Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego
Bajeczna KuchniaPakiet Bardzo Pomocny - pierwsze 12 miesięcy za darmo. Pierwsze trzy opcje są darmowe w przypadku otrzymywania minimum 1000 złotych wpływów zewnętrznych w miesiącu (nie musi to być wypłata z pracy, wystarczy dowolny przelew z innego rachunku niż nasz). Konieczne jest też wykonanie minimum 1 transakcji bezgotówkowej lub BLIK w miesiącu. Jest to błahostka. W innych bankach są limity, np. minimum
Anioszek w kuchnicukier, oraz 350 ml ciepłej wody, całość dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Jeżeli nie mamy miksera, który za nas wyrobi drożdżowe ciasto to niestety czeka nas ciężka fizyczna praca. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy mąki. Ciasto musi dać się uformować w kulę. Odkładamy w przykrytej szmatką misce, w ciepłe miejsce na około godziny. Cebulkę drobno siekamy
KasiaiKrzysiu.pldrugie śniadanie spakowane do szkoły. Można je zabrać na letnią wycieczkę, piknik czy podać nawet na przyjęciu urodzinowym. Dorosłym smakują również (sama zjadłam z ogórkiem małosolnym i kabanoskami w pracy). Z jedzeniem owoców oboje nie ma najmniejszych problemów. Wciągają nosem, jak to mawia mój mąż. Jabłka, truskawki, kiwi, cytrusy, śliwki i „koziomki”, czyli po franiowemu: poziomki. Tak z warzywami trochę
bistro mamamajonezu dałam ok 5 pełnych łyżek ale każdy dodaje tyle ile mu pasuje. Sałatka świetnie nadaję się na święta, imprezy czy po prostu na drugie śniadanie do pracy :) Smacznego
Kuchnia Vikiwyobrażam sobie pewien posiłek. I wiem. Wiem, że rano kiedy wstanę to to przygotuję. Zasady całej zabawy polegają na tym, by wstać odpowiednio wcześnie i nie spóźnić się do pracy, by przygotować umyślony posiłek i sfotografować go, zanim jeszcze sama siebie skarcę w myślach za to, że już go oczami jem. Gra w Śniadania jest super. Zadaniem jest
Mango Papajazłapałam trochę oddechu w górach. Wróciłam gotowa na nowe wyzwania kulinarne, ale na początku żeby nie zginąć w kuchennym kołowrotku zrobiłam coś lekkiego i nie wymagającego dużego wkładu pracy. Deser z chia, jagód i bitej śmietany. Idealny na osłodzenie sobie letniego popołudni a . DESER JAGODOWY z CHIA Składniki: (na 2 porcje) 300 ml mleka lub jogurtu pitnego jagodowego 2 łyżki
Bon appetit mon amieznalazłam na Kwestii Smaku, połączenie jest z jednej strony bardzo proste, a z drugiej danie zaskakuje chrupkością orzechów i aromatem kurek. Makaron przygotowuje się bardzo szybko, zatem jeśli po pracy jesteście głodni - zachęcam do wypróbowania. Smacznego! Składniki: 100 g makaronu 200 g kurek 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30% garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy
psgotujemysię komputer i wszystko przepadło... Trochę czasu minęło, nim wróciłam do początku. Potem miałam przerwę na urodzenie Zuzi i pierwsze miesiące jako mama. W zeszłe wakacje zabrałam się do pracy, dzięki czemu mam już 19 rozdziałów. Niestety, nie umiem jej wciąż skończyć. A już bardzo bym chciała. Pierwsza wersja wydawała mi się zbyt dziecinna - w końcu miałam
Anioszek w kuchniminusy. Byliśmy pierwszymi turystami tego dnia, więc nic nie przeszkadzało nam w spokojnym spacerze. Duchowa atmosfera tego miejsca spowolniła nam kroki. Rozmawiając półgłosem podglądaliśmy mnichów szykujących się do pracy, podziwialiśmy widoki i zaglądaliśmy do gajów oliwnych. Niestety kościół i sklepik, w którym mnisi sprzedają swoje produkty były jeszcze zamknięte. Nam jednak wystarczył niesamowity spokój tego miejsca, który nastroił nas pozytywnie
les mirabellesFajna alternatywa zwykłego risotta, smakowita i pożywna. Układamy wszystkie składniki w formie i czekamy aż się zapiecze, ot cała praca przy obiedzie. Polecam serdecznie, nam smakowały wybornie. Risotto z piekarnika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebabeczki. Dziś prosty przepis na ich lekko cytrynową wersję. Te małe słodkości doskonale nadają się dla dużych i małych wielbicieli łakoci, do zabrania ze sobą w plener lub do pracy. Ich przygotowanie, to wspaniała zabawa. Pociechy mieszają składniki zawsze z tą samą wielką radością i zaangażowaniem A potem wspólne układanie chrupkich ozdób na słodkim cytrynowym lukrze… Każda babeczka
Słodkie okruszkirodziców przywożę do domu jakieś słoiki :). W ponure listopadowe i mroźne styczniowe dni były one też domowym ratunkiem mojej mamy, szczególnie pod koniec miesiąca, gdy musiała zostawać dłużej w pracy, a domowy budżet był już pewnie trochę nadszarpnięty. Jednym z jej sposobów na ekspresowy i tani obiad był właśnie słoik leczo :) dodawała do niego pokrojoną, najzwyklejszą na świecie parówkę
Quinoa Raz!400g oliwy z oliwek (używam greckiej oliwy) sok z 1 cytryny sól do smaku Szpinak i natkę opłukać i osuszyć. Natkę posiekać/rozdrobnić, aby ułatwić sobie późniejszą pracę. Czosnek warto zmiksować oddzielnie, i dodawać stopniowo do smaku, powinien być wyczuwalny w smaku ale bez przesady... Włożyć zieleninę do naczynia, dodać orzeszki i pestki, oraz większą część oliwy. Blędować
Lubię to gotujęnawilżona, gładka i pachnąca. A co ważne - nie pojawiły mi się żadne wypryski, co do tej pory często zdarzało się gdy używałam mleczka. Trochę to zajęło, ale dojazdy do pracy związane z czasową zmianą adresu oraz obowiązki ogrodowe - to wszystko zabiera mi wolne chwile. Teraz - niemal miesiąc od otrzymania przesyłki od Nivea w ramach programu BLOGrecommend - mogę z pełną
Kuchnia po mojemu