pewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy

Buniabaje w kuchni
Bieda zupka w wersji kremowej 224

Z tą nazwa . ,, bieda zupki" to jest cała historia. W zasadzie wzięła się z opowiadań Prababci i Babci - które czasem z musu takie w swoim

Buniabaje w kuchni
Kalarepka z ,,wkładką,, 194

Upał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :). Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu . Kupiłam trochę bez planu kalarepki

Buniabaje w kuchni
Pierożki w ziołowym cieście 177

I znajomi i rodzina wiedzą , że jestem pierogowym maniakiem. Lepię pierożki ze wszystkim. Podaję na dziesiątki sposobów. I ciągle mnie kusi by spróbować czegoś nowego. Mięso

Buniabaje w kuchni
Wędrówki z kaszanką 180

Wydawało by się , że kaszanka to typowo polski produkt . Nic bardziej błędnego .Jest jadana w wielu odmianach w wielu krajach ( Niemcy, Anglia , Francja ) .Zainspirowana doprawianiem potraw

Buniabaje w kuchni
Grzybowy krupnik z kaszy jaglanej ze śmietaną 201

Tłumaczyłam już kiedyś , że za krupnikami nie przepadam. Niestety tak to jest , że jestem w zdecydowanej mniejszości. Muszę więc tak z nimi kombinować by wilk był

Buniabaje w kuchni