muffinki owsiane. W sam raz na deser, ale także śniadanie czy przekąskę w pracy lub podróży. Muffinki są bez cukru, z niewielką ilością oleju.Można je też przygotować w wersji wegańskiej, bo jajko śmiało można pominąć i dodać np. jeszcze jednego banana. Przepis jest dość uniwersalny, zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin czy borówek. Polecam wykorzystać ten nieco
Healthy food exploreroczywiście desery . Przekąski na Sylwestra: Sałatki na Sylwestra: sałatka gyros Sałatka grecka sałatka caprese – mozzarella z pomidorami sałatka z awokado i ogórka z orzechami sałatka z rzodkiewką i szynką warstwowa sałatka z tuńczyka sałatka brokułowa sałatka z krewetkami sałatka z jarmużem i tuńczykiem sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i jajkiem Inne
Ola la LCHFjest lepszy deser niż beza? Chyba nie ma :)... Składniki: BEZA: 4 białka szczypta soli 240g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej: KREM: 200g śmietany 30% 125g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny OWOCE: użyłam truskawek, borówek oraz malin. Przygotowanie: Wcześniej przygotowujemy papier do pieczenia, najprościej będzie na kwadratową
Gotuj z Mąkączekolady i kakao z odpowiednim oznaczeniem, deser będzie świetny dla bezglutenowców. Mus czekoladowy bez nabiału: 200 ml wody z puszki/słoika ciecierzycy 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru (może być także puder z ksylitolu lub można pominąć) opcjonalnie: szczypta chilli lub skórka otarta z pomarańczy lub cynamon lub świeże owoce np. maliny czy jeżyny opcjonalnie: kakao lub karob
Poezja smakuidealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową Pavlovę z wiśniami
Pieguskowa Kuchniawiosny warto sięgnąć po lżejsze desery. Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 10 min Chłodzenie: 12 godz. Dla 6 osób: Panna cotta: ● 500 ml śmietany kremówki ● 300 ml mleka ● 1 laska wanilii ● 120 g cukru* ● 8 g żelatyny w listkach Coulis z owoców jagodowych: ● 150 g mrożonych truskawek bez szypułek HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 50 g mrożonych jagód HORTEX
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabohaterem dzisiejszego deseru-koktajlu. Bardzo zdrowy, bardzo odżywczy, bardzo smaczny i bardzo łatwy. Jedyny minus to wysoka cena tych superjagód, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na superjedzenie. Ja osobiście nie dodaję miodu ale superrodzina owszem słodzi. Składniki : • 1 duży jogurt • 1/2 szklanki jagód goji • kilka truskawek, malin, wiśni lub innych czerwonych
To co kochamdojrzałych owoców np rabarbar , jagody, maliny. Nie zwlekajcie bo truskawki już są a sezon krótki. Składniki: 200 g truskawek 150 ml kremówki 30%* bezy Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i rozgnieść widelcem. W szklanych przeźroczystych szklankach lub pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bita śmietana, rozgniecione truskawki. Deser podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. *Do kremówki
Ala piecze i gotujepogrzeszyć - proponuję deser owocowy. Przy robieniu deseru trzeba pamiętać, że "je się oczami"- warto, więc zadbać o jego estetykę. SKŁADNIKI: 2 pudełka mascarpone po 250 g. 2 kremówki 30% słodkie 125 ml. ajerkoniaku cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 6 szt. kiwi 6 szt. bezy puszka mandarynek w syropie maliny w syropie WYKONANIE: śmietanę ubijamy
Kuchnia Beatywiem dlaczego, ale ten deser wywołał u mnie wspomnienia z dziecięcych lat. Jak razem z bratem i rodzicami co niedziela, chodziliśmy do "Delicji". Przeszklone lodówki pełne były galaretek i kremów sułtańskich Mmmmmmmm, rozmarzyłam się. Nic nie szkodzi, mam przecież swoje "Delicje". SKŁADNIKI: na 3 porcje 8-10 małych bezików 3 łyżki malin (użyłam mrożonych) 200 g serka homogenizowanego straciatella
Kuchnia w opałachowoce, kakao, sok, a nawet naturalne barwniki. Przepis, który znajdziecie poniżej jest niezwykle prosty. Krem można wykorzystać do przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Krem jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ja bardzo często robię go w dużych (!) ilościach przygotowując ciasta dla znajomych. Kiedyś to było nie lada wyzwanie (ileż naczyń do mycia(...)torty z różnymi warstwami. Wystarczyło wyciągnąć z misy odpowiednią ilość kremu śmietankowego (bazy), a do reszty dodać odpowiednie dodatki (wówczas sok i skórka z cytryny – krem cytrynowy i maliny (krem malinowy)). Szybko i naprawdę łatwo. Polecam Wam taki robot. Idealny do wielu „zadań” w kuchni A wracając do przepisu… Składniki: 200 g zimnej (!) śmietanki
Słodkie okruszkiogrodnictwie :) To chyba najbardziej uroczy deser, jaki do tej pory przygotowałam :) Zachwyca nie tylko wyglądem ale i delikatnym smakiem nadzienia i wielością tekstur; od kremowego wnętrza, poprzez strzelające sokiem, jędrne borówki, aż po chrupiące kawałeczki ciastek. Takie doniczki możecie wypełnić także nadzieniami według własnych upodobań, ważne, aby były na zimno...krem budyniowy i maliny? Wanilia z truskawkami? A może biała
