dewolaj - 55 przepisów

Kotlet de volaille zwany "dewolajem":) 198

Klasyczny de volaille to pierś z kurczaka zrolowana z masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Dewolaje z kurczaka 478

Składniki : filet z kurczaka 4-5 średnich pieczarek 2-3 plastry sera żółtego pół średniej papryki - u mnie żółtej ewentualnie 2-3 suszone śliwki - wcześnie je

Proste Potrawy
Dewolaje z masłem i koperkiem 248

Dewolaje to danie idealne na niedzielny obiad jak i domówkę. Dzisiaj prezentuję tradycyjny przepis na dewolaje - czyli piersi kurczaka nadziane masłem i koperkiem. Być może poniższe dewolaje nie prezentują się zbyt okazale, ponieważ po przecięciu mają pusty środek, ale...cały urok tkwi w roztopionym maśle, które wypływa po przecięciu dewolajów. Niestety trudno to uchwycić na zdjęciach, ale uwierzcie(...)słowo - dewolaje były przepyszne w smaku.  Składniki na 9 sztuk: 3 bardzo duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo 1 kg!) 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1/2 pęczka koperku sól, pieprz bułka tarta 2-3 jajka mąka pszenna olej do smażenia Filety umyć, osuszyć i każdy przekroić na 3 części (najlepiej wykroić tzw. polędwiczkę, a pozostały filet przekroić

Ugotować
Tradycyjne kotlety de volaille z masłem 162

pozostałych imprezach. Dziś nadziewana masłem pierś z kurczaka panierowana i smażona na głębokim tłuszczu zagościła na moim, rodzinnym stole. Zobacz jak pokroić i zwijać pierś z kurczaka na dewolaje, aby wyglądam i smakował jak z najlepszej restauracji. Potrawa popularna jest przede wszystkim na Ukrainie oraz Rosji, gdzie nosi nazwę kotlet po kijewsku. Oryginalne Devolay to rozcięta wzdłuż, roztłuczona i zrolowana(...)150g) 100g masła pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 jajka 100g bułki tartej 100g mąki pszennej sól pieprz czarny, świeżo zmielony tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub smalec gęsi) Dewolaje po usmażeniu oraz upiecznieniu w piekarniu. Tradycyjne kotlety de volaille z masłem – sposób wykonania. Przygotowuję nadzienie z masła oraz panierkę. Za pomocą noża drobno siekam pęczek koperku i rozgniatam

Ania gotuje
Kotlet de volaille pieczony w panierce z komosy ryżowej 32

Kotlet de volaille pieczony w panierce z komosy ryżowej to zdrowsza i zdecydowanie mniej kaloryczna wariacja na temat klasycznego, uwielbianego chyba przez wszystkich dewolaja. Z zewnątrz super chrupiąca panierka z quiona, a w środku soczysta pierś z kurczaka i kremowy twarożek czosnkowy z dużą ilością natki pietruszki. Ten pieczony kotlet de volaille to idealna propozycja na niedzielny obiad. Skąd pochodzi(...)znany też szerzej na świecie jako kurczak po kijowsku (ta nazwa zdecydowanie bardziej przybliża genezę potrawy). POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Czy można upiec kotlety de volaille? Jak najbardziej! Te dewolaje w chrupiącej panierce z komosy ryżowej to przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej wersji drobiowych kotletów smażonych na głębokim tłuszczu. Kotlety de volaille pieczone przygotowujemy w ten sam sposób

Na-talerzu.pl
Dewolaj 139

Dzisiaj dewolaj, czyli właściwie de volaille, żeby tak trzymać się właściwej nomenklatury. Ostatnio Monika, koleżanka z pracy coś tam o dewolaju wspominała i tak mnie jakoś natknęła. A nie jadłem tego specjału od kilkunastu lat. A i sam nigdy dotąd nie robiłem. Zatem kolejną umiejętność zdobyć można. Ponoć taki tradycyjny dewolaj to jest tylko z samym masłem w środku(...)chodzi o przyprawy to nie znam lepszego sklepu. Nie wiem jak to robią, ani skąd je biorą, ale są świetne. Kolejny raz się to potwierdziło. W dodatku te moje dewolaje to jakieś takie gigantyczne wyszły. Nie to żeby to złe było, wręcz przeciwnie. Zjadłem takiego jednego około godziny 15 i już do rana następnego dnia miałem dość. 2 piersi kurczaka

