kandyzowane. Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz organizatorom Marco Ghiaoraz Emiliano Castana z okazji urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej się energii podczas zajęć oraz mnóstwo pomysłów na pyszne dania i desery. http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/ www.marcoghia.pl
Bajeczna KuchniaDziś pogoda nas nie rozpieszcza. Ja rano do pracy wyskoczyłam w spodniach 3/4 i bluzce z krótkim rękawem. W ogóle nie było, aż tak zimno jak po południu. Brr, ale szaro, buro, a do tego pada i wieje wiatr! Potrzebne jest nam coś rozgrzewającego. A może zupa krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów? Tak doskonale sprawdzi się na taką
Zakątek rozkoszy kulinarnychsię od spodu. Trzecia próba nastąpiła w czwartek o godzinie dziesiątej wieczorem. Gdybym to ja miała je odebrać, zjadłabym żywcem Bogu ducha winnego posłańca (pamiętajcie, że wstaję teraz do pracy o zupełnie nieludzkich porach). Na szczęście C. stanął na wysokości zadania i spokojnie przyjął paczkę, dokładnie sprawdzając jej zawartość. Krzesła stoją sobie teraz wokół stołu, a ja ciągle patrzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekisielu, mąka ziemniaczana lubi, żeby ją porządnie rozetrzeć, najlepiej grzbietem odwróconej łyżki o ściankę naczynia. Gotowe odkładam na kilka godzin do lodówki. Najlepiej wymieszać rano, przed wyjściem do pracy, przykryć szczelnie i odłożyć w lodówce. Po powrocie smażę kładąc łyżką małe porcje na gorącym oleju o delikatnym smaku, smażę z dwóch stron na złoty kolor, osączam na papierowych ręcznikach
I tu będę miała takie teDzisiaj mam dla Was sernik czekoladowy bez pieczenia. Trzy rodzaje czekolady w jednym cieście. Jeśli jesteście miłośnikami czekoladowych słodkości to polecam Wam ten serniczek. Przygotowanie jego nie wymaga wiele pracy, jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie jest dość długi. U mnie do zdjęć nie zdążyła zastygnąć polewa, ale nie miałam czasu i zrobiłam takie jakie było. Składniki 1 kg sera (dałam
O kuchni z uczuciembardzo smaczny, po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje. Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz organizatorom Marco Ghiaoraz Emiliano Castana z okazji urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej się energii podczas zajęć oraz mnóstwo pomysłów na pyszne dania i desery. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki
Bajeczna KuchniaKoktajl ananasowo-arbuzowy Szczerze powiedziawszy, gdy pierwszy raz usłyszałem o tym połączeniu pomyślałem tylko „Fuj, przecież to będzie słodki ulepek”, ale że było to w pracy to pokornie przytaknąłem, potwierdziłem zamówienie i zrobiłem. Proporcje były wtedy co prawda inne, ale sama koncepcja podobna. Okazało się, że koktajl ananasowo-arbuzowy to naprawdę świetny pomysł! Jest słodziutki
Blendmansuszyć, kwasić, kisić, smażyć i nastawiać nalewki. Ale, ale... po pierwsze książka jest w piękny sposób wydana - przejrzysty, "czysty" wręcz zapis, zdjęcia które są kwintesencją pracy autorów, estetyka i wrażenie, że ma się w ręku coś porządnego. Po drugie nawet nie zdajecie sobie sprawy z ilu roślin, powszechnie uważanych za chwasty można upichcić coś pysznego
Malinowo w kuchniWŁOSKIE Ciężko jest mi zdecydować, które orzechy lubię najbardziej. Też macie z tym problem? :) Najczęściej sięgam po migdały, nerkowce i włoskie. Orzechy włoskie cenię za pozytywny wpływ na pracę mózgu, dlatego w okresie wzmożonej nauki wybieram właśnie je. Ponad to są źródłem fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, witaminy E i B6 oraz kwasu foliowego. MLEKO MIGDAŁOWE
Zdrowie na języku :PDania curry lubię za prostotę przygotowania i uniwersalność - nadają się do zabrania ze sobą na lunch do pracy, jak również na kolację w domu. Urozmaicać możemy też dodatki podając różne rodzaje ryżu lub chlebki naan. Dzisiaj proponuję wersję sezonową - z żółtą fasolką szparagową, młodymi ziemniaczkami i pomidorami. Mleko kokosowe i orientalne przyprawy, jak garam masala, nadają daniu aromatu i azjatyckiego
Milion SmakówZapraszam na przepis z mojej ulubionej kategorii: mało pracy, duży efekt 🙂 Polędwiczki upieczone w panierce z płatków migdałowych Są chrupiące i delikatne, dlatego stały się ostatnim hitem obiadowym moich dzieci. Ja cieszę się tym bardziej, że przygotowanie ich zajmuje mi niewiele czasu, a w letnie dni staram się nie przesiadywać zbyt długo w kuchni. Płatki […] Artykuł Polędwiczki zapiekane
Wiszniówkasmaczne, ale żadne nie zachwyciły mnie aż tak :-) Ciasto to jest troszkę bardziej wymagające, przez co trudniej zawinąć bułeczki i lepiej pójść w stronę innego kształtu, jednak każda minuta pracy jest warta osiągniętego smaku. Ja z pewnością będę wracać po tą recepturę przy struclach, bo to ciasto ma jeszcze jedną ważną zaletę - sporo dłużej się trzyma niż to, które jest
Poezja Smaków - blog kulinarnydomu . Póki co z jednej strony jestem absolutnie zachwycona, z drugiej - niesamowicie zmęczona. Mnóstwo niespodzianek zabierających czas, długie godziny w aucie (trzy godziny dziennie na same dojazdy do pracy) i zwykłe, codzienne obowiązki, do których przecież trzeba wrócić. Czasu na siedzenie przed komputerem nie ma. Cóż... W ogóle mam wrażenie, że ostatnimi tygodniami zupełnie wykreśliłam nie tylko z kalendarza
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięc na placuszki. Są dobre zarówno na ciepło z rozpływającą się w ustach czekoladą z pieczołowicie przygotowanym jogurtem z cynamonem, kardamonem i wanilią,ale również na zimno jedzone w pracy lub pociągu, a maczane w zakupionym w pośpiechu jogurcie tuż przy dworcu. Składniki 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka mąki orkiszowej typ 720 2 jaja "zerówki" rozmiar
Fiolka w kuchniWegańskie lody jagodowe (a właściwie jagodowo-tahiniowe) to jeden z tych „wypadków przy pracy”, które lubię najbardziej. Nie planowałam ich przygotować, nie planowałam w ogóle kupować jagód. Tego poranka nie mogłam się na niczym skupić. Wyszłam więc z domu na spacer, a wróciłam z kilogramem jagód, które trzeba było szybko zagospodarować. Jako, że w przypadki nie wierzę, wiedziałam
Fill The Bowl