deser z malinami - 4129 przepisów (strona:171/276)

Owoce pod kruszonką 136

zamrażarce, wytrzyma dwa tygodnie. Od razu mówię, że nie ma czegoś takiego, jak „za dużo kruszonki”. Kruszonki zawsze jest za mało. Owoce pod kruszonką sprawdzają się na śniadanie, deser, zamiast obiadu. No umówmy się – owoce pod kruszonką, są pyszne i odganiają smutki. Jak sama nazwa wskazuje, owoce pod kruszonką wymagają dwóch rzeczy: owoców i kruszonki. Owoce Najlepiej sprawdzają się(...)kwaśnych jabłek i nektarynek oraz śliwek. Twarde owoce mają większą szansę na przetrwanie pieczenia – będziemy mieli kawałki owoców, a nie paćkę rozmoczoną, tak jak to bywa w przypadku malin lub miękkich śliwek. Kruszonka Trzymam się trzech zasad i zawsze wychodzi. Równe proporcje, zimne masło i mąka krupczatka. Jak ktoś ma palpitacje serca na myśl o kaloriach, to może owoce

ladykitchen
Sernik na zimno z jeżynami, malinami i borówkami 311

Pyszne i orzeźwiające, lekko cytrynowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Takie serniczki są moim ulubionym letnim deserem. Kiedy żar leje się z nieba stanie w kuchni przy gorącym piekarniku to żadna przyjemność ;)  Za każdym razem do sernika można dodać inne sezonowe owoce, różne smaki galaretek i zawsze będzie cudownie smakować :)   Spód: 250g herbatników zbożowych 120g masła Sernik(...)sera z wiaderka 4 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku cytrynowym) 4 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego ok 300 g jeżyn, malin i borówek Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce. Sernik

Smakołyki Asi
Tiramisu z owocami 106

Dziś dla miłośników włoskiego deseru mam coś ciekawego. Małe, mini tiramisu w wersji ekspresowej! Można wykorzystać letnie, świeże owoce, zaś deser jest łakociem takim „na raz”! Poniżej zapraszam na kilka lipcowych kadrów z mojego rodzinnego Rzeszowa. A oto jak to tiramisu przygotowałam: Składniki (na 4 porcje) 400 g mascarpone 2 żółtka (z wcześniej sparzonych wrzątkiem jajek(...)łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj

Raj dla Podniebienia
Szafranowa granola na zimowe śniadanie 119

orzechami . Szafranowa granola przeszła moje oczekiwania. Nie wiem czemu wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, bo szafranowa granola to nie tylko dobry pomysł na zimowe śniadanie ale również na deser. Szafranowa granola Składniki: około 1 l 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika 50 g kokosowych wiórków 100 g orzechów laskowych 200 g zmielonych migdałów 3 łyżki miodu szczypta(...)zmielonego szafranu 100 ml wody 3 łyżki kokosowego oleju Zimowe śniadanie 3 łyżki granola 100 ml ubitej śmietanki 50 g greckiego jogurtu owoce do przybrania, u mnie borówki, physalis, maliny Nastaw piekarnik na 150ºC. Wymieszaj zmielone migdały z pestkami dyni, słonecznika, kokosowymi wiórkami i orzechami. Zagotuj wodę z miodem i szafranem, dodaj kokosowy olej i wymieszaj z suchymi składnikami. Odstaw

codojedzenia
Fasolowe babeczki z kremem szpinakowym i owocami 152

piękny, intensywny kolor. Świeże sezonowe owoce idealnie dopełniają całości. Pysznie i co najważniejsze zdrowo więc nie ma co się zastanawiać nad przygotowaniem nawet gdy jesteście na diecie. Taki deser jest bogatym źródłem błonnika i witamin. Polecam :) 150 g fasoli Piękny Jaś Karłowy Kupiec 1 dojrzały banan (najlepiej z czarną skórką, wtedy będzie słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka(...)gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku   dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy

Mienta blog
NALEŚNIKI Z SOSEM MALINOWO-MIĘTOWYM 117

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki na naleśniki: oko ło 3/4 szklanki mąki, 250 ml

JejKuchnia
Czekoladowy torcik z orzechami 147

Torciki podbiły moje serce niemalże rok temu. To świetna opcja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a na słodycze patrzymy raczej krzywym okiem. Przygotowanie pełnego torciku

Tetiisheri
Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami 124

Ilość bazylii nie jest przesadzona - jest jej na tyle wystarczająco, że jest wyczuwalna w każdym kęsie. Schłodzony dość mocno jest jeszcze delikatniejszy w smaku. A świeże owoce sprawiają, że deser jest orzeźwiający. Kto się skusi na deserową eksplozję smaków? Bezowe gniazdka (8 szt): 6 białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% Bazyliowy puder(...)listków Bazyli (świeżej) Krem: 250 g śmietany 36% 1 łyżka pudru bazylikowego 125 g kremowego serka (smak naturalny) Apetina Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 0,5 szklanki świeżych malin 0,5 szklanki borówek Bazylia do dekoracji Bezowe gniazdka: Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera i zaczynamy ubijać. Gdy zaczną