Marder&Marder Manufacture
Pieczone, dietetyczne dewolaje 1610

Jakie macie skojarzenia jeśli chodzi o dewolaje? ;-) Mi kojarzą się z: weselami, stypami i zorganizowanymi imprezami, np. firmowymi. Zazwyczaj są smaczne, ale też tłuste i smażone w głębokim oleju. Moje dewolaje są inne. Zrobiłam odchudzoną wersję nuggetsów, w podobny sposób przygotowałam również dewolaje. :-) Pieczone, w delikatnej panierce, tłuszcz to jedynie masło zawinięte w środku. Polecam lżejszą, domową wersję tych pyszności

Szefowa kuchni
Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami 32

Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami, albo jak kto woli: roladki z piersi kurczaka z pieczarkami, to jedno z ulubionych dań obiadowych w mojej rodzinie. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 25 dag pieczarek 5 plastrów żółtego sera 0,5 litra oleju do smażenia roladek 2 łyżki masła 1 jajko mąka do panierowania tarta bułka sól,pieprz,słodka czerwona(...)delikatnie najpierw w mące,potem w jajku,a na koniec w tartej bułce. Rozgrzewamy olej ,do rozgrzanego wkładamy roladki i smażymy na złoty kolor. Smacznego. Artykuł Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM 123

Najlepsze kotlety de volaille Przepis na klasyczne kotlety de volaille z masłem. Klasyczne, domowe kotlety de volaille , panierowane w bułce i smażone na patelni. Pyszne kotlety dewolaje z kurczaka z masłem. Jako nadzienie można zrobić masło ziołowe. Można dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Wyśmienity będzie także szpinak uduszony na maśle z cebulką oraz czosnkiem. Jak zrobić kotlety de volaille(...)minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku. Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią . Smacznego :) Kotlety de volaille

Moja Książka Kucharska
DEWOLAJE PO MOJEMU 135

Dewolaje po Mojemu - z pieczarkami ,szpinakiem , serem i prażoną cebulką 😍 Idealne danie obiadowe na nadchodzący weekend :) Polecam 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽   Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ # gotowaniepatki , https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło 😘 # food , # obiad   Składniki na 6 sztuk:    3 filety pojedyncze z kurczaka 15 dag sera żółtego tartego Olej do smażenia np.rzepakowy(...)kurczaka, pieprzem i solą. 3. Na środek kładę łyżkę farszu, dodaję ser i prażoną cebulkę. Zawijam. 4. Kotlety panieruje najpierw w jajku potem w bułce tartej. 5. Formuję dewolaje. 6. Na patelni rozgrzewamy olej o na małym ogniu smażę kotlety ze wszystkich stron na rumiano. 7. Podaję z ulubionymi składnikami

Gotowanie Patki
DEWOLAJ Z SEREM I OGÓRKIEM 224

Przepis na pyszne dewolaje jest znany od lat, dzisiaj pomysł na nadzienie serowe z dodatkiem ogórka konserwowego. Farsz zawinęłam w rozbite mięso, panierowałam i smażyłam na oleju. Kotlety podajemy na ciepło do frytek, ziemniaków, warzyw lub zjadamy z pieczywem(...)smaku z każdej strony. ser i ogórki kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Na każdy kotlet kładziemy po dwa kawałki sera i kawałek ogórka, Zwijamy dewolaje, podwijając końcówki kotleta do środka. Roladki panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż ładnie się zarumienią.  Podajemy ciepłe z dodatkami, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Dewolaje z żółtym serem i papryką 198

kolejny jak wielką fanką jestem połączenia mięsa z papryką. Ubóstwiam jej smak i za każdym razem kłaniam się nad nią z zachwytem. Dziś byłam równie szczęśliwa jedząc dewolaje z dodatkiem czerwonej papryki, zdaje się, że nic więcej nie było mi potrzeba do szczęścia.  Składniki  4 niezbyt duże filety z kurczaka 4 słupki żółtego sera 8 paseczków czerwonej papryki(...)piersi kurczaka rozbijamy cienko, uważając aby się nie przerwały, przyprawiamy. Na każdym rozbitym płacie układamy po słupku żółtego sera oraz po 2 paski czerwonej papryki, gotowe zwijamy w roladki. Dewolaje obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor

