Ciasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to
RelaxtimeCzekam z niecierpliwością na pierwsze letnie owoce. Na razie muszę zadowolić się owocami, które są na bazarkach i nie są tanie. Jednak warto, warto... Czego potrzebujemy
Kuchnia w oparachsię trochę owoców ;) Do przygotowania deseru użyłam foremkę „keksówkę” o wymiarach 30,5 cm x 11,7 cm, wysokość 8 cm. Może przepis wydaje się skomplikowany, ale warto trochę się pobawić. Nie róbmy od razu obu warstw z masy serowej!! Zrobiłam dwie warstwy galaretki: jedną z mrożonej mieszanki owoców leśnych, drugą z mrożonych malin. Oczywiście w sezonie można użyć świeżych
królestwo garówCześć! Odrzuciłam ciężkie desery na rzecz takich jak ten. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – bierzesz domową granolę , ulubione owoce, jogurt grecki i laskę wanilii. Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 2 – 4 garście malin 2 – 4 garście borówek jogurt
Moja pasja smakuUpiekłam w tym tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest
dolcevitainmykitchenCześć! Odrzuciłam ciężkie desery na rzecz takich jak ten. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – bierzesz domową granolę , ulubione owoce, jogurt grecki i laskę wanilii. Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 2 – 4 garście malin 2 – 4 garście borówek jogurt
Moja pasja smakusię na sycące śniadanie, dietetyczny deser, lub na kolację, na świeżym powietrzu. Ostatnio na piknik przygotowałam budyń pachnący latem, płatkami róży i soczystymi owocami. Wyszedł przepyszny :) budyń: 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) pół szklanki mleka jaglanego 3 łyżki konfitury wiśniowej garść płatków jadalnej róży dodatki: puder buraczany wiórki kokosowe nerkowce netkarynki maliny czerwone i czarne płatki róży Kaszę
Mienta blogSkładniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy kuskus (ok. 36 g), - 1/3 szklanki mleka 2% (ok. 85 ml), - łyżka wiórków kokosowych (ok. 8 g), - łyżeczka miodu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSzybkie biszkoptowe ryżowe placuszki na deser z owocami. Taka mała przekąska a jaka dobra. Polecam jak mamy ochotę na coś do kawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni . 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka
wesoła kuchniasmakować i wyglądać jak deser. Do tego może być zdrowe i pożywne. A to za sprawą płatków z pełnego ziarna od Lubelli i kilku prostych składników. Gotowe w 10 minut. Składniki na dwa pucharki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka miodu szczypta cynamonu szklanka płatków Corn Flakes Pełne Ziarno Lubella 3/4 szklanki mrożonych malin (lub świeżych) łyżka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu
Wanilia i KardamonCzęsto przerabiam znane i lubiane przepisy tak, by bardziej odpowiadały moim gustom, upodobaniom moich bliskich, tudzież aktualnym grymasom:) Tak było w przypadku tego ciasta. W ogrodzie
6niebochrupkości. Pyszny i szybki deser - gotowy! Podajemy od razu po przyrządzeniu. :) *W tym przepisie proporcje i użyte składniki zależą tylko od Was. Lubicie więcej owoców - dodajcie ich więcej, wolicie, gdy słodkie bezy cudownie chrupią - dodajcie ich więcej, kochacie bitą śmietanę - dodajcie jej więcej - i tak będzie pysznie! Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, borówek, zamiast śmietany - jogurtu greckiego
Cooking Monsterzamrażarce zapas malin.To kolejny deser ,który musiałam zmienić pod siebie,bo nie znoszę kaszy ugotowanej na mleku. Zastąpiłam je naturalnym sokiem z buraków ,dodałam wody i wyszło równie pysznie . Składniki: 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ,może być dowolny sok 1,5 łyżki cukru,pominęłam laska wanilii około 1 szklanka malin ,lub innych owoców 1 łyżeczka cukru
Ladylaura.owsianą kruszonką to szybki deser idealny zarówno na gorące dni z lodami jak i te chłodniejsze z sosem waniliowym. Składniki na 4 porcje: 135 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych błyskawicznych 100 g cukru trzcinowego 100 g masła 500 g owoców - u mnie 300 g truskawek, 100 g jeżyn, 100 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy
Perfect home lifeClafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę
Pyry na GazKolejny deser z serii "na szybko", ale za to jakże smaczny. Krem malinowy przypomina mi swoim zapachem ciepłe letnie dni i stąd nazwa :) Połączony z innymi owocami myślę, że skusi nawet niejadka. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 1 galaretka ametystowa 1 dojrzały banan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru
Kuchnia w opałachtego deseru przymierzałam się, żeby nie skłamać, od lat. Nie miałam odwagi upiec bezy ot i cała prawda! Względy ekonomiczne, czytaj zalegający w lodówce serek i białka, skłoniły mnie do tego by się o Pavlovą jednak pokusić. Przepis podpatrzyłam w Kulinarnych Podróżach. U mnie figi zastąpione zostały borówkami i malinami :) krem okazał się pyszny a beza leciutka niczym piórko. Jedyne
