font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przygotowanie tego deseru zajmuje dosłownie 15 minut. Chociaż należy doliczyć odpowiednio wcześniejsze rozpuszczenie galaretek… Wyszło coś na kształt sernika na zimno w formie pojedynczych deserków. Bardzo udany eksperyment:-) Składniki: 500 g serka mascarpone(...)kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi Galaretki rozpuścić w dwóch miskach. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Drugą galaretkę rozpuścić w przepisowej ilości 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. W momencie
Ze smakiem bez glutenuzapowiadają się goście, że ma się ochotę na coś słodkiego, że ma się ochotę na owoce, ale pomysłu na ich zrobienie brak. To mój patent na pyszny i szybki deser! Wersja z truskawkami Składniki: (na 2 ramekiny ⌀ 9 cm) 3 żółtka 2 łyżki cukru owoce - najlepsze są moim zdaniem kwaskowe - porzeczki, jeżyny, jagody Owoce wsypujemy do ramekinów lub innego naczynia(...)temperaturę. Żółtka ubijamy na białą masę z cukrem i zalewamy nią owoce. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego :) Wersja z jagodami, poziomkami i malinami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Myślę, że to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Pyszne, bezglutenowe placuszki bananowe z dodatkiem smacznego jogurtu kokosowo- migdałowego, owoców i granoli. Smakowy jogurt śmiało można zastąpić naturalnym z dodatkiem miodu i migdałów. Ja jednak wybrałam gotową (i pyszną zresztą) opcję gotowego jogurtu. Składniki: 2 banany 2 jaja 1/3 opakowania (ok. 80 gram) jogurtu kokosowo-migdałowego (dostępny(...)Biedronce, moje odkrycie) 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1/3 mango 8 malin 3-4 łyżki granoli (np. z tego przepisu granola) łyżka oliwy z oliwek Banany i jajka miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego) i smażmy niewielkie placuszki po 1-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. W tym czasie
Mango PapajaHej! Znowu będzie sezonowo więc nie traćcie czasu i czym prędzej śpieszcie po porzeczki :). Tutaj znajdziecie białą i czerwoną a już niebawem będzie coś z czarną
Kuchnia PROzdrowotnaŚwięta to okazja, żeby podać na stół ciekawe i efektowne desery. Takie własnie są, moim zdaniem, czekoladowe jajka wypełnione bitą śmietaną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani zbytnio czasochłonne. Czekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie nam dużo czasu(...)spód. Śmietanę dla dorosłych ubić ze śmietan fixem. Do ubitej dodać likier amaretto i wymieszać. Nakładać do czekoladowych foremek za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Ozdobić dowolnie, ja użyłam malin i kolorowych groszków :) Czekoladowe foremki można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Śmietana ubita ze stabilizatorem spokojnie wytrzyma i nie podejdzie wodą przez kilka godzin. Jeśli chcemy, aby takie
Codzienna kuchnia niecodziennakiedy zostaje ugotowana kasza jaglana na przykład po obiedzie. Pyszny, kremowy, przyjemnie czekoladowy, a przy tym zdrowy i bardzo sycący. Course FIT deser Keyword banany, budyń jaglany, fit deser, kakao, mleczko kokosowe, śniadanie Prep Time 5 minutes Czas gotowania 15 minutes Total Time 20 minutes Servings 2 porcje Ingredients Budyń: 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1/4 szklanki(...)mleczka kokosowego 2 dobrze dojrzałe, słodkie banany 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao 1-2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego (opcjonalnie) mała szczypta soli Dodatkowo: świeże owoce (banany, maliny, truskawki, borówki itp.) gorzka czekolada do przygotowania wiórków czekoladowych Instructions Kaszę jaglaną ugotować wg przepisy na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem kaszę dokładnie wypłukać obficie przelewając najpierw zimną
Fitsweet.mejaglanej są bezglutenowe, przygotowane na mleku roślinnym (kokosowym, migdałowym czy ryżowym) będą także bezlaktozowe, można więc podawać je osobom z alergiami pokarmowymi, a przede wszystkim dzieciom. Jednym z ulubionych deserów moich dzieci jest czekoladowy budyń jaglany. Bardzo łatwy w przygotowaniu, trzeba uzbroić się tylko w dobry blender i odrobinę cierpliwości. Smakuje wybornie, więc warto! Polecam! Składniki: 1szklanka kaszy(...)soli 2/3 szklanki mleka kokosowego 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej* 1 łyżka kakao 3- 4 łyżki cukru trzcinowego lub syropu z agawy lub miodu (lub do smaku) mrożone maliny Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod ciepłą wodą, kilkakrotnie, odcedzamy. Do garnuszka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę, dodać sól. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy (gotowałam z przykrywką