Kuchenne aromaty
Kotlet de volaille [Kotlet po kijowsku] 85

brzegi folii i wkładamy do zamrażalnika. To bardzo ważny zabieg, który zdecydowanie ułatwi dalszą pracę przy kotletach. Przy pomocy ostrego noża od piersi odkrawamy polędwiczki. Pierś z kurczaka na dewolaje rozcinamy na pół, nie docinając do końca, tak, aby powstał duży plaster mięsa. To samo powtarzamy dla dużych i mniejszych części mięsa. Teraz układamy wszystkie kotlety z kurczaka wewnętrzną stroną

Kuchnia Na Wypasie
Hamburgery z orkiszu, indyka oraz cukinii 90

bułkami własnej roboty z mąki chlebowej. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4 burgery Dodawanie kaszy do mielonego to nasz stały patent na kotlety, pulpety, burgery i „dewolaje ”. Mięso z dodatkiem orkiszu, pęczaku, kaszy gryczanej zyskuje zupełnie nowy smak, danie jest zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze i w sprytny sposób pozwala przemycić do diety rozmaitych niejadków

Niedzielny kucharz
Zaplanuj obiady na cały tydzień 122

ugotuj makaron, kaszę, ryż, albo umyj sałatę, wymieszaj z pieczonymi warzywami i danie gotowe. My właśnie robimy to w taki sposób. Zobacz: Poniedziałek , czyli dzisiaj na obiad były zdrowe „dewolaje”: z kaszy gryczanej niepalonej z mielonym indyka z pure ziemniaczano-kalafiorowym. Wykorzystaliśmy połowę główki kalafiora i 250 g mięsa z półkilogramowej paczki – drugą połowę zamrozimy – będzie do wykorzystania za kilka

Niedzielny kucharz
Zdrowy de vollaille z kaszy i indyka 62

lubisz kaszy gryczanej? Zrób te „dewolaje”, a będzie prosić o dokładkę. Kotlety są pyszne, lekkie i zdrowe. Czas : 15-20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 5 kotletów Łączenie kaszy z mięsem to nasz wypróbowany sposób na włączanie kaszy do diety naszego 3-letniego syna. Jeśli masz dzieci, to wiesz, że kasza, a w szczególności gryczana, to nie jest produkt

Niedzielny kucharz
Ala gołąbkowe dewolaje 110

gołąbkowe dewolaje Soczyste mięso z kurczaka owinięte liściem kapusty to doskonała propozycja na niedzielny obiad 6 porcji Czas przygotowania 30 minut Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        6 liści kapusty pekińskiej ·        Pęczek szczypiorku ·        10 dag sera żółtego

Kulinarna Chwila
DEWOLAJ PRZYGOTOWANY NA DWA SPOSOBY + FILMIK 548

Dewolaj to pyszne mięso nadziane masłem lub serem, zwinięte i usmażone na gorącym oleju. Do masła dodałam natkę pietruszki i czosnek. Smakują na ciepło i zimno, są świetne na obiad jak i na przyjęcie.  SKŁADNIKI :  1 kg kotletów ze schabu  300 g żółtego sera  100 g masła  1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku

Kulinarne Fantazje Marioli
KOTLETY SCHABOWE ALA DEWOLAJ + FILMIK 97

Schab ala dewolaj to pyszny, soczysty kotlet z nadzieniem serowym. Smaczne są podane na ciepło jak i na zimno, polecam.  SKŁADNIKI : 8 kotletów ze  schabu  150 g sera żółtego 150 g szynki konserwowej sól, pieprz, oregano do smaku odrobina ketchupu mąka, jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE :  Schab ubijamy, doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekane drobiowe kieszonki ze szpinakiem 167

Soczyste, delikatne kieszonki z piersi z kurczaka faszerowane rozdrobnionym szpinakiem z dodatkiem serka wiejskiego. Wersja light tradycyjnych dewolajów. Bez kalorycznej panierki - jedynie zapiekane w piekarniku. Aromatyczne i wyjątkowo smaczne danie. Polecam szczególnie z dodatkiem mojej ulubionej kaszy tatarczanej i tartych buraczków z chrzanem. Pyszności :) Składniki: 4 pojedyncze filety

