lawa z lodami i owocami to deser, który przygotujecie błyskawicznie, a jego smak zaskoczy Was zdecydowanie! Przypieczone z wierzchu i jednocześnie wciąż płynne, mocno czekoladowe wnętrze (o konsystencji lawy) zachwyci każdego. Ciastko to możecie podać z dowolnymi dodatkami. Ja szczególnie polecam lody (waniliowe lub śmietankowe) i świeże owoce (u mnie borówki oraz maliny). Przepis [...] Artykuł Czekoladowa lawa z lodami
Pogotujmy.plsmak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu. Nie potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam
mecookstworzy smaczny pomysł na deser. Spód: 100 g daktyli (Look Food) 20 g amarantusa ekspandowanego (Look Food) Masa serowa: 100 g serka mascarpone 100 g twarogu półtłustego 50 g musu kokosowego (Look Food) 30 g cukru z agawy (Look Food) 100 ml mleka + 2 łyżeczki agaru w proszku garść świeżych malin Przygotowanie: Na początek przygotuj
Zdrowie na języku :Puciekło na ten deser! Przygotowany z odrobiną cukru ( www.uczymyjakslodzic.pl ), pachnący latem i miłością podbije serca Twoich najbliższych :) Daleko im do tych przygotowywanych przez moją Mamę, oczywiście wizualnie, ale smak broni się sam! Składniki na ok 6 sztuk: Spody 150g ciemnych, kakaowych herbatników 1 żółtko 60g masła Nadzienie malinowe 150g malin 1 galaretka malinowa 150ml gorącej wody Beza
Kuchnia w czekoladzieMoże to być deser , może letni obiad . Co kto woli i lubi. U mnie w wersji letniego obiadu w upalny dzień. Dzieci powinny być zachwycone ale dorośli także. Polecam czarny makaron który fajnie kontrastuje z sosem i owocami. 100 g makaronu gniazda czarnego 200 g jogurtu greckiego 200 g malin 10 czereśni 1/2 szklanki obranych porzeczek czerwonych 15 gron
wesoła kuchnialubić! Na deser w tabliczce, budyniu czy w torcie…zawsze smakuje wybornie. U mnie dzisiaj kolejny tort czekoladowy , który upiekłam specjalnie dla gości z Iranu. Niestety nie mogłam pokazać torta w całości, bo czas naglił… Polecam tort czekoladowy z owocami, najchętniej jagodowymi. U mnie dzisiaj borówki, truskawki i maliny. Tort czekoladowy Składniki: Biszkopt kakaowy tortownica o średnicy
codojedzeniaBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw. lunch boxes, czyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał(...)małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest Brownie Bites lub Brownie Squares. Dla mnie najpyszniejszy jest fudgy brownie. Podany na zimno. W małych kawałkach. Z sosem ze świeżych truskawek, malin lub mango. Pyszności. Dziś podzielę się z wami moim własnym przpisem na fudgy brownie. Zauważcie, że w moim przepisie użyta jest duża proporcja jajek i czekolady w stosunku do mąki
Jem więc Jestemorzechy ziemne, 1/2 łyżki · wiórki kokosowe, 1/2 łyżki · owoce typu truskawki, maliny, borówki PRZYGOTOWANIE: Awokado przeciąć na pół. Usunąć pestkę. Miąższ wyciągnąć za pomocą łyżki. Przełożyć do miski. Banany obrać i pociąć na mniejsze kawałki. Dodać do awokado. Wsypać kakao i wlać miód. Miksować za pomocą blendera(...)masa. Dodać cynamon i czekoladę jeśli używamy i dynamicznie wymieszać za pomocą łyżki. Przełożyć do naczyń. Na suchej patelni prużyć grubo posiekane orzechy. Po przestudzeniu drobno posiekać i ozdobić deser ulubionymi dodatkami. Podawać najlepiej w tym samym dniu, wcześniej schłodzić w lodówce
Calzonella.comMówiłam ostatnio o muffinkowym szaleństwie? Tak tak – ono cały czas trwa! Dziś zapraszam Was na pyszne muffinki jogurtowe z serem i borówkami. Do ich zrobienia
Ostra na SłodkoKlasyk wśród andrutów :) Ten szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Składniki: 1 szklanka mleka 2 margaryny 11/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2
