owocowo i powstał z tego co miałam pod reką a były to owoce borówki amerykańskiej i brzoskwinie, kilka galaretek, resztki zmielonego sera oraz dżemu. Czyli taki sernik resztkowy. Wygląda jak wygląda ale za to był bardzo smaczny i był idealnym deserem na upalny dzień bo zniknął migiem. Oczywiście jeśli mamy większy wybór składników do dyspozycji można sobie skomponować różne wersje(...)zanim nam steżeje jedna warstwa można już zacząć robić drugą więc w sumie to nie jest tak długo i nie wymaga dużego nakładu pracy. składniki: warstwa I (borówki z galaretką) galaretka niebieska +1,5 szklanki gorącej wody 200 g borówek warstwa II (masa serowa z dżemem) 300 zmielonego sera, u mnie z wiaderka 3 kopiaste łyzki dżemu truskawkowego galaretka truskawkowa
Monia miesza i gotujesłodkiego żyć nie umiem będę się starać przede wszystkim odchudzać wszelkie ciasta i desery. Oczywiście tych normalnych również nie zabraknie J Dziś proponuję dietetyczne ciasto jogurtowe. Moim zdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką Składniki: 180 ml jogurtu
Mania Gotowaniaskładniki na ciasto kruche: 410 g mąki orkiszowej 95 g cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1/3 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na 6 deserów : Spód: 75g mąki pszennej tortowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60g cukru, 50ml oleju, 1/2 łyżki kako ( ok. 8g), 1 jajko, 1łyżka mleka. Warstwa z gruszkami: 2 większe gruszki, 1łyżka cukru, 1 galaretka o smaku poziomkowym. Warstwa z serków: 1 galaretka o smaku jagodowym, 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym. Polewa czekoladowa: 2 mleczne(...)Masa z serków homogenizowanych: Galaretkę ropuścić w 250ml gorącej wody ( moja galaretka była na 375ml wody - nie ta typowa na 500ml wody). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zmiksować razem z serkami homogenizowanymi. Wylać na masę z gruszek, gdy ta już stężała. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Gdy deser całkowicie stężał obkroić go dookoła nożem i wyjąć z foremek
W kuchni u MonikiDobry sernik, szczególnie na zimno, zawsze jest u nas mile widziany:) Musiałam wykorzystać jedną paczuszkę moich zamrożonych malin, postanowiłam zrobić więc bardzo szybki w przygotowaniu i
Z miłości do słodkościGdy planowałam urodzinowe przyjęcie dla Karolinki od razu pomyślałam o małych tartaletkach. Niestety miałam problem ze świeżymi owocami, dlatego wpadłam na pomysł, aby zrobić frużelinę z
Słodki Pomysłforma półokrągła (tzw. comber), ale spokojnie możemy przygotować ten deser w każdej innym kształcie czy też salaterce. Przepis z gazetki Prześlij Przepis. Składniki: 250 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone mniej niż pół szklanki cukru pudru 350 ml ulubionych lodów (ja użyłam miętowo-czekoladowych, w przepisie są pistacjowo-marcepanowe) galaretka (użyłam agrestowej, ale można dopasować smakiem do lodów) 2 banany(...)Dodajemy mascarpone i miksujemy. Porcjamy dodajemy lody mieszamy. 3. Do całości dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. 4. Spód półokrągłej keksówki wykładamy folią spożywczą. Wylewamy połowę masy. Na nią wykładamy pokrojone banany i przykrywamy resztą masy. 5. Na wierzchu układamy obok siebie ciasteczka. Deser wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki do stężenia. 6. Gdy deser
NA MOIM TALERZUCiemny biszkopt a na nim orzeźwiający sernik jagodowy i pianka malinowa. SKŁADNIKI BISZKOPT MASA SEROWO JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g
RAROSSATaką roladę najlepiej przygotować i zjeść w ten sam dzień. Bezę można upiec dzień wcześniej. Przygotowanie rolady – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać
Kuchnia Pokoleńlubimy desery. Szczególnie ten, który zrobiłam wczoraj i dzisiaj Wam proponuję. Znów wykorzystałam w nim letnie owoce, te, które miałam pod ręką. Wyszło pysznie, więc pomysł można wykorzystać nie tylko podczas zwyczajnego popołudnia, ale także podczas wykwintnego, letniego przyjęcia. Polecam. Składniki dla 2 osób: • 1 melon Galia • jasne winogrona bezpestkowe • czerwony granat • kiwi • brzoskwinia • nektarynka • ananas • mandarynka • galaretka wiśniowa • galaretka(...)kostkę. Połówki ze skórki zostawić. 3. Wszystkie owoce pokroić w kostkę, połączyć z melonem i galaretkami. Sok z cytryny wymieszać z niewielką ilością miodu (ok. 1