kolorów W tle widać karmnik ogrodowy :) Mój ogród żyje własnym życiem :) wiele w nim jeszcze swobodnych zakątków ,gdzie spokojnie znajdziemy pokrzywę, jakiś chwast, kamień czy mrowisko :) dużo w nim pracy, ale ma już swój specyficzny urok :) Na koniec, książę ogrodu na swojej kępce trawy
W Moim Magicznym DomuRewelacyjne kuleczki ziemniaczane, trochę z nimi pracy, ale naprawdę warto. Są pyszne Ta porcja powinna wystarczyć dla 4 osób. Ziemniaki oskrobać, pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i ugnieść na papkę lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. odstawić, żeby przestygły. Wyrównać powierzchnię ziemniaków, lekko przygnieść. na powierzchni ziemniaków narysować krzyż i wyciągnąć 1/4 masy ziemniaczanej. W miejsce gdzie jest pusto
Kuchnia PokoleńGodzinkę temu moja siostrzenica napisała mi wiadomość, że ma super przepis na dżem z cukinii. Od razu chciałam przepis, a że miałam cukinie w lodówce to zabrałam się do pracy Przepis na thermomix na dole. Cukinie obrać i za pomocą dużej łyżki wybrać nasionka. Pociąć cukinie na małe kawałki i zmielić za pomocą blendera. Wrzucić cukinie do garnka i dodać
Kuchnia Pokoleńtokajskie wzgórza. Dzisiaj wracam wirtualnie i kulinarnie w te rejony. Zabieram ze sobą Marzenę (chce, czy nie ;)) i będziemy konfrontować nasze wyobrażenia o węgierskich smakach z realnymi przepisami i pracą w kuchni. Zobaczymy, czy kilogramy papryki w proszku przypadną do gustu naszym rodzinom. Chociaż nie, Marzena na pewno przygotuje jakieś pyszności-słodkości
zadanie-gotowanieDługi weekend rozpoczęty, a to najlepszy czas na lepienie pierogów, nie ważne jaka będzie pogoda, najważniejsze, że wreszcie można spokojnie zająć się lepieniem pierogów z jagodami. Do pracy można zaangażować całą rodzina, a później z apetytem zjeść pyszną porcję pierogów ze śmietaną i kokosem. Takie pierogi robię praktycznie bardzo rzadko, ale zawsze z wielką przyjemnością, bez pośpiechu. Zdecydowanie bardziej
Moja smaczna kuchniasłoiczek, wypełniony po brzegi. Tym razem królowały jagody, nasiona chia, masło orzechowe i kokos. Szybka, ale zdrowa kolacja lub śniadanie, do przygotowania nawet na ostatnią chwilę, przed wyjściem do pracy. Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Składniki: 125 g jogurtu naturalnego 4 łyżki jagód 1 łyżka masła z orzeszków ziemnych 1 łyżeczka nasion chia 3 łyżki wiórków kokosowych
Moja smaczna kuchniaDzisiaj (chyba z tęsknoty, że nie mogę pojechać w tym roku, że tyle pracy, że nie dam rady, że jestem zła z tego powodu, ale jednocześnie szczęśliwa, bo robię co kocham, że tęsknię, że kocham, że wrócę może jesienią, że usiądę na szczycie i będę wsłuchiwać się w ciszę i podziwiać widoki ...) przepis znany mi z mojego ukochanego Podhala
Garniec MagalieLetni deser o smaku lata. Dodaj takie owoce jakie masz pod ręką. Deser niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Należy tylko zaczekać, aż zgęstnieje, ale to już nie praca Na zdjęciu może tego nie widać, ale mleczko kokosowe z spiruliną ma kolor delikatnie zielony, dlatego wybieraj kolor galaretki w kolorze czerwonym, pomarańczowym, będzie ładnie się komponować. Deser z owocami sezonowymi
Apetyt na ZieloneGroszek ptysiowy to jak sama nazwa wskazuje ciasto parzone (jak na ptysie) w formie groszku. Nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest efektowny i doskonale się komponuje z zupą przecieraną, a nawet zdarzyło mi się, na którymś weselu, jeść go z rosołem :). Ilość składników wystarcza na 2-2,5 blaszki groszku, co dało mi 2 duże porcje groszku do zupy
Czerwony GupikWarstwowy deser, podany w wysokiej szklance wygląda bardzo ekskluzywnie. Zapakowany do pudełeczka i wzięty do pracy może wzbudzać zazdrość współpracowników. Proporcje na 1 porcję. 50 gram ciastek Petit Beurre 2 jabłka 3/4 szklanki porzeczek Jabłka pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla i poddusić bez przykrycia aż będą lekko przezroczyste. Na początku duszenia i w trakcie można dodać po łyżce
Czerwony Gupikjakiś czas opublikuje mój jadłospis z danego dnia. Tym razem wybrałam menu z czwartku - był to mój zwyczajny dzień, czyli od godz. 8 do 15 byłam w pracy, później przeszłam się przez miasto zaglądając do kilku miejsc i do domu wróciłam ok. godziny 19. Tuż po przebudzeniu wypiłam dużą szklankę ziół , następnie wzięłam się za przygotowanie szybkiego śniadania: * " twarożek
Kasia Sarnadanie stanowiło część mojego dzisiejszego obiadu w pracy. Wymaga niewielu składników i jest szybkie w przygotowaniu. Czytaj więcej
Kasia SarnaPrzygotowywanie sobie posiłków do pracy jest dla mnie nieco problematyczne. Przede wszystkim ne chcę zabierać kanapek, bo są one dla mnie mało atrakcyjne. Nie przepadam też za jedzeniem "wczorajszym", więc przygotowywanie większej ilości kotletów czy placuszków, po to żeby móc je zabrać kolejnego dnia, odpada, a rano na takie gotowanie nie mam czasu Przeglądając Internet, nie znalazłam wielu
Kasia SarnaJeżeli lubicie kiszone ogórki, koniecznie spróbujcie ukisić cukinię. Obstawiam, że ten smak również przypadnie Wam do gustu :) Ja ostatnie kawałki mam właśnie spakowane w pudełku z obiadem do pracy. Jutro nastawiam kolejne słoje! Czytaj więcej
Kasia Sarnadodałam do zupy. Śmiało można dać zwykłej wody lub delikatnego rosołu. Jeśli chodzi o przyprawy, zawsze pod koniec można jeszcze doprawić wedle uznania. Zupa jest prosta w wykonaniu. Najwięcej pracy jest przy pomidorach, ja rozłożyłam więc sobie przygotowanie na raty. Długie stanie przy kuchni ostatnio odpada. Jestem notorycznie śpiąca i zmęczona i nawet gotowanie nie jest tak przyjemne jak kiedyś
Anioszek w kuchni