Tradycyjna KuchniaZaletą posiadania ogródka działkowego są sąsiedzi, a dokładniej wymiana barterowa, my wydajemy patisony, jarmuż, aronię a w zamian dostajemy ogóry, truskawki i maliny! Składniki na około
greenscarfPrzepis jest niezwykle prosty w wykonaniu. U mnie ciasto zniknęło tego samego dnia, w którym się pojawiło. Ledwie zdążyłam zrobić parę zdjęć :) zamiast truskawek
KasiekGotujemuffinki owsiane. W sam raz na deser, ale także śniadanie czy przekąskę w pracy lub podróży. Muffinki są bez cukru, z niewielką ilością oleju.Można je też przygotować w wersji wegańskiej, bo jajko śmiało można pominąć i dodać np. jeszcze jednego banana. Przepis jest dość uniwersalny, zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin czy borówek. Polecam wykorzystać ten nieco
Healthy food exploreroczywiście desery . Przekąski na Sylwestra: Sałatki na Sylwestra: sałatka gyros Sałatka grecka sałatka caprese – mozzarella z pomidorami sałatka z awokado i ogórka z orzechami sałatka z rzodkiewką i szynką warstwowa sałatka z tuńczyka sałatka brokułowa sałatka z krewetkami sałatka z jarmużem i tuńczykiem sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i jajkiem Inne
Ola la LCHFjest lepszy deser niż beza? Chyba nie ma :)... Składniki: BEZA: 4 białka szczypta soli 240g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej: KREM: 200g śmietany 30% 125g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny OWOCE: użyłam truskawek, borówek oraz malin. Przygotowanie: Wcześniej przygotowujemy papier do pieczenia, najprościej będzie na kwadratową
Gotuj z Mąkączekolady i kakao z odpowiednim oznaczeniem, deser będzie świetny dla bezglutenowców. Mus czekoladowy bez nabiału: 200 ml wody z puszki/słoika ciecierzycy 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru (może być także puder z ksylitolu lub można pominąć) opcjonalnie: szczypta chilli lub skórka otarta z pomarańczy lub cynamon lub świeże owoce np. maliny czy jeżyny opcjonalnie: kakao lub karob
Poezja smakuidealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową Pavlovę z wiśniami
Pieguskowa Kuchniawiosny warto sięgnąć po lżejsze desery. Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 10 min Chłodzenie: 12 godz. Dla 6 osób: Panna cotta: ● 500 ml śmietany kremówki ● 300 ml mleka ● 1 laska wanilii ● 120 g cukru* ● 8 g żelatyny w listkach Coulis z owoców jagodowych: ● 150 g mrożonych truskawek bez szypułek HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 50 g mrożonych jagód HORTEX
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabohaterem dzisiejszego deseru-koktajlu. Bardzo zdrowy, bardzo odżywczy, bardzo smaczny i bardzo łatwy. Jedyny minus to wysoka cena tych superjagód, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na superjedzenie. Ja osobiście nie dodaję miodu ale superrodzina owszem słodzi. Składniki : • 1 duży jogurt • 1/2 szklanki jagód goji • kilka truskawek, malin, wiśni lub innych czerwonych
To co kochamdojrzałych owoców np rabarbar , jagody, maliny. Nie zwlekajcie bo truskawki już są a sezon krótki. Składniki: 200 g truskawek 150 ml kremówki 30%* bezy Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i rozgnieść widelcem. W szklanych przeźroczystych szklankach lub pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bita śmietana, rozgniecione truskawki. Deser podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. *Do kremówki
Ala piecze i gotujepogrzeszyć - proponuję deser owocowy. Przy robieniu deseru trzeba pamiętać, że "je się oczami"- warto, więc zadbać o jego estetykę. SKŁADNIKI: 2 pudełka mascarpone po 250 g. 2 kremówki 30% słodkie 125 ml. ajerkoniaku cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 6 szt. kiwi 6 szt. bezy puszka mandarynek w syropie maliny w syropie WYKONANIE: śmietanę ubijamy
Kuchnia Beaty