porannej gazecie. Na przedpołudniowy deser wybieramy sernik z białej czekolady. Pierwszy kawałek ze sporą iloscią malinowej konfitury trafia do ust mojej połowy. Uśmiecha się mowi : „Będzie pani zadowolona!” Czyli już wiem, że sernik jest pyszny. Na ciemnym spodzie, gęsty, mazisty, wysoki. Nakładam na jego wierzch pyszną konfiturę z malin. Niebo na talerzu. Zazwyczaj jeśli idę do jakiejś
Raj dla Podniebieniaszklanki gorącej wody. Na dnie salaterek układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową. Odstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie wylewamy warstwę galaretki cytrynowej, odstawiamy do lodówki. Galaretkę agrestową po zastygnięciu kroimy w kostkę, wykładamy na zastygniętą galaretkę cytrynową, układamy warstwę borówek. Śmietanę ubijamy z niewielką ilością cukru pudru. Wykładamy na galaretkowy deser. Posypujemy borówkami i pokrojoną w drobną kostkę
Kulinarne przemysleniakupić w sklepach (np. w Lidlu). Taki deser jest tylko dobry, ale przede wszystkim zdrowy. Nasionka chia to prawdziwa skarbnica wartości dla naszego organizmu, o czym chyba nie muszę już nikogo przekonywać :) SKŁADNIKI 0,5 szklanki mleka kokosowego 3 łyżeczki chia 1 łyżka miodu 0,5 szklanki borówek 0,5 szklanki malin mięta Dzień wcześniej chia mieszamy z mleczkiem
Mój Smak na ŻycieIdealny deser na upalne dni :) Galaretka w tej wersji jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od tej kupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki (na 15 szt.): 0,75 l soku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru
Domowa Cookierenka AgiSzybkie ciasto z porzeczką. Edyta Guhl. Najprostsze ciasto na świecie, bez wydziwiania, sztucznych dodatków, ciężkich kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej kawy, jak
dolcevitainmykitchenabsolutnie przepyszne połączenie! Babeczki najlepiej podać z kremem, owoce w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sobie sam nałożyć odpowiednią ilość. Świetne w smaku, delikatne ciasto, do tego ładnie wyglądający deser. Inspiracja - Vanilla Cupcakes, Williams-Sonoma z książki "Kids parties". Składniki: (10 sztuk) 115 g mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 62 g miękkiego(...)łyżki cukru pudru Roztopić czekoladę, dodać do niej śmietanę, a następnie cukier. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy się już rozmrożą, dodajemy cukier. Gotujemy
Plate of JoyPyszny francuski deser to słodka przyjemność, której ciężko jest się oprzeć Lubię przygotowywać ten deser, często wybierając przy tym jakąś specjalną okazję do świętowania Zbliżają się walentynki i nie ważne czy lubicie to święto czy nie, czy uważacie że jest to „kicz i komercja” lub też świetna okazja na celebrację miłości. Fajnie jest przecież od czasu do czasu(...)/3-5 porcji: – 500 ml śmietanki kremówki 36% – 4 żółtka – 1/3 szklanki cukru – 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy z ziarenkami wanilii dodatkowo – cukier potrzebny do karmelizacji oraz borówki, maliny lub truskawki – świeża mięta Przygotowanie: Na małym ogniu zagotować śmietankę z cukrem oraz wanilią (lub cukrem wanilinowym z ziarenkami wanilii). Odstawić do przestudzenia. Żółtka ubić mikserem na puszystą masę
I LOVE LIFEwtedy bita śmietana najlepiej smakuje ze śledziami. Marzą nam się desery z bitą śmietaną, wanna z bitą śmietaną i wszystko w bitej śmietanie. Obłęd! Zazwyczaj tworzenie skomplikowanych deserów jest pracochłonne, wymaga uwagi, skrupulatności i czasu. A co zrobić jak trafia cię szlag już i teraz? Co jeśli zachcianka powoduje ślinotok i obsesyjne myślenie o żarciu bitej śmietany na tony(...)milion pińcet kalorii, w ogóle nie idzie w cycki, za to doskonale odkłada się w biodrach, ale pomaga! Teraz jest sezon na truskawki, więc weźcie truskawki. Możecie też użyć maliny, borówki, jeżyny, cokolwiek wam przyjdzie do głowy. Biszkopty możecie zastąpić krakersami. Zdradzę wam tajemnicę – ze słonymi krakersami, też smakuje mega! Gotowi na walkę z chandrą? Oto przepis na najlepszą broń
ladykitchenBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw. lunch boxes, czyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał(...)malin lub mango. Pyszności. Dziś podzielę się z wami własnym przepisem na fudgy brownie. Zauważcie, że proporcja jajek i czekolady w stosunku do mąki jest w nim stosunkowo duża . To właśnie ona powoduje , ż e brownie będzie w środku lepki i mokry . Czyli taki jak najbardziej lubię. Pokrójcie kilka truskawek lub mango, zróbcie owocowe puree i zanurzcie w nim deser
Jem więc JestemCiasto bardzo mocno czekoladowe, gorzkie od czekolady i naturalnego kakao, to takie brownie dla wytrawnego podniebienia jak dla smakoszy wytrawnego wina. Ja w nim uwielbiam delikatność
Apetyczna babeczkaBardzo lubię piec torty dla swoich najbliższych. Każdy z nich ma w sobie coś co przypisuję danej osobie. Ten który dzisiaj zagościł na naszym blogu jest
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTo ciasto przypomina mi wakacje u babci, słodki z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego ogromny sentyment, czasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki
Wanilia i KardamonSkładniki: Składniki: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 190 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka owoce ( u mnie
The Sweet DamselCześć ! Kto ma ochotę na deser, którego przygotowanie zajmuje 15 minut ? Dodam, że jest pyszny ! Kogel – mogel kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy miałam ochotę na coś słodkiego, mama mi go przygotowywała. Dziś w trochę innej wersji – zapiekanej. Z kwaśnymi owocami, smakuje obłędnie. Musicie spróbować ! Składniki (2 porcje): duża garść malin duża garść borówek 2 żółtka 4 łyżki
Moja pasja smaku