VioletoweKucharzenie
Waniliowy pudding ryżowy z sosem jeżynowym 115

mleku :) Zapewniam, że pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli, a także wielbiciele ryżowych puddingów typu Riso lub Belriso. Jednak od dziś ani myślę kupować „gotowce” w sklepie. Mój deser jest banalnie łatwy do zrobienia, a przy tym wcale a wcale nie ustępuje smakowi kupnych puddingów. Mała chwila przyjemności, która naprawdę cieszy podniebienie… Nic nie stoi też na przeszkodzie(...)roślinnego podobnie zresztą jeśli chodzi o śmietanę (jak najbardziej może być roślinna). Ryż możecie zaserwować z dowolnym owocowym sosem. Ja użyłam jeżyn (mrożonych), ale sprawdzą się tu także: jagody, maliny, borówki, truskawki, wiśnie, czy np. morele. Możliwości jest wiele, a więc nie traćcie czasu i poszukajcie swojego ulubionego smakowego połączenia :) Składniki (2-3 porcje): Ryż: 50 g ryżu (użyłam długoziarnistego

MyCookBook.pl
Kisiel na nieco inny sposób :) 113

Inspiracja na piękny deser, nie tylko dla dzieci :) Pomysł podpatrzyłam od mojego brata i bratowej. Trzeba przyznać, że super sprawa :) tak przyrządzony kisiel smakuje nawet najbardziej wybrednym osobom, a kompozycja kisielu z owocami, daje taki cudowny smaczek :) Oczywiście każdy może dodać owoce takie, jakie ma i w ilości, jaka mu odpowiada :) Składniki: 2 kisiele o różnych smakach i kolorach(...)kiwi Ananas (świeży lub z puszki) 3 mandarynki Maliny (mrożone lub świeże w zależności od pory roku) Wszystkie owoce obieramy. Kiwi i ananasa kroimy na kawałki, następnie owoce układamy w miseczkach lub pucharkach i zalewamy pierwszym kisielem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu. Następnie układamy kolejną warstwę owoców i zalewamy drugim kisielem. Całość przyozdabiamy owocami i gotowe

Smakowy Raj
Placuszki z malinami 94

27.04.2019 Fantastyczne placuszki na zsiadłym mleku ,bardzo delikatne, smaczne. Bardzo dobry pomysł na śniadanie, na słodko. Składniki 1 szklanka zsiadłego mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2

gotuj ze mną
Ciasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia + film 121

Ciasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia to znakomity i banalnie prosty w przygotowaniu deser na każdą okazję. Jest to zdrowy i tani przysmak, który z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie. W sezonie letnim ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców.     składniki na tortownicę 26 cm 200 g okrągłych biszkoptów 1 litr mleka 200 g masła(...)szklanki cukru kryształu 3 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny 2 opakowania galaretki truskawkowej, malinowej lub wiśniowej 500 g mrożonych owoców ( truskawek, malin, jagód itp. ) przepis Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy oraz masło i całość mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu często mieszając. Na gotujące się mleko stopniowo wsypujemy kaszę mannę i wszystko mieszamy

Smakowite Dania
Restaurant Week Wrocław – Degustacja w restauracji PATIO 147

Deser jest ciekawy w smaku, oryginalny, nie za słodki i orzeźwiający, polecam. Restauracja PATIO ma przygotowane dwa menu w ramach festiwalu i do każdego jest podany ten sam smaczny deser. Na przystawkę podano krem z młodego szpinaku na mleczku kokosowym z szyjkami rakowymi, diablotkę z czarnuszką i kiełki czerwonej rzodkiewki. Lekka, smaczna przystawka. Przy obu menu przystawka jest taka sama(...)łosoś sous-vide aromatyzowany trawą cytrynową, podany z puree z kalafiora oraz czarne risotto na białym winie i pesto z czosnku niedźwiedziego. Danie zdobi rzepa arbuzowa i puder z malin. Pięknie podane, bardzo smaczne danie. Drugim daniem głównym do wyboru są placuszki z batatów z puree z kalafiora, zielone szparagi na maśle tymiankowym, pestki dyni i puder z czarnych oliwek

Mała Cukierenka
Szpinakowe naleśniki z gotowaną bazyliową ricottą (na słodko) 97

naleśników, przygotowałam zielone naleśniki szpinakowe. Natomiast zamiast zwykłego twarożku ze śmietanką i cukrem użyłam ricotty, którą najpierw ugotowałam z cukrem, żółtkiem i olejem bazyliowym. Bazylia świetnie nadaje się do deserów, nie tylko do dań wytrawnych. Jesteście gotowi na takie nieoczywiste smaki? :) pęczek świeżego szpinaku (ok 50 g) 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki(...)Wielkopolski Rzepakowy z Bazylią odrobina oleju do natłuszczenia patelni nadzienie: 250 g ricotty 2 łyżki oleju Wielkopolski Rzepakowy z Bazylią 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią żółtko dodatkowo: maliny Szpinak dokładnie myjemy. Miksujemy go z woda i mlekiem. Dodajemy jajka, olej, sól i mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki

Mienta blog
Lody waniliowe w wafelku 211

Kiedy upał doskwiera i chcemy się troszkę schłodzić, sięgnijmy po lody :) A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone.  Owoce sezonowe doskonale

Kuchnia w czekoladzie