przepada, dlatego jeśli mam przygotować sałatkę jako lekki lunch dla kilku osób, to wybieram sprawdzone metody i wtedy nie eksperymentuje. Dzisiaj pyszna sałatka na bazie kaszy jaglanej, idealna do pracy do lunch boxa, na kolację, na obiad i fajna propozycja dla dzieci , które lubią szyneczkę w sałatkach. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy jaglanej - 4 grube plastry
SMYKWKUCHNITakie ciasto bez pieczenia wyczarowałam wczoraj. Powiem Wam, że koniecznie musicie spróbować. Jagodowy wysyp w pełni. Korzystajcie z darów lasu i przygotujcie taką jagodową pokusę. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale czas oczekiwania oczywiście troszkę długi. Jak już nastąpi chwila, kiedy nałożycie sobie na talerzyk to stwierdzicie, że warto było dla tej chwili czekać. Jesli macie ochotę na inne ciasto
O kuchni z uczuciemJeśli znudziły się już Wam kanapki z pracowniczej kantyny i te z pobliskiego fast fooda, mamy dla was świetny przepis na zdrową
MenmagazineZachęcam Was do zrobienia tego pysznego napoju. Pracy przy jego zrobieniu niewiele a wartości odżywczych sporo. Taki napój z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Więc zamiast zjeść kanapkę na drugie śniadanie wypijmy smoothie... Mango bogate w minerały i witaminy, dostarcza nam dużo błonnika i białka. Banany są bogate w błonnik i pektynę. Żelazo zawarte w bananach wzmacnia krew
Kuchnia u KrysiJeśli z ależy Wam, żeby zrobić szybko i smacznie zupę krem ze świeżych kurek, to nie czekajcie, tylko zabierzcie się do pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy
Kuchnia u Krysitorcik zasługuje na to, żeby znaleźć się w gronie najlepszych. Smakuje wybornie, ponieważ za każdym kęsem kryje się nowy smak. A w dodatku ciekawie wygląda. A że pracy trochę przy nim... czy nie warto się poświęcić, żeby zadziwić i zadowolić naszych miłych gości.... (foremka 36 x 25 cm) Składniki na biszkopt
Kuchnia u KrysiFiltrowanie. Likier jest dosyć gęsty i słodki, więc proces filtrowania odbywałby się bardzo długo i żeby go przyspieszyć rozłożyłam filtrowanie na kilka słoików. Skorzystałam z patentu Pawła . Rzeczywiście ułatwia pracę. Uszykowałam kilka małych słoików, na które za pomocą gumki recepturki umocowałam papierowe filtry do kawy. Środek filtrów dodatkowo wyścieliłam ręcznikiem papierowym, aby filtrowanie było dokładniejsze. Przefiltrowany likier ze słoiczków połączyłam
Kuchnia u Krysitaki który gotuję na jesień, na zimę, na święta. Gotuję wówczas większą ilość a potem zamrażam, albo wkładam do słoiczków i pasteryzuję. Taki „wypasiony” wymaga czasu i cierpliwości. Pracę rozkładam na dwa, trzy dni. Trzeba próbować, smakować, dodawać jeszcze coś... na co przyjdzie nam ochota. Wtedy właśnie wyjdzie bigos doskonały. Mój przepis nie jest przypadkowy. To przepis rodzinny
Kuchnia u Krysisitko, żeby odsączyć z nadmiaru wody. Zmieliłam dwa razy w maszynce do mielenia z bardzo drobnym sitkiem. Jeśli kupicie mak mielony, to będziecie mieć o połowę mniej pracy. Po prostu ominie Was mielenie maku. Wystarczy mak zalać wrzącą wodą, gotować na małym gazie około 15 minut. Odstawić. Za chwilę odcedzić na gęstym sitku z nadmiaru wody. Dalej postępować
Kuchnia u Krysilodówki do następnego dnia. Z wystudzonej szynki zdjęłam sznureczek i pokrojoną w plastry rozłożyłam na półmisku. Polecam ten przepis, ponieważ zrobienie takiej domowej wędliny nie wymaga dużo pracy. Jedynie potrzebuje czasu, podczas którego mięso leżakuje w mieszance z soli peklowej. Co nam daje peklowanie? Otóż taka szynka nabierze ładnego różowego koloru, sól peklowa doda naszej szynce pikantnego smaku
Kuchnia u Krysidowolnie dekorować, układać na wierzchu ulubione dodatki. Dokładnie tak jak przy komponowaniu pizzy. To co mamy w lodówce i to na co przyjdzie nam ochota. A więc... do pracy. Ja moje placki a’la pizza właśnie przygotowuję. Przyłączycie się? Składniki: 1300 g ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 2 duży lub 2 małe pomidory kilka pieczarek natka
Kuchnia u KrysiDzisiaj będzie na szybko – taka propozycja na kolację lub do zabrania jako lunch do pracy. Mi przypadła ona bardzo do gustu, szczególnie dobrze smakuje „wymiąchana” na drugi dzień. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 filiżanka bulguru (przed ugotowaniem) 1 burak upieczony w folii w piekarniku ser kozi (wg uznania) oliwa z oliwek sok z cytryny 2 łyżeczki gęstej
Szybko Tanio Smacznieprzyjemne – są sztywne i zbite. Domowe tortille zrobicie w godzinę. I są naprawdę pyszne a dodatkowo – plastyczne. Nie połamią się przy zawijaniu. Cztery podstawowe składniki, chwila pracy i gotowe wrapy lądują na talerzach! Przepis jest naprawdę bardzo krótki i bardzo prosty. Smak – bez porównania lepszy niż najlepsze kupne tortille. Na drugi dzień zostają miękkie i plastyczne, nadają się do jedzenia
Karo in the Kitchenmiejsc było ledwie 40. W momencie ogłaszania wyników euforia, zadowolenie, radość i znacząca dawka niedowierzania. Tak to Ty pojedziesz, Twój blog został doceniony i wybrany spośród innych. Twoja praca przyciągnęła uwagę, super, BRAWO MY! Teraz rozpoczyna się kolejny etap oczekiwania, może nawet dłuższy (mimo, że krótszy:)). Już wiesz, że się dostałeś, że pojedziesz, trzeba tylko wytrwać do upragnionej daty! Tymczasem
Kolizje SmakówWreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewióry