dipy - 3102 przepisów (strona:91/207)

Pasta oliwkowa – potrójne doznania! 117

Dręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i wybrałem się do stonki po

Blendman
Klasyczny hummus 93

Hummus jest pastą pochodzącą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Jego podstawą jest dobrze ugotowana ciecierzyca oraz tahini . Dla mnie klasycznym dodatkiem jest kmin rzymski

Blendman
Sos tzatziki ze słonecznika 119

Sos tzatziki jest jednym z moich ulubionych sosów. Za czasów, gdy jadłem mięso, bardzo rzadko po niego sięgałem, ale to może dlatego, że wtedy moja uwaga

Blendman
Smażony kalafior w cieście. Pomysł na kalafiora! 805

samo ciasto z dodatkiem dużej zawartości jajek ładnie się smaży. Kalafior ma pyszny orzechowy smak. Super danie i dla dzieci i dla dorosłych. Kalafior podałam z prostym sosem -dipem. Zmieszałam 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżką śmietany 12%, 1 łyżeczkę chrzanu z dodatkiem wasabi, i 1/5 pęczka natki pietruszki. Doprawiłam solą. Sos odstawiłam na godzinę aby się

SMYKWKUCHNI
Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 142

rozsądnie, bez przesadzania w żadną ze stron. Dzień zaczynajmy od węglowodanów w postaci produktów zbożowych, na drugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebula i czosnek w proszku. Tajniki suszenia żywności 218

czyli aromatyczny dodatek do dań, trzeba się przygotować na ok. 10 godzin suszenia, ale efekt końcowy w postaci proszku sprawdzi się jako dodatek smakowy do gorących dań, czy też dipów i sosów sałatkowych. Składniki: 4 duże cebule 1 główka czosnku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy na pół, a następnie wraz z czosnkiem kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sojowe placuszki z... frytkownicy! 178

Waniliowe placuszki z soi podane ze śmietankowym dipem oraz pestkami dyni i słonecznika *** PLACUSZKI SOJOWE /przepis własny/ 120 g ugotowanych ziaren soi jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej graham płaska łyżka mąki kokosowej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka sojowego waniliowego (można użyć dowolnego soku lub mleka) szczypta soli kilka kropli aromatu waniliowego masło klarowane

Poranek na słodko
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 176

nadarzy się okazja, z pewnością ich spróbuję! *** Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o produktach NAbio,  możecie o nich poczytać na stronie oficjalnej firmy , w której ofercie znajdziecie również dipy, przyprawy,  sosy do makaronów i sałatek, kremowe zupy oraz bruschettę. Ode mnie mocne

Poranek na słodko
Nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych 346

Chrupiące kawałki kurczaka w panierce z płatków owsianych i mąki kukurydzianej. Do tego soczyste w środku. Wbrew pozorom szybka przystawka. Do tego kilka dipów, np. pomidorowy, czosnkowy, ajwar i przekąska (na zimno lub na ciepło) gotowa! Składniki: pierś z kurczaka 1 jajko garść płatków owsianych 2-3 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia Przygotowanie: Umytą

Zasmakuj Kuchni
Francuskie kwadraciki z makiem i siemieniem lnianym 135

smarujemy roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Posypujemy makiem i siemieniem lnianym. Pieczemy bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika w temp. 180C do złocistego koloru - kilka minut. Maczajacie je w dipach, chrupcie do filmu;) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 218

pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry przprawina masę dyniową wyłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana 158

zastosowanie w kuchni, uszlachetnia smak i zapach każdego dania. Służy do przygotowania sosów, zup, pizzy lub jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub z grilla. Z jogurtem tworzy pyszny dip, a w połączeniu z białym serkiem pastę kanapkową. Po wymieszaniu ze śmietaną lub majonezem powstanie doskonały sos do wędlin lub pieczeni na zimno. Ajwar zrobiłam specjanie do przygotowania placka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie

Codziennik Kuchenny
Jaglana pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami :) 149

zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu. Składniki: 60 g kaszy jaglanej

Zdrowie na języku :P
Pieczone ziemniaki z nutą cytrynową ze szczypiorem 174

wypłukujemy, a w skórce jest wiele cennych witamin. Te są ziołowe z dodatkiem pieprzu, oregano i słodkiej papryki z nutą cytrynową. Pyszne! Dodajcie je do obiadu albo do ulubionych dipów. Składniki: 4 duże ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, oregano 2 plastry cytryny łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki bardzo dobrze myjemy, kroimy na ćwiartki. Układamy w naczyniu

Zasmakuj Kuchni