Smakowity Blog Kulinarnyjeść, bo później zostaną już tylko mrożone. Jeszcze lepiej jeśli uda się Wam z nich wyczarować wyśmienite dania :) Owoce dostępne tylko w lecie świetnie pasują do wszelkiego rodzaju deserów . Dlatego wzorując się na jednym z przepisów w internecie postanowiliśmy przygotować wyśmienitą tartę z truskawkami i serkiem mascarpone . Ale spokojnie… nie będziecie musieli robić kruchego ciasta… to będzie znacznie(...)składniki 320-350 g herbatników (najlepiej maślanych) 170g masła 250g serka mascarpone 130 g śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 300-500 g truskawek (lub innych sezonowych owoców np. maliny, borówki) Tarta z truskawkami – przepis Herbatnik i drobno kruszymy. Najlepiej w blenderze. Następnie mieszamy z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy formę do tarty i wstawiamy na minimum
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tutaj . Natomiast pomysł na wykorzystanie owoców żelu (podpatrzonych w innych przepisach) był moją inicjatywą. Choć pewnie Ameryki nie odkryłam. Ale i tak Pavlova stała się jednym z moich ulubionych deserów. Pavlova z malinowym żelem Przygotuj miskę lub makutrę, mikser, łyżkę, łyżeczkę, garnek, płaską blachę, wysokie naczynie do ubicia śmietany, papier do pieczenia, kubek, ewentualnie trzepaczkę. Przygotuj składniki: 6 białek(...)łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego, szczyptę soli, 250 ml śmietany kremówki, opakowanie serka Mascarpone, opakowanie (ok. 500 g) mrożonych malin, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, cukier do smaku. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ucierania dodawaj stopniowo, po łyżce cukier. Gdy dobrze połączy się z białkami, dodaj
blog.moje-pasje.infoSłodkie burgery z malinową frużeliną. Prawda, że przypominają wyglądem dobrze obłożone wytrawne burgery! Do przyrządzenia burgerów na słodko można wykorzystać dowolny przepis na czekoladowe ciastka, upiec
codojedzeniauważam, że nie mają sobie równych. Nie dość, że są słodkie i pyszne to przy okazji dostarczają nam wielu niezbędnych wartości odżywczych. Krem ten podałam swojej rodzince na deser ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby danie przygotować na śniadanie. Można zrobić wszystko wieczorem bo równie dobrze smakuje schłodzone. Moja dwulatka dosłownie wylizywała miseczkę a to dla mnie najlepsza rekomendacja(...)porcje: pomarańczowy krem jaglany: 3/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 150 g) 3 soczyste pomarańcze kopiasta łyżka oleju kokosowego extra virgin łyżka miodu cynamonowego mus malinowo-czekoladowy: szklanka rozmrożonych malin( w sezonie świeżych) dojrzałe avocado kopiasta łyżeczka surowego kakao dodatkowo (po łyżce na porcję): nerkowce migdały orzechy włoskie maliny wiórki kokosowe do posypania Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej wodzie
Mienta blogPyszny deser bez pieczenia, idealny na upały :) Mocno kokosowy, z delikatną, cytrynową nutką. Deser ten jest kolejnym efektem wspólnego pichcenia z Kamilem, moim kuzynem ;) Razem, ciągle doskonalimy swoje umiejętności, jesteśmy jak http://www.e-opex.pl/ , poszerzamy swoje kwalifikacje (kulinarne), wzajemnie sobie pomagamy (przy pichceniu) i rozwiązujemy problemy (kto tym razem ubije śmietanę?) ;) Zgrany z nas duet, prawda? ;) Składniki: 300 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 100 g białej czekolady z kokosem 100 g wiórków kokosowych + maliny Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć. Wystudzoną galaretkę wymieszać z chłodną, ale płynną czekoladą, odstawić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać kokos, delikatnie wymieszać. Następnie wlać zimną
Domowa cukiernia EwyPuszysty biszkopt i niebanalna masa: serowo ryżowa tworzą wyśmienite ciasto na różne okazje a owoce są kropką nad "i "Deser na ciepłe dni. Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 20 dag ryżu 800 ml mleka 2% szczypta soli 10 dag cukru 1 cytryna(...)łyżeczki żelatyny 40 dag sera białego zmielonego 1/2 laski wanilii Dekoracja: 1 galaretka cytrynowa dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny liście melisy Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy
