do pracy - 13340 przepisów (strona:677/890)

KONFITURA BARDZO TRUSKAWKOWA Z DODATKIEM KSYLITOLU I STEWII 180

myślę iż to reguła. Te sklepowe nie mają takiego zapachu i nie pomogą tu nawet dodatki smakowe (których w tych kupnych niestety sporo). Polecam Wam przygotowanie samodzielnie takiej konfitury, pracy przy niej naprawdę niewiele a efekt baaardzo zadowalający, nawet najbardziej wybredne podniebienia, smak i zapach- bajka... :-) Może nie jest to najlepszy produkt z możliwych (bez dodatku żelfixu przygotowuję na razie

Smaczne Zdrowe
Placki z morelami i jagodami 202

Dzień dobry! Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem , czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-). Więc sami widzicie, jak to bywa

Pora coś zjeść
Terrina wielkanocna 2684

folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką.i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano to danie, więc po przyjściu z pracy galaretka była już gotowa, idealnie stężała, nadająca się do krojenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować. chowam do lodówki na całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z zielonym pesto 204

Proponuję Wam przygotować posty makaron z zielonym pesto, który uwielbiam. Przy małym nakładzie pracy, ekspresowym tempie wykonania uzyskujemy doskonały smak sosu, który jest nie dość, że jest wyśmienity w smaku, to jest zdrowy i bogaty w witaminy.Główny składnik mojego zielonego pesto to natka pietruszki i rukola. Oprócz tych składników, dodałam prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śląskie niebo 287

przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska, rzadziej wykonywana na Śląsku Górnym. Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. Głównym składnikiem potrawy jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, ale także stosowana zamiennie świeża wieprzowina, a wszystko polane sosem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rozgrzewająca zupa-krem 177

idzie dodadzą wam mnóstwa energii, a już na pewno nie doprowadza do tego, że zwali was z nóg jakaś wstrętna choroba. Zawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki

Sajkofanka smaku
Smaki regionu 173

elementem naszej kultury. Sam a jestem wielka fanką takich akcji. Im więcej się dzieje, tym lepiej. To niezwykła okazja, żeby spotkać się i porozmawiać z wystawcami o ich codziennej pracy, dążeniu do osiągnięcia lepszego smaku, a w efekcie do zyskiwania coraz większej ilości klientów. Jest to też niepowtarzalny czas, by spróbować świeżych rarytasów przywiezionych wprost od producentów. Nie zapominajmy

Sajkofanka smaku
W paprykowej kruszonce 315

takie związki, dzięki którym odczuwamy ostry smak pieprzu czarnego, papryki ostrej i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Mają one korzystne działanie dla naszego organizmu. Pobudzają żołądek do szybszej pracy, a co za tym idzie wspomagają trawienie. Sprawiają, że nasza przemiana materii jest dużo lepsza i szybciej spalamy kalorie.  Zapytacie jednak jaka jest ich największa zaleta? Otóż dzięki kapsaicynidom zwiększa

Sajkofanka smaku
Ostra jaglanka ! 288

wody 2 papryczki chili: zielona i czerwona 4 ząbki czosnku świeża pietruszka pół kostki sera typu feta  oliwa z oliwek sól, pieprz garść sezamu  Zabieramy się do pracy. Jaglankę płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Jednocześnie na patelni rozgrzewamy oliwę - przesmażamy czosnek, pokrojone papryczki, a na koniec dorzucamy sezam

Sajkofanka smaku
Bułeczki drożdżowe 207

bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już w zeszłym roku, gdy razem z moim Kołem Naukowym Sztuki Kulinarnej organizowaliśmy wystawę zdjęć pt. "Galeria smaku". Każdy student z naszego kierunku mógł zgłosić swoją pracę, a moja akurat została wyróżniona i zdjęcie wisiało przez kilka dni w Bibliotece Głównej UWM. Zapraszam Was do polubienia fanpege'a Koła Naukowego, w którym czynnie działam z kolegami

Sajkofanka smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 281

minut w 180 stopniach C. Tartę nieco ostudziłam, po czym wierzch posmarowałam tapenadą (pastą) z czarnych oliwek tak, aby zakryć całe dno. W tym przypadku nieco ułatwiłam sobie pracę i użyłam gotową pastę ze słoiczka. Mały upominek-rarytas dostałam w prezencie od mojej siostry, która przywiozła mi go z podróży po Francji.  Powiem wam szczerze, że pasta była naprawdę

Sajkofanka smaku
Torcik różany 222

przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów.  Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty :) Niezwykły elementem wzbogacający całą kompozycję stanowi lukrowa róża, której formowanie zajmuje nieco więcej czasu i uwierzcie mi wymaga ogromnej cierpliwości. Ponadto, wszystko co znajduje się

Sajkofanka smaku
Wołowina duszona w czerwonym winie 266

Sobotni poranek minął bardzo pracowicie. Porządki w ogródku, wyrywanie chwastów, kopanie... i tak robota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem

Sajkofanka smaku
Zajączki wielkanocne z jajka 986

wielkanocne święta polecam Wam,szybkie i efektowne zajączki z jajka.Mało pracy ,duży efekt,dzieciaki będą zachwycone.   Składniki: jajka 6 szt szczypiorek ziele angielskie 10 kuleczek małych groch połówki 5 szt na nosek listki sałaty i bazylii do dekoracji Przygotowanie:   Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać z skorupki.Pięć jajek przeznaczyć na zajączki a z szóstego

Ala piecze i gotuje
Sernik wiedeński z brzoskwiniami 402

ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty

Ala piecze i gotuje