temu pisałam, jeszcze jak była mało znana i chyba mało lubiana PUDDING Z NASIONAMI CHIA . W tym roku mam wrażenie, że zrobił się na nią wielki szał. Koleżanki w pracy zachwalają, spożywają i namiętnie kupują ale to dobrze, ponieważ nasiona chia są bardzo zdrowe. Mało tego, pite codziennie z wodą doskonale nawadniają organizm. Jednak jak się okazuję, nie każdy jeszcze
pieprzny smaczekwanilia. Co dobrego kryją w sobie orzechy: zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają rolę w profilaktyce miażdżycy, działają przeciwzakrzepowo zawierają witaminę E, zwaną witaminą młodości wspomagają pracę układu nerwowego, pamięć i koncentrację poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, mają mnóstwo cynku mają sporo białka i błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych (fosfor, magnez
Wołowina od rekinapasta z wędzonej ryby Kilka składników i parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela, czy też pstrąg
Miód i pieprzsprawia, że danie będzie bardzo treściwe. I jak każda potrawa jednogarnkowa - z każdym podgrzaniem jest lepsza. Danie śmiało można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po powrocie z pracy będzie po odgrzaniu idealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka: - 0,5 kg oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy
kawawszklanceWitam Kochani, jak mijają Wam wakacje? Ja mam mnóstwo pracy i nawet nie myślę w tym roku o urlopie. Może jesienią ... :) Ma to swoje plusy, ponieważ dzięki temu możecie spotkać moje przepisy nie tylko tu, na blogu. :) Jak wiecie, na stałe współpracuję z cudowną firmą Ogródek Dziadunia , jest też Skarb Rossmann. Moje przepisy i zdjęcia możecie znaleźć również
Garniec Magaliekopru słoik (umyty i wyparzony) Przygotowanie Jeśli chcesz możesz zrobić sobie tylko jeden słoik, ale z ogórkami jest jak z pierogami czy faworkami – właściwie niewiele więcej jest pracy przy 100 niż przy 1, więc jak już robić, to robić. Zaczynamy od przygotowania sobie taśmy produkcyjnej. Ogórki wrzucamy do miski z wodą – najlepiej od razu po kupieniu, żeby
Ugotowane pozamiataneSezon jagodowy kończy się wielkimi krokami. W tym roku wykorzystałam go w bardzo małym stopniu, ponieważ zaczęłam pracę i dopiero uczę się godzić rolę pracownika, mamy, żony, blogerki... Na moje pasje i przyjemności zostaje mi niewiele czasu (cóż, wolę się wyspać ;) ), więc ostatnio w domu piekę i gotuję niewiele lub na szybko. Takim szybkim sposobem na deser są tarty
Cakes By Kejtnabiału, bez dodatku cukru, bez glutenu. Świetne dla wegetarian i wegan. Idealne na śniadanie lub drugie śniadanie. Zielony koktajl można przelać do butelki i zabrać do szkoły lub pracy. Jarmuż to superfoods, czyli żywność wyjątkowo bogata w wartości odżywcze. Pełny jest żelaza, wapnia, witaminy A, C, K. Poprawia naszą odporność, obniża poziom cholesterolu, chroni nasze kości. Jest źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy
Moja Delicjastarszych i młodszych, dzieci, nastolatków i dorosłych. Dla aktywnych seniorek i szacownych seniorów, dla pracusiów, leniwców i tych, u których równowaga między czasem wolnym a pracą jest zachowana. Generalnie dla WSZYSTKICH! Taki oto koktajl z kefiru i czerwonych owoców :) Koktajl z czerwonych owoców (na 2 szklaneczki) www.kuchniasmakow.blogspot.com 300 ml kefiru 10 malin 10 wiśni 10 czereśni
Kuchnia smakówPewnego pięknego dnia mój kolega z pracy przyniósł mi na spróbowanie makaron z sosem. Nie raz jadłam połączenie bakłażana i pomidorów ale tutaj znalazły się jeszcze rodzynki i chili. Zakochałam się w tych smakach!!! wczoraj postanowiłam przygotować to danie sama. Przepis pochodzi z Jadłonomii ale zrobiłam go po swojemu. Makaron pióra (penne) z bakłażanem i rodzynkami 2 nieduże
Dzieje kuchennej Wiewiórylody zniknęły od razu po tym jak zrobiłam ostatnie zdjęcie ! Przekonałam Was ? Jeśli tak, to pędźcie do sklepu po soczystego arbuza i do roboty ! Miłej pracy. Sorbet arbuzowy Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia Proporcje na 4 sztuki Składniki: 500 g arbuza bez skóry 2 kiwi kilka łyżeczek zimnego mleka 2 łyżeczki cukru pudru foremki
Kulinarne przygody GatityKilka dni temu dostałam przepis i słoik ogórków ( do spróbowania ) w zalewie z miodem. Ogórki były przepyszne. Oczywiście pozbierałam ogórki i zabrałam się do pracy. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie jadł to musi uwierzyć, że bardzo smaczne a jeżeli ktoś ich jeszcze nie robił to ma jeszcze szansę. Polecam. Składniki: Ogórki średniej wielkości Liść laurowy Ziele angielskie gorczyca marchew Zalewa
Smaki EwySmaczna i zdrowa sałatka, idealna na lunch do pracy. Jeśli całość podzielimy na 4 porcje, to jedna będzie miała tylko 170 kcal. Składniki: 100 g kaszy gryczanej mała cebula czerwona mała cukinia pęczek rzodkiewki 2 ogórki kiszone sól i pieprz Sos : 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego ząbek czosnku Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przelewamy
e-PrzepisyKulinarnesmakuje doskonale z dowolnymi dodatkami, lato trwa, a szkoda nie wykorzystać sezonu pełnego owoców! To jedno z najlepszych śniadań jakie jadłam kiedykolwiek, idealny deser czy kolacja. Zabieramy go do pracy, w szczelnie zamkniętym słoiku i delektujemy się wspaniałym smakiem! Do szczęścia tak niewiele potrzeba, bo nie więcej niż jedną szklankę mleka, kilka łyżek nasion chia i ulubione dodatki! Dzisiejsza wersja
Moja smaczna kuchnia