dipy - 3102 przepisów (strona:80/207)

Pasta z bobu z miętą i cytryną 145

potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Bób można zamrozić, bób można ususzyć i zimą cieszyć się jego smakiem i aromatem. Dziś bób przedstawiam w postaci pysznej pasty do kanapek, albo jako dip do innych warzyw. Polecam pastę gorąco bo jest nie tylko aromatyczna ale dodatkowo przepyszna. Przepis znalazłam u Marty Dymek w Jej Jadłonomi . Pasta z bobu z miętą i cytryną. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Labneh - twarożek z naturalnego jogurtu, z dodatkiem oliwy, ziół i przypraw 127

wykorzystać labneh? Luźniejszy wymieszać z odrobiną oliwy, dodać zioła, przyprawy, czosnek, etc. Powstanie ziołowy twarożek do rozsmarowania na kanapkach. W wersji bardzo luźnej stanowi idealną bazę do dipów np. do potraw z grilla. Średnio odsączony z wody można formować w kulki, a następnie obtaczać w świeżych ziołach (np. bazylia, oregano, pietruszka, szczypiorek), przyprawach (np. młotkowany pieprz, marynowany świeży pieprz kolorowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Burgery z bobu 142

mnie: sałata, pomidor, czerwona papryka, rzodkiewka, awokado i ogórek małosolny (jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować domowe ogórki małosolne koniecznie kliknij TUTAJ ). - ulubione sosy: u mnie  lekki dip czosnkowy . 1. Bób płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. 2. W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika do zrumienienia. 3. Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy

Bez Cebuli
Guacamoli 117

awokado w roli głównej Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i też na lunch – polecam zabieranie guacamoli w oddzielnym pojemniku niż chleb. Dobrze sprawdza się też jako dip na przyjęciu, szczególnie w towarzystwie chipsów tortillowych My lubimy bardzo czosnkowy smak, ale polecam każdemu indywidualnie dobrać ilość ząbków czosnku do własnych upodobań. Z kolei jeśli czosnku w ogóle

Lamarida.pl
Humus klasyczny 135

kminu rzymskiego. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy klasyczny humus (przepis na “nie-klasyczny” humus już wkrótce ), który się nie nudzi. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba, dip do ulubionych warzyw lub nachosów. Polecam Składniki: 480 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki) 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki

Lamarida.pl
Młode ziemniaczki zapiekane w boczku 150

przykład młoda marchewkę, seler, pietruszkę, etc. Ich nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem. Jeśli są większe, to wystarczy przekroić wzdłuż. Podawać z ziołowymi sosami na bazie jogurtu lub pikantnymi dipami. Kiedy ja przygotowywałam ten wpis, mój kot Klakier, schowany w kartonie, śledził latającą mu przed nosem muchę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z marchwi i tahini 154

Jaka ona jest cudowna w smaku i ma piękny kolor. Na kanapki będzie znakomita ale jeszcze lepsza jako dip do warzyw czy mięsa. Robi się szybko a przechowuje w lodówce nawet do tygodnia. Zachęcam do zrobienia. Pasta według pomysłu Annabel Langbein wprost z Nowej Zelandii w stylu indyjskim. Pasta z marchewki i tahini. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami 189

lniane i mak - możecie użyć także ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu czy nasion chia. Takie przekąski zawsze smakują, możemy nadawać im dowolne kształty, cieszą także oko. Podaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 3 pieczarki tarty parmezan 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy mielone: lubczyk, ostra i słodka papryka

Zasmakuj Kuchni
Pasta z natki marchewki, jajek i sera 122

obrywamy liście a ja - NIE , pan zdziwiony a ja mam dwie pyszne pasty. Ta dzisiejsza z natki marchewki jest pyszna i aromatyczna, polecam do makaronu lub do kanapek, jako dip do warzyw i do czego jeszcze tam chcecie. Nie warto wyrzucać natki marchewki bo można z niej wyczarować pesto takie albo takie , a może takie , polecam. Warunek natka nie może

Moje Małe Czarowanie
JAMAR - pyszne produkty na każdą okazję 166

ŁAGODNY MILD  Jeden z moich ulubionych ketchupów. Jest gęsty , odpowiedni smak pomidorów . Z czystym sumieniem polecam.  Moje zastosowanie: ☛do kanapek, fast foodów ☛jako dodatek do zup ☛jako dip , sos ☛jako baza do marynat  SOS BOLOŃSKI JAMAR Sos jest gęsty. Nie posiada zbędnych dodatków. Wyczuwalny smak pomidorów.  Moje zastosowanie: ☛ Do Makaronów ☛Do Zapiekanek ☛Do zup ☛Do dań

Gotowanie Patki
Mizeria 172

śmietaną nie pogardzimy (taką zajadałam się od najmłodszych lat). Dziś robię raz tak raz tak, szczególnie latem wybieram jogurt, jest lekko, tak jak lubię. Ciekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i czosnek, przyprawić i powstaje aromatyczny sos do dań grillowych, smażonych lub pieczonych - tzatziki. Niektórzy robią mizerię

Zasmakuj Kuchni
Podpłomyki z zaatar 222

Podpłomyki z zaatar nie wymagają jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny chleb o przeróżnej formie. Możecie upiec okrągłe placki, małe duże lub bardziej owalne. Chlebek świetnie pasuje do wszelkich dipów. Smakuje jak bajka z domowym hummusem ! Podpłomyki Składniki: 12-14 placków 900 g pszennej mąki wysoko proteinowej 50 g świeżych drożdży 500-600 ml zimnej wody 1 łyżka miodu

codojedzenia
Pasta z ciecierzycy i cukinii 104

Jednak sam hummus ostatnimi czasy troszkę mi się przejadł więc wczoraj sobie pokombinowałam. Wyszło nie tylko zdrowo, ale i pysznie (jak zwykle ). Super opcja do kanapek, może posłużyć jako dip lub samodzielna przekąska. Składniki: Puszka ciecierzycy na parze Bonduelle 1 średnia cukinia 3 – 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia 1 mała łyżeczka czarnuszki sól/pieprz do smaku wg uznania Przygotowanie

Kate's Kitchen
Naleśniki cesarskie (z kwiatami dzikiego bzu); letnie, wegetariańskie zestawy obiadowe 226

obiadowe/Vegetarian summer dinner sets I II III IV Elderberry flower pancakes, vegetarian  summer  dinner sets I ate these pancakes for the first time at my parents’. Preparation: dip the elderberry flower in batter (it shouldn’t be too thick), quickly place it in hot fat, cut off the stem and fry on both sides until dark golden. Serve

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą 168

nami wiele innych możliwości. Doskonale smakuje na surowo – tak, tak, to nie pomyłka, koniecznie go spróbujcie w takiej postaci, jest chrupiący i pyszny – w różnych sałatkach czy z dodatkiem dipów. Możemy go też upiec z dodatkiem aromatycznych przypraw lub ugotować na parze. Zdecydowanie polecam tę formę bardziej niż gotowanie w wodzie, podczas którego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania