dipy - 3102 przepisów (strona:85/207)

Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami i warzywnymi dipami 150

patelni rozgrzewam olej, do którego dodaję mieloną paprykę. Smażę ziemniaki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Na talerzu układam szaszłyk, ziemniaczki oraz pasty warzywne, które posłużą jako dip do całego dania

Kuchnia co dnia
Pasta jajeczna z avokado 141

pokrojoną w ćwiartki cebulę, jajka obrane, przekrojone na pół, sok z cytryny i delikatnie dopraw. Wszystko zmiksuj na gładką pastę.  Pastę śmiało nakładaj na kanapki albo używaj jako dipu do nachos. Smacznego

Niezły Młynek
Hummus z natki pietruszki 124

Uwielbiam! Potrawa wywodząca się z Egiptu, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Idealny dip, bądź pasta do smarowania. Dziś wersja urozmaicona, z natką pietruszki! Składniki: 100g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki tahini/ sezamu 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy garść świeżej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciecierzyce zalewamy wodą

FITBUuK
PASTA ZE SŁONECZNIKA I CUKINII DO CHLEBA, KRAKERSÓW, SUROWYCH WARZYW, ITP. (SUROWA, RAW) 185

staje się bardzo kreatywny, gdy brak w domu podstawowego składnika past do chleba - awokado. Właśnie z powodu dłużej nieobecności tegoż owocu powstają w naszej kuchni przeróżne rodzaje smarowideł i dipów. Wszystkie - tak jak awokado - w formie surowej i pełnej zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Bazą dzisiejszej pasty są pestki słonecznika i cukinia. Nie sądziłam, że to połączenie będzie

Jeść, by żyć w zdrowiu
SEROWO-ZIOLOWE NUGGETSY Z INDYKA 164

każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki serkowi kotleciki w środku są mięciutkie, delikatne - normalnie dzieci będą zachwycone - dorośli zresztą również :) No i ta chrupiąca panierka... Najczęściej naggetsy podajemy z dipami majonezowymi lub ketchupem. Ja najbardziej lubię z sałatką ze świeżego ogórka, pomidora oraz papryki. No i koniecznie podaję serek do 'maziania' w nim kotlecików przed zjedzeniem :) Z tej ilości mięsa

Moja Książka Kucharska
Szaszłyki z białą kiełbasą, mięsem wieprzowym, cukinią, papryką ... 137

Gotowe szaszłyki układać  na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez  kilkanaście minut co jakiś czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły.  Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować szaszłyki razem z ryżem :) SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zielonacukinka
JAPOŃSKI DIP PONZU 107

DIP ten używa się do wołowych steków , ale ja wypróbowałam go też z jajkami i smakowało fenomenalnie.Ostry ,a zarazem delikatny w smaku ze względu na cukier.Świetny do maczania kawałków mięsa jak i polania nim jajek. 4 łyżki sosu sojowego Sok z 1 limonki Duża szczypta płatków chili mała szczypta białego cukru Odrobina wody ****"****************************** Wszystkie składniki dołu ponzu wymieszać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
DIP WASABI 124

Japoński DIP do mięs , sushi , jajek.Wasabi to Chrzan japoński, wasabia japońska, wasabi – gatunek rośliny z rodziny kapusta tych.Niestety ja użyłam proszku , na którą okazało się ,że jestem uczulona , spuchłam jak pączek.Okazało się ,że proszek ma barwniki i różne dodatki , czego nie ma prawdziwe wasabi , ale i tak bardzo mi smakowała.Pasta jest bardzo ostra , więc nie przesadzajmy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
JAJKA W SZLAFROKU 135

Podanie takich jajek na przystawkę jest świetnym rozwiązaniem na spotkaniu rodzinnym.Elegancko wyglądają i smakują wybornie maczane w ulubionym dipie. 1 op.ciasta francuskiego 7 jajek Szczypiorek Sól **************************** Ciasto francuskie rozmrozić.6 jajek ugotować na twardo,obrać.1 jajko rozbić , wymieszać z łyżeczką wody , lekko posolić.Szczypiorek opłukać , osączyć, drobno posiekać.Płat ciasta francuskiego pokroić na kwadraty, posypać szczypiorkiem.Na każdym kwadracie ułożyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szpinakowy mix 103

jest przepyszne, całkiem proste w przygotowaniu. To taki fajny, kolejny, jednogarnkowiec, który zabierzecie na obiad do pracy i po odgrzaniu nadal będzie pysznie smakował. Świetnie będzie tutaj pasował czosnkowy dipu na bazie jogurtu. Do przygotowania potrzebujemy (4 porcje): 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 1 filiżankę ryżu mrożony, rozdrobniony szpinak (u mnie 800 g) ok 400 ml bulionu warzywnego

Szybko Tanio Smacznie
Cebulowe krakersy z siemieniem lnianym 164

stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 18 - 20 minut, aż krakersy staną się złociste. Upieczone krakersy wystudzić na kratce. Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same. SMACZNEGO!    Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 90 małych krakersów. Ciasto na krakersy jest dość elastyczne, dlatego podczas wałkowania wystarczy jedynie od czasu do czasu

Gospodyni Miejska
Zawijaski z tortilli w 2 smakach 304

kawałków (zawijasków), tak aby wykałaczka znalazła się po środku każdego powstałego rulonika. Wykałaczka powinna przebić rulonik na wylot. Zawijaski ułożyć na talerzu i podawać same lub z ulubionym dipem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 20 zawijasków - 10 z szynką i serem oraz 10 z łososiem. Placki tortilli smaruje się zimne, nie ma potrzeby ich podgrzewania. Serek topiony

Gospodyni Miejska
Dietetycznie – hummus z warzywami 173

jest trudne, skomplikowane ani pracochłonne. Kluczowym składnikiem oczywiście jest cieciorka i to w jaki sposób ją ugotujemy. Hummus możecie zjeść zarówno na pieczywie, ale może być również wykorzystany jako dip do warzyw . Dzięki temu stworzycie zdrową, smaczną i sycącą przekąskę. Hummus z warzywami – składniki 400g cieciorki 3 łyżki pasty tahini 1/2 szklanki wody 2 łyżki oliwy sól pieprz kmin

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami 188

mieszanka przypraw, nasion i orzechów. Choć przepisów na dukkah istnieje tysiące, to częstymi jej składnikami są orzechy laskowe, nasiona kuminu i kolendry. Przyprawę tę wykorzystuje się przede wszystkim jako dip do chleba, który najpierw macza się w oliwie, a następnie w dukkah. Możemy też obtoczyć w niej kuleczki z serka labneh , wykorzystać jako panierkę, dodać do pasty kanapkowej, albo posypać

Chilli Czosnek i Oliwa
PASTA Z PESTEK DYNI I MARCHEWKI 105

określił tę pastę mój mąż. Zgadzam się z nim, jest naprawdę wypasiona, pyszna i, oczywiście, zdrowa. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub krakersów. Dobrze się komponuje jako dip do warzyw (lasek selera naciowego, słupków marchewki, itp.). U nas została pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha!).  Właściwości marchewki chyba

Jeść, by żyć w zdrowiu