pasta z wędzonej ryby Kilka składników i parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela, czy też pstrąg
Miód i pieprzsprawia, że danie będzie bardzo treściwe. I jak każda potrawa jednogarnkowa - z każdym podgrzaniem jest lepsza. Danie śmiało można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po powrocie z pracy będzie po odgrzaniu idealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka: - 0,5 kg oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy
kawawszklanceWitam Kochani, jak mijają Wam wakacje? Ja mam mnóstwo pracy i nawet nie myślę w tym roku o urlopie. Może jesienią ... :) Ma to swoje plusy, ponieważ dzięki temu możecie spotkać moje przepisy nie tylko tu, na blogu. :) Jak wiecie, na stałe współpracuję z cudowną firmą Ogródek Dziadunia , jest też Skarb Rossmann. Moje przepisy i zdjęcia możecie znaleźć również
Garniec Magaliekopru słoik (umyty i wyparzony) Przygotowanie Jeśli chcesz możesz zrobić sobie tylko jeden słoik, ale z ogórkami jest jak z pierogami czy faworkami – właściwie niewiele więcej jest pracy przy 100 niż przy 1, więc jak już robić, to robić. Zaczynamy od przygotowania sobie taśmy produkcyjnej. Ogórki wrzucamy do miski z wodą – najlepiej od razu po kupieniu, żeby
Ugotowane pozamiataneSezon jagodowy kończy się wielkimi krokami. W tym roku wykorzystałam go w bardzo małym stopniu, ponieważ zaczęłam pracę i dopiero uczę się godzić rolę pracownika, mamy, żony, blogerki... Na moje pasje i przyjemności zostaje mi niewiele czasu (cóż, wolę się wyspać ;) ), więc ostatnio w domu piekę i gotuję niewiele lub na szybko. Takim szybkim sposobem na deser są tarty
Cakes By Kejtnabiału, bez dodatku cukru, bez glutenu. Świetne dla wegetarian i wegan. Idealne na śniadanie lub drugie śniadanie. Zielony koktajl można przelać do butelki i zabrać do szkoły lub pracy. Jarmuż to superfoods, czyli żywność wyjątkowo bogata w wartości odżywcze. Pełny jest żelaza, wapnia, witaminy A, C, K. Poprawia naszą odporność, obniża poziom cholesterolu, chroni nasze kości. Jest źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy
Moja Delicjastarszych i młodszych, dzieci, nastolatków i dorosłych. Dla aktywnych seniorek i szacownych seniorów, dla pracusiów, leniwców i tych, u których równowaga między czasem wolnym a pracą jest zachowana. Generalnie dla WSZYSTKICH! Taki oto koktajl z kefiru i czerwonych owoców :) Koktajl z czerwonych owoców (na 2 szklaneczki) www.kuchniasmakow.blogspot.com 300 ml kefiru 10 malin 10 wiśni 10 czereśni
Kuchnia smakówPewnego pięknego dnia mój kolega z pracy przyniósł mi na spróbowanie makaron z sosem. Nie raz jadłam połączenie bakłażana i pomidorów ale tutaj znalazły się jeszcze rodzynki i chili. Zakochałam się w tych smakach!!! wczoraj postanowiłam przygotować to danie sama. Przepis pochodzi z Jadłonomii ale zrobiłam go po swojemu. Makaron pióra (penne) z bakłażanem i rodzynkami 2 nieduże
Dzieje kuchennej Wiewiórylody zniknęły od razu po tym jak zrobiłam ostatnie zdjęcie ! Przekonałam Was ? Jeśli tak, to pędźcie do sklepu po soczystego arbuza i do roboty ! Miłej pracy. Sorbet arbuzowy Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia Proporcje na 4 sztuki Składniki: 500 g arbuza bez skóry 2 kiwi kilka łyżeczek zimnego mleka 2 łyżeczki cukru pudru foremki
Kulinarne przygody GatityKilka dni temu dostałam przepis i słoik ogórków ( do spróbowania ) w zalewie z miodem. Ogórki były przepyszne. Oczywiście pozbierałam ogórki i zabrałam się do pracy. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie jadł to musi uwierzyć, że bardzo smaczne a jeżeli ktoś ich jeszcze nie robił to ma jeszcze szansę. Polecam. Składniki: Ogórki średniej wielkości Liść laurowy Ziele angielskie gorczyca marchew Zalewa
Smaki EwySmaczna i zdrowa sałatka, idealna na lunch do pracy. Jeśli całość podzielimy na 4 porcje, to jedna będzie miała tylko 170 kcal. Składniki: 100 g kaszy gryczanej mała cebula czerwona mała cukinia pęczek rzodkiewki 2 ogórki kiszone sól i pieprz Sos : 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego ząbek czosnku Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przelewamy
e-PrzepisyKulinarnesmakuje doskonale z dowolnymi dodatkami, lato trwa, a szkoda nie wykorzystać sezonu pełnego owoców! To jedno z najlepszych śniadań jakie jadłam kiedykolwiek, idealny deser czy kolacja. Zabieramy go do pracy, w szczelnie zamkniętym słoiku i delektujemy się wspaniałym smakiem! Do szczęścia tak niewiele potrzeba, bo nie więcej niż jedną szklankę mleka, kilka łyżek nasion chia i ulubione dodatki! Dzisiejsza wersja
Moja smaczna kuchniaprzepada, dlatego jeśli mam przygotować sałatkę jako lekki lunch dla kilku osób, to wybieram sprawdzone metody i wtedy nie eksperymentuje. Dzisiaj pyszna sałatka na bazie kaszy jaglanej, idealna do pracy do lunch boxa, na kolację, na obiad i fajna propozycja dla dzieci , które lubią szyneczkę w sałatkach. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy jaglanej - 4 grube plastry
SMYKWKUCHNITakie ciasto bez pieczenia wyczarowałam wczoraj. Powiem Wam, że koniecznie musicie spróbować. Jagodowy wysyp w pełni. Korzystajcie z darów lasu i przygotujcie taką jagodową pokusę. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale czas oczekiwania oczywiście troszkę długi. Jak już nastąpi chwila, kiedy nałożycie sobie na talerzyk to stwierdzicie, że warto było dla tej chwili czekać. Jesli macie ochotę na inne ciasto
O kuchni z uczuciem