( Recipe in English ) Co czwartek z samego rana jeżdżę na gdański rynek i kupuję duże ilości pysznych owoców. Uwielbiam to miejsce i jest ono na stałe
Przepisy AleksandryZeszyt z przepisami mojej mamy wciąż kryje w sobie zapomniane przeze mnie przepisy. Dzisiaj proponuję wypróbować torcik z kaszy manny, który może być alternatywą dla sernika
Przepisy AleksandryWydała już kilka książek, w tej przepisy posegregowane są sezonowo. Przepisy z książki znajdziecie na jej stronie internetowej. To taki zbiór najlepszych a może najbardziej popularnych ciast i deserów z jej bloga. Ja prawdę mówiąc bardzo często zaglądam na jej stronie, chociażby po to aby uzyskać jakąś informacje, bo z komentarzy zawartych pod danym przepisem można dowiedzieć się naprawdę(...)mamy żadnych wstępów, opowieści. Od razu przenosimy się do przepisów. Przeglądając zdjęcia mamy ochotę zjeść je wszystkie. Wiosna obfituje w ciasta radosne, lekkie, W lecie kuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne są zapasów więc je wykorzystujemy. Dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.wiórki kokosowe 2%. Poszło na pierwszy ogień! I tak naprawdę było pierwszym smakiem, który miałam okazję skosztować. Delikatny, subtelnie słodki mus owocowy z dominującą nutką malin i jagód. Na samym początku nie zachwycił, dopiero po drugim "kęsie" przyzwyczaiłam się do tego smaku i stwierdziłam, że chętnie sięgnę po więcej. Konsystencją przypomina gęsty pudding na zimno, taki pudding niosący(...)obniżonej zawartości tłuszczu 1,5%. Tym razem wersja z kakao. Jako wielbiciela czekolady byłam ciekawa, czy tym razem trafię na zdrową alternatywę dla swoich smakołyków. Deser okazał się jednym z lepszych jakie jadłam! Delikatny, naturalnie słodki, z dominującą nutką czekolady. Nasycił i zaspokoił potrzebę na "słodkie". 3. DayUp Pearls MANGO Skład: puree owocowe
Kuchnia Elliespodu zwany również crumble to fantastyczny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Apetycznie wygląda i smakuje wspaniale! Crumble składa się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru można użyć każdego rodzaju owoców, tylko od Twoje fantazji zależy na co się zdecydujesz. Ja tym razem wybrałam wersję tradycyjną z jabłkami i owocami leśnymi. Najlepiej smakuje na ciepło(...)500g musu jabłkowego (kliknij po przepis) 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego, daktylowego etc.) 2 łyżeczki cynamonu 300g świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jagody, borówki, porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny) 50g twardego masła klarowanego lub oleju kokosowego 100g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów laskowych 40g wiórków kokosowych szczypta soli 20g płatków migdałowych Przygotowanie 1 Wanilię kroję
Book of spellslubią lekkie i orzeźwiające desery z dużą ilością owoców. Standardowo do Clafoutis używa się czereśni lub wiśni, nie mniej jednak uważam, że truskawkami sprawdzają się tutaj równie dobrze. Deser, dzięki użytej mące orkiszowej i migdałowej, jest bogaty w składniki odżywcze i świetnie sprawdzi się jako przekąska lub pożywne śniadanie. Polecam, szczególnie w sezonie kiedy dostępne są nasze pyszne(...)gram mąki migdałowej 3 jajka 100 ml mleka migdałowego szczypta soli 1 łyżka miodu 300 gram truskawek szczypta proszku do pieczenia olej kokosowy do wysmarowania formy świeże truskawki i maliny do dekoracji Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na pół. Jajka mieszam z miodem i mlekiem migdałowym. Dodaję przesiane mąki, sól i proszek. Całość dokładnie mieszam. Duże, ceramiczne naczynie żaroodporne
Mango Papajachwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była(...)makaronu, a doskonale zaspokajały apetyt. Jednocześnie były lekkie i interesujące w smaku. Przed przyjściem do restauracji nie byłam pewna czym będę w stanie zjeść przystawkę, danie główne i deser, a tu wydawało się to możliwe. Na deser dostaliśmy coś od szefa kuchni, kelner nie chciał (albo nie mógł) nic nam o nim powiedzieć. Niepozorne ciasteczko na kawałku ananasa i malinowa
Pasja SmakuSkładniki (na 12 sztuk) na ciasto: - pół kostki masła (ok. 100 g), - 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g), - żółtko jaja (ok. 18 g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachTradycyjnej owsianki akurat nie mogę jeść, ma dla mnie za duży indeks glikemiczny więc codziennie na śniadanie przyrządzam sobie taką bez gotowania. Moim zdaniem jest zdecydowanie
Bajeczna Kuchniamojprzepisna.pl | Drożdżowe na twarogu Powrót to drożdżowego, które moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam
moj przepis naDzisiejszy przepis na Sernik bez pieczenia z truskawkami jest w stylu domku Baby Jagi , ale do jego przygotowania wykorzystałam serki smakowe Almette Fruit aby zachęcić Was
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaką mieszankę płatków, owoców suszonych i orzechów zamówiłam na www.mix.it . Skład musli
Proste PotrawyMoja wariacja na temat sernika na zimno....dość szybkiego w przygotowaniu mało skomplikowany a jednocześnie bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych
NaKońcuJęzykaU mnie sezon malinowy dobiega końca , niestety bo jakoś tych zapasów malinowych malutko wyszło. Dziwnym trafem zawsze gdy szłam na zbiory do ogrodu okazywało się że
FarmażonyLody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i prosty skład, bez emulgatorów, zagęstników, syropu glukozowego i innych E-dodatków, których jest pełno w lodach kupnych. Takie domowe lody, wbrew pozorom, wcale nie są trudne do wykonania. A gdy mamy maszynę do lodów(...)otrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. 4) SORBET MALINOWY: Składniki: 500 g malin 1/2 szklanka wody 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: W rondelku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. Maliny miksujemy blenderem na gładki mus i mieszamy
Kuchnia MagdaLeny