myślę iż to reguła. Te sklepowe nie mają takiego zapachu i nie pomogą tu nawet dodatki smakowe (których w tych kupnych niestety sporo). Polecam Wam przygotowanie samodzielnie takiej konfitury, pracy przy niej naprawdę niewiele a efekt baaardzo zadowalający, nawet najbardziej wybredne podniebienia, smak i zapach- bajka... :-) Może nie jest to najlepszy produkt z możliwych (bez dodatku żelfixu przygotowuję na razie
Smaczne ZdroweDzień dobry! Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem , czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-). Więc sami widzicie, jak to bywa
Pora coś zjeśćfolią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką.i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano to danie, więc po przyjściu z pracy galaretka była już gotowa, idealnie stężała, nadająca się do krojenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować. chowam do lodówki na całą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProponuję Wam przygotować posty makaron z zielonym pesto, który uwielbiam. Przy małym nakładzie pracy, ekspresowym tempie wykonania uzyskujemy doskonały smak sosu, który jest nie dość, że jest wyśmienity w smaku, to jest zdrowy i bogaty w witaminy.Główny składnik mojego zielonego pesto to natka pietruszki i rukola. Oprócz tych składników, dodałam prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska, rzadziej wykonywana na Śląsku Górnym. Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. Głównym składnikiem potrawy jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, ale także stosowana zamiennie świeża wieprzowina, a wszystko polane sosem
Bernika - moj kulinarny pamietnikidzie dodadzą wam mnóstwa energii, a już na pewno nie doprowadza do tego, że zwali was z nóg jakaś wstrętna choroba. Zawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki
Sajkofanka smakuelementem naszej kultury. Sam a jestem wielka fanką takich akcji. Im więcej się dzieje, tym lepiej. To niezwykła okazja, żeby spotkać się i porozmawiać z wystawcami o ich codziennej pracy, dążeniu do osiągnięcia lepszego smaku, a w efekcie do zyskiwania coraz większej ilości klientów. Jest to też niepowtarzalny czas, by spróbować świeżych rarytasów przywiezionych wprost od producentów. Nie zapominajmy
Sajkofanka smakutakie związki, dzięki którym odczuwamy ostry smak pieprzu czarnego, papryki ostrej i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Mają one korzystne działanie dla naszego organizmu. Pobudzają żołądek do szybszej pracy, a co za tym idzie wspomagają trawienie. Sprawiają, że nasza przemiana materii jest dużo lepsza i szybciej spalamy kalorie. Zapytacie jednak jaka jest ich największa zaleta? Otóż dzięki kapsaicynidom zwiększa
Sajkofanka smakuwody 2 papryczki chili: zielona i czerwona 4 ząbki czosnku świeża pietruszka pół kostki sera typu feta oliwa z oliwek sól, pieprz garść sezamu Zabieramy się do pracy. Jaglankę płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Jednocześnie na patelni rozgrzewamy oliwę - przesmażamy czosnek, pokrojone papryczki, a na koniec dorzucamy sezam
Sajkofanka smakubułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już w zeszłym roku, gdy razem z moim Kołem Naukowym Sztuki Kulinarnej organizowaliśmy wystawę zdjęć pt. "Galeria smaku". Każdy student z naszego kierunku mógł zgłosić swoją pracę, a moja akurat została wyróżniona i zdjęcie wisiało przez kilka dni w Bibliotece Głównej UWM. Zapraszam Was do polubienia fanpege'a Koła Naukowego, w którym czynnie działam z kolegami
Sajkofanka smakuminut w 180 stopniach C. Tartę nieco ostudziłam, po czym wierzch posmarowałam tapenadą (pastą) z czarnych oliwek tak, aby zakryć całe dno. W tym przypadku nieco ułatwiłam sobie pracę i użyłam gotową pastę ze słoiczka. Mały upominek-rarytas dostałam w prezencie od mojej siostry, która przywiozła mi go z podróży po Francji. Powiem wam szczerze, że pasta była naprawdę
Sajkofanka smakuprzygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów. Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty :) Niezwykły elementem wzbogacający całą kompozycję stanowi lukrowa róża, której formowanie zajmuje nieco więcej czasu i uwierzcie mi wymaga ogromnej cierpliwości. Ponadto, wszystko co znajduje się
Sajkofanka smakuSobotni poranek minął bardzo pracowicie. Porządki w ogródku, wyrywanie chwastów, kopanie... i tak robota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem
Sajkofanka smakuwielkanocne święta polecam Wam,szybkie i efektowne zajączki z jajka.Mało pracy ,duży efekt,dzieciaki będą zachwycone. Składniki: jajka 6 szt szczypiorek ziele angielskie 10 kuleczek małych groch połówki 5 szt na nosek listki sałaty i bazylii do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać z skorupki.Pięć jajek przeznaczyć na zajączki a z szóstego
Ala piecze i gotujeciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty
Ala piecze i gotuje