jego schłodzenie, a później to już tylko rozkoszujemy się truskawkowym smakiem :). Polecam gorąco! PIANKOWY DESER Z TRUSKAWKAMI. Składniki na 2 - 3 lub 4 mniejsze porcje: 200 g śmietany kremówki 36% 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny około 500 g truskawek pistacje do dekoracji Sposób(...)dodać jogurt grecki, mus truskawkowy i tężejącą galaretkę. Połowę kremu przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez kilka minut, tak aby stawiał lekki opór. Wyłożyć z lodówki i przy bokach pucharków ułożyć połówki truskawek. Następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i posypać posiekanymi pistacjami. Deser schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychdeserach. Może i u Was w tym roku podobnie? Składniki na blaszkę o wym. 19x28cm 48 sztuk małych okrągłych biszkoptów (ok.200-220g) 1 filiżanka kawy espresso 1 pełna łyżka syropu piernikowego 250ml słodkiej 30% śmietanki ½ do ¾ szklanki cukru pudru (wg własnych upodobań) 500g serka mascarpone Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 galaretka(...)Zdąży nam się przestudzić na tyle, że nie będziemy musieć zbyt długo czekać z przełożeniem deseru. Sok pomarańczowy przelewamy do garnka z grubym dnem, powinno go być min.500ml (jeśli nie ma- dolewamy wody). W kubku pozostawiamy tylko ok 100ml, by wymieszać proszek budyniowy oraz galaretkę. Sok gotujemy z cukrem oraz rozmarynem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniu i galaretki. Mieszamy przez
Kuchnia w czekoladziewersji bez nabiału - bez sera, jogurtu i jaj. Doskonały deser dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Kremową konsystencję nadaje mu zmiksowana na gładko kasza jaglana - najzdrowsza z kasz, skarb alergika ;) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 3 szklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna 2 łyżki cukier lub aromat waniliowy
głodny alergikOstatnio nie mogę już patrzeć na galaretki i przemycam je sobie na różne sposoby z myślą o swoich więzadłach i ścięgnach. Dziś proponuję deser na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem żelatyny i składników, z których przygotowuje się popularny koktajl karaibski piña colada. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 400 ml kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego 250 g ricotty(...)łyżeczek cukru (ja podałam swój jagielnik na syropie klonowym; jeśli wolicie bez tego dodatku, proponuję dodać więcej cukru) 3 łyżki wiórków kokosowych + wiórki do obsypania formy łyżka rumu galaretka brzoskwiniowa + 250 ml wrzątku odrobina oleju Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna w palcach. Do kaszy dolać mleko kokosowe oraz 450 ml wody. Gotować kaszę
Weekendy w domu i ogrodzieZa oknem szarość. Mgła, zachmurzone niebo i ciągłe opady deszczu. Po liściach na drzewach ślad po woli ginie. Dopadają coraz częściej małe smuteczki. Więc
W kuchni Karmel-itkiskładniki na biszkopciki: 50 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 25 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 35 g cukru 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek
Domowy Smak JedzeniaDziś szczególny dzień! Dokładnie rok temu, w Turcji, mój mężczyzna mi się oświadczył! Z tej okazji postanowiłam przyrządzić pyszne ciasto mojej jedynej miłości i podzielić się
Be Fit Be Strongnich świeże figi, które wcześniej delikatnie skarmelizowałam. Do kremowego twarożku dodałam ubitą śmietaną, osłodziłam tegoroczną galaretkę z papierówek, a na koniec, dla uzyskania wyjątkowego aromatu, sypnęłam szczyptę tonki *. Niełatwo było wytrzymać czas chłodzenia, ale warto się poświęcić. Duet zimnego deseru z dopiero co skarmelizowanymi plastrami fig jest wprost wymarzony. Serniczki przygotowałam w małych foremkach, tak by stanowiły(...)FIGAMI (bez pieczenia) 500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych herbatników (ok. 120 g) 60 g masła 250 ml śmietany kremówki kilka łyżeczek galaretki z papierówek (jest słodka, więc użyłam jej zamiast cukru; można zastąpić cukrem pudrem dodając go do smaku) szczypta startego nasiona tonki (można zastąpić ekstraktem waniliowym, choć smak będzie już nieco
KUCHARNIAskładniki na ciasto: 150 g mąki 1 szk cukru pudru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniatakiego przepisu robiłam już standardowy sernik, ale takie desery w pucharkach mają swój urok. Polecam, zwłaszcza na lato! (składniki na 4-5 porcji) Warstwa serowa: 500g waniliowego serka homogenizowanego 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 1 płaska łyżka żelatyny Truskawkowa pianka: 250g truskawek (poza sezonem mrożone) 1/2 galaretki truskawkowej 1 płaska łyżka żelatyny 1 łyżka cukru(...)150ml mleka, dodajemy jogurt, miksujemy. Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową. 3. Śmietankę ubijamy aż zesztywnieje. Wykładamy na wierzch pucharków. Posypujemy posiekaną czekoladą. Desery chłodzimy w lodówce przez całą
Szefowa kuchniPierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie
codojedzeniaA co by było, gdyby... Ludzie udali się na odwyk od wygód i telefonów, od życia w elektrycznym świecie luksusu,od lansu i szpanu? Widzieliby to
W kuchni Karmel-itkiserniczki amaretti z owocami dobrze sprawdzą się jako małe deserki w szklaneczkach. Specjalnie użyłam przeźroczystej galaretki, żeby owoce jeszcze ładniej się prezentowały. Jeszcze jedna wskazówka. Gdyby masa była dla Was za mało słodka to możecie dołożyć jeszcze kilka ciasteczek. Ja osobiście lubię niezbyt słodkie desery dlatego przygotowałam takie proporcje. Deser możecie jak najbardziej zmodyfikować dodając inne owoce np. maliny
noteskulinarnyfigazielona: Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wychłodzenia. Do twarogu stopniowo wlewać zimną (płynną) galaretkę miksując na średnich obrotach miksera. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę i delikatnie połączyć z masą twarogową. (Jeśli lubimy desery bardzo słodkie, można dodać do śmietanki pod koniec ubijania 1-2 łyżki cukru pudru). Przelać do tortownicy i odstawić
My sweet a lifeszybki i smaczny deser z serkiem mascarpone i frużeliną z wiśni ..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru - 1 galaretka wiśniowa - 1 L słoik wiśni w kompocie - pół dużej łyżki mąki ziemniaczanej Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, rozlewamy do salaterek, dodajemy po łyżce wiśni z kompotu. Salaterki(...)masę serową ,mieszamy krótko do połączenia się składników . Wykładamy masę na galaretkę...wstawiamy do lodówki. Robimy frużelinę z kompotu wiśniowego, wiśnie z kompotem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na wolnym ogniu mieszamy jeszcze ok dwóch minut tak aby masa delikatnie zgęstniała. Frużelinę nakładamy na deser przed samym podaniem. Wszystko przechowujemy w lodówce najlepiej nie dłużej niż dwie
Wypieki ReneSmaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-) 4 duże porcje w wysokich pucharkach. SKŁADNIKI 350 g truskawek (u mnie mrożone) 250 g serka mascarpone 1 opakowanie galaretki truskawkowej 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe) 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe WYKONANIE Galaretkę przygotować według(...)koniec, do ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Pucharki z galaretką i kremem truskawkowym mascarpone wyciągnąć z lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu. Deser możecie przygotować również w mniejszych pucharkach, ważne jest tylko by warstwy były
Passions hobbies life