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo smaku, możemy używać różnych dodatków uzyskując różne wersje smakowe. Gotowy pudding możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni i jeść na śnaidanie lub serwować gościom jako pyszny deser. Tak więc odkryłam sposób na śniadanie idealne :) Szybkie w wykonaniu, pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Przygotujcie się na więcej przepisów z wykorzystaniem chia, bo zamierzam trochę poeksperymentować z tymi cudownymi nasionkami(...)Składniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej 1 szklanka mleka kokosowego Pół szklanki mleka krowiego 1 łyżeczka stevii (można zastąpić miodem, syropem z agawy, ksylitolem itp.) Garść malin Nasiona zalewamy oboma rodzajami mleka, dodajemy stewię i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Jeśli mamy taką możliwość, od czasu do czasu mieszamy. Maliny blendujemy
Zawsze głodna!często z lękiem. Za europejską ojczyznę lodów uważa się Włochy - Marco Polo , powróciwszy z wyprawy do Chin, gdzie sporządzane były już 3000 lat temu, przywiózł przepis na zimny deser, przypominający współczesne sorbety. Z Włoch lody powędrowały do Francji, prawdopodobnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Pierwsza lodziarnia, Cafe Procope , powstała w Paryżu w 1681 roku. Znacznie później, bo dopiero(...)pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki świeżo zerwanych malin) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Maliny rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę
KUCHARNIAPodczas karnawału jemy dość dużo i tłusto, a do tego jeszcze jakiś drineczek i czujemy się jak klocki. Ja powoli mam dość, chociaż kocham jeść i
Niezły Młyneksucha dodałam jabłko i banana, który też prosił już się o szybką konsumpcję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie danie idealnie sprawdzi się jako deser, śniadanie czy danie obiadowe. Smakuje nawet niejadkom i osobom, które na co dzień stronią od kaszy. To taka podpowiedź na to, jak przemycić do menu kaszę " class="wp-smiley" style="height(...)Następnym razem zamiast miodu mam w planie użyć świeżych daktyli lub żurawiny. Możecie również spróbować opcji z gotowaniem kaszy na mleku ale kokosowym a zamiast jagód użyć samych daktyli, malin czy innych owoców o dość intensywnym smaku. Przypominam również o przygotowaniu kaszy jaglanej do gotowania. Aby pozbyć się goryczki z kaszy, warto ją wcześniej podprażyć na suchej patelni, przelać kilka
Mieszam w Garnkuużyć innych owoców – borówek, malin, moreli czy nawet bananów, jednak w wersji truskawkowej moim zdaniem jest najlepszy! Składniki na 12 porcji : Spód: 150g płatków owsianych zwykłych lub górskich 75g masła orzechowego (u mnie Felix 30% mniej tłuszczu), kopiata łyżka 50g płynnego miodu Ser: 800g serka twarogowego na sernik (zmielonego) 80g erytrolu żelatyna do deserów (w ilości odpowiedniej do pozostałych
Dietologsezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy
Kuchnia MagdaLenysezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy
Kuchnia MagdaLenylubimy zjeść po obiedzie deser. Często robię budynie lub kisiele do których latem wykorzystuję owoce z ogrodu. Nie trzeba kupować gotowych torebek w sklepie bo potrzebna nam tylko mąka ziemniaczana, cukier, woda no i owoce. Zimą korzystam z mrożonych owoców lub wykorzystuję owoce z kompotu. Składniki: 1 litr wody 600-700 g owoców (maliny, jeżyny, borówki) 4 łyżki cukru
Ala piecze i gotujeprzy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie słodsze od ich niektórych świeżych odmian. Suszone owoce mają również swoje zdrowotne właściwości: suszone banany – z racji na dużą zawartość magnezu i potasu pomagają zwalczyć skurcze suszone jabłka – usprawniają krążenie krwi i pracę serca suszone maliny – zwalczają komórki rakowe rodzynk
w mojej kuchnipyszne śniadanie lub zdrowy deser SKŁADNIKI 1 torebka kaszy jaglanej, mleko, 3 łyżki wiórek kokosowych, ciasteczka czekoladowe , cukier do smaku WYKONANIE Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem, słodzimy do smaku, gotujemy do miękkości, osączamy z nadmiaru mleka. Kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi, dosładzamy cukrem do smaku. Na dnie pucharków układamy pokruszone ciasteczka, wykładamy warstwę kaszy, maliny, kładziemy resztę kaszy, posypujemy wiórkami
słodki bratekryż, który może stanowić formę deseru, ale również jako śniadanie na słodko. Jedynym jego minusem jest czas przygotowywania, ale zapewniam Was - jest tego wart! :) Składniki: - 500ml mleka sojowego (naturalnego) - 500ml mleka czekoladowego (kokosowego, sojowego) - 100g ryżu Arborio - 6 łyżek płatków jaglanych - 2-4 łyżki wiórków kokosowych (+do dekoracji) - laska wanilii *opcjonalnie: ulubione owoce (np. maliny), gorzka czekolada Do naczynia żaroodpornego
Be Fit Be Strongcudownie efektowny i obłędnie pyszny deser. Tiramisu, bo o nim mowa, nie tylko z nazwy doskonale pasuje na Walentynki. Jest delikatne, lekkie, a w mojej wersji: owocowo-orzeźwiające. Zamiast kawy: sok z pomarańczy z odrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już
Pożeraczka, czyli raz adobrze