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to
RelaxtimeCzekam z niecierpliwością na pierwsze letnie owoce. Na razie muszę zadowolić się owocami, które są na bazarkach i nie są tanie. Jednak warto, warto... Czego potrzebujemy
Kuchnia w oparachsię trochę owoców ;) Do przygotowania deseru użyłam foremkę „keksówkę” o wymiarach 30,5 cm x 11,7 cm, wysokość 8 cm. Może przepis wydaje się skomplikowany, ale warto trochę się pobawić. Nie róbmy od razu obu warstw z masy serowej!! Zrobiłam dwie warstwy galaretki: jedną z mrożonej mieszanki owoców leśnych, drugą z mrożonych malin. Oczywiście w sezonie można użyć świeżych
królestwo garówCześć! Odrzuciłam ciężkie desery na rzecz takich jak ten. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – bierzesz domową granolę , ulubione owoce, jogurt grecki i laskę wanilii. Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 2 – 4 garście malin 2 – 4 garście borówek jogurt
Moja pasja smakuUpiekłam w tym tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest
dolcevitainmykitchenCześć! Odrzuciłam ciężkie desery na rzecz takich jak ten. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – bierzesz domową granolę , ulubione owoce, jogurt grecki i laskę wanilii. Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 2 – 4 garście malin 2 – 4 garście borówek jogurt
Moja pasja smakusię na sycące śniadanie, dietetyczny deser, lub na kolację, na świeżym powietrzu. Ostatnio na piknik przygotowałam budyń pachnący latem, płatkami róży i soczystymi owocami. Wyszedł przepyszny :) budyń: 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) pół szklanki mleka jaglanego 3 łyżki konfitury wiśniowej garść płatków jadalnej róży dodatki: puder buraczany wiórki kokosowe nerkowce netkarynki maliny czerwone i czarne płatki róży Kaszę
Mienta blogSkładniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy kuskus (ok. 36 g), - 1/3 szklanki mleka 2% (ok. 85 ml), - łyżka wiórków kokosowych (ok. 8 g), - łyżeczka miodu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSzybkie biszkoptowe ryżowe placuszki na deser z owocami. Taka mała przekąska a jaka dobra. Polecam jak mamy ochotę na coś do kawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni . 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka
wesoła kuchniasmakować i wyglądać jak deser. Do tego może być zdrowe i pożywne. A to za sprawą płatków z pełnego ziarna od Lubelli i kilku prostych składników. Gotowe w 10 minut. Składniki na dwa pucharki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka miodu szczypta cynamonu szklanka płatków Corn Flakes Pełne Ziarno Lubella 3/4 szklanki mrożonych malin (lub świeżych) łyżka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu
Wanilia i KardamonCzęsto przerabiam znane i lubiane przepisy tak, by bardziej odpowiadały moim gustom, upodobaniom moich bliskich, tudzież aktualnym grymasom:) Tak było w przypadku tego ciasta. W ogrodzie
6niebochrupkości. Pyszny i szybki deser - gotowy! Podajemy od razu po przyrządzeniu. :) *W tym przepisie proporcje i użyte składniki zależą tylko od Was. Lubicie więcej owoców - dodajcie ich więcej, wolicie, gdy słodkie bezy cudownie chrupią - dodajcie ich więcej, kochacie bitą śmietanę - dodajcie jej więcej - i tak będzie pysznie! Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, borówek, zamiast śmietany - jogurtu greckiego
Cooking Monsterzamrażarce zapas malin.To kolejny deser ,który musiałam zmienić pod siebie,bo nie znoszę kaszy ugotowanej na mleku. Zastąpiłam je naturalnym sokiem z buraków ,dodałam wody i wyszło równie pysznie . Składniki: 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ,może być dowolny sok 1,5 łyżki cukru,pominęłam laska wanilii około 1 szklanka malin ,lub innych owoców 1 łyżeczka cukru
Ladylaura.owsianą kruszonką to szybki deser idealny zarówno na gorące dni z lodami jak i te chłodniejsze z sosem waniliowym. Składniki na 4 porcje: 135 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych błyskawicznych 100 g cukru trzcinowego 100 g masła 500 g owoców - u mnie 300 g truskawek, 100 g jeżyn, 100 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy
Perfect home lifeClafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę
Pyry na GazKolejny deser z serii "na szybko", ale za to jakże smaczny. Krem malinowy przypomina mi swoim zapachem ciepłe letnie dni i stąd nazwa :) Połączony z innymi owocami myślę, że skusi nawet niejadka. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 1 galaretka ametystowa 1 dojrzały banan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru
Kuchnia w opałach