Wanilia i KardamonOdkąd mam mini piekarnik i kokilki, odtąd ciągle odkrywam nowe możliwości z tym związane. Do takich należą te właśnie zapiekane owoce, które u mnie goszczą od
Zdrowa Kuchnia Sowyzdjęcia coraz ładniejsze. A teraz... Teraz zapraszam na ciacho, którym ugościłam dzisiaj moją rodzinkę. Wszystkim podobno smakowało. Niektórzy pokusili się nawet o dokładkę ;) Wiem jedno, ja uwielbiam takie desery, a co Wy o nim myślicie? Czekoladowe ciasto na białkach z bitą śmietaną i letnimi owocami (przepis na okrągłą formę o średnicy 25 cm) Do ciasta należy przygotować: 2/3 szkl. zimnych(...)szczyptę soli Dodatkowo: 250 g mascarpone 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 6 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody (opcjonalnie) letnie, najlepiej kwaskowe owoce (u mnie maliny i porzeczki) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka wraz ze szczyptą soli zaczynamy ubijać, a gdy utworzy się piana, po 1 łyżce dosypujemy cukier, cały czas miksując na najwyższych
Ratunku obiadTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zamrażarce, wytrzyma dwa tygodnie. Od razu mówię, że nie ma czegoś takiego, jak „za dużo kruszonki”. Kruszonki zawsze jest za mało. Owoce pod kruszonką sprawdzają się na śniadanie, deser, zamiast obiadu. No umówmy się – owoce pod kruszonką, są pyszne i odganiają smutki. Jak sama nazwa wskazuje, owoce pod kruszonką wymagają dwóch rzeczy: owoców i kruszonki. Owoce Najlepiej sprawdzają się(...)kwaśnych jabłek i nektarynek oraz śliwek. Twarde owoce mają większą szansę na przetrwanie pieczenia – będziemy mieli kawałki owoców, a nie paćkę rozmoczoną, tak jak to bywa w przypadku malin lub miękkich śliwek. Kruszonka Trzymam się trzech zasad i zawsze wychodzi. Równe proporcje, zimne masło i mąka krupczatka. Jak ktoś ma palpitacje serca na myśl o kaloriach, to może owoce
ladykitchenPyszne i orzeźwiające, lekko cytrynowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Takie serniczki są moim ulubionym letnim deserem. Kiedy żar leje się z nieba stanie w kuchni przy gorącym piekarniku to żadna przyjemność ;) Za każdym razem do sernika można dodać inne sezonowe owoce, różne smaki galaretek i zawsze będzie cudownie smakować :) Spód: 250g herbatników zbożowych 120g masła Sernik(...)sera z wiaderka 4 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku cytrynowym) 4 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego ok 300 g jeżyn, malin i borówek Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce. Sernik
Smakołyki AsiDziś dla miłośników włoskiego deseru mam coś ciekawego. Małe, mini tiramisu w wersji ekspresowej! Można wykorzystać letnie, świeże owoce, zaś deser jest łakociem takim „na raz”! Poniżej zapraszam na kilka lipcowych kadrów z mojego rodzinnego Rzeszowa. A oto jak to tiramisu przygotowałam: Składniki (na 4 porcje) 400 g mascarpone 2 żółtka (z wcześniej sparzonych wrzątkiem jajek(...)łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj
Raj dla Podniebieniaorzechami . Szafranowa granola przeszła moje oczekiwania. Nie wiem czemu wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, bo szafranowa granola to nie tylko dobry pomysł na zimowe śniadanie ale również na deser. Szafranowa granola Składniki: około 1 l 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika 50 g kokosowych wiórków 100 g orzechów laskowych 200 g zmielonych migdałów 3 łyżki miodu szczypta(...)zmielonego szafranu 100 ml wody 3 łyżki kokosowego oleju Zimowe śniadanie 3 łyżki granola 100 ml ubitej śmietanki 50 g greckiego jogurtu owoce do przybrania, u mnie borówki, physalis, maliny Nastaw piekarnik na 150ºC. Wymieszaj zmielone migdały z pestkami dyni, słonecznika, kokosowymi wiórkami i orzechami. Zagotuj wodę z miodem i szafranem, dodaj kokosowy olej i wymieszaj z suchymi składnikami. Odstaw
codojedzeniapiękny, intensywny kolor. Świeże sezonowe owoce idealnie dopełniają całości. Pysznie i co najważniejsze zdrowo więc nie ma co się zastanawiać nad przygotowaniem nawet gdy jesteście na diecie. Taki deser jest bogatym źródłem błonnika i witamin. Polecam :) 150 g fasoli Piękny Jaś Karłowy Kupiec 1 dojrzały banan (najlepiej z czarną skórką, wtedy będzie słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka(...)gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy
Mienta blog