Krokusowy Dom
Puder z kani 125

Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapelusze oczyszczamy, suszymy albo w suszarce do grzybów, albo w piekarniku (70°C z termoobiegiem). Ususzone grzyby mielimy i „dewolaj!” (voila) mamy puder ;) Koniec ;) Pewnikiem pojechani będziemy przez panią wujot ;) st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Filety kurczaka pieczone w wiórkach kokosowych - fit schabowe. 433

specjalnego i da się bez nich żyć, ale kiedy człowiek zaczyna obcinać kalorie, to wtedy tęskni najbardziej za tymi rzeczami tuczącymi, niezdrowymi. Wtedy marzą nam się nugettsy, może jakieś dewolaje albo jeszcze coś innego. Ach ta wyobraźnia ;-) A co przygotować na obiad, by je zastąpić mniejszym złem?  Otóż, wiórki kokosowe są idealnym produktem, który pozwoli rozwiązać nasz problem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Dewolaje w sezamie i słoneczniku 158

Zwykły znany dewolaj z serem obtoczony w słoneczniku i sezamie jest całkiem nowym i smacznym daniem obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora. 3 podwójne filety z kurczaka 100 g żółtego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól Pieprz Panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej

VioletoweKucharzenie
Dewolaje z marchewką i rodzynkami 175

paseczki, rodzynki namoczyć- osączyć Rozbity płat mięsa ciut posolić, posypać pieprzem, ułożyć na nim  kilka paseczków marchewki, żółtego sera i rodzynki, (około 5 sztuk ) mięso zgrabnie zwinąć Każdego dewolaja maczać w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej Smażyć z obu stron na złoty kolor

Proste Potrawy
Roladki drobiowe z pieczarkami i żółtym serem 187

Zachęcam Was do przygotowania roladek drobiowych z pieczarkami i żółtym serem.  To takie oszukane, a zarazem lekko zdrowsze dewolaje. Piersi z kurczaka  zawinęłam w folię i upiekłam je w naczyniu żaroodpornym. Takim o to sposobem powstały soczyste i delikatnie drobiowe roladki.  Składniki*:  piersi z kurczaka pieczarki starty żółty ser sól, pieprz olej folia do pieczenia Formowanie

Ugotować
Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) 158

trakcie wydarzenia można było także spróbować Cydru Lubelskiego . Jednak przyjść na festiwal o jednoznacznej nazwie "Kocham Wino" i pić cydr to jak pójść do specjalistycznej restauracji sushi i zjeść dewolaja. Strefa HoReCa Organizatorzy pomyśleli nie tylko o kliencie indywidualnym. W trakcie imprezy można było porozmawiać z reprezentantami firmy Centrum Wina i dowiedzieć się więcej o możliwościach współpracy na poziomie biznes

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka z masłem ziołowym 184

Zrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko

O kuchni z uczuciem
Tradycyjne kotlety de volaille "devolay" 127

Kotlet de volaille (nazywany “dewolajem“) to roztłuczona pierś z kurczaka zrolowana z masłem, panierowana i smażona na oleju. Choć nazwa sugeruje pochodzenie z kuchni francuskiej, kotlety de volaille na dobre zagościły w kuchni polskiej, a ich rodowodu należy raczej doszukiwać się w Chicken Kiev, których z kolei nie wymyślono w Kijowie, a w Moskwie. ( źródło http://katalog-wiedzy.pl ) Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką 197

rukola (do przyozdobienia) Piersi naciąć, tak aby otrzymać z nich 2 duże filety. Rozbić. Posolić i popieprzyć. Po środku rozbitego fileta, położyć ser Lazur i zawinąć jak dewolaja. Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min

CookYourself
Roladki drobiowe 2717

dałam odrobinę masła Zwijamy płat, obtaczamy w tartej bułce, roztrzepanym jajku, ponownie w bułce ( można pomóc sobie spinając roladki wykałaczką ) Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, jeśli dewolaje są dość grube, po usmażeniu podlewamy wodą, przykrywamy i gotujemy chwilę Można dodać do tego resztę cebuli i paprykę, pogotować chwilę razem

Proste Potrawy
Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami 229

piersiach. Filet z kurczaka zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Następnie moczymy w jajku a potem obtaczamy w sezamie. Smażymy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu. I gotowe :)  dewolaj z brokułami w sezamie kulki ryżowe

Bon Appetit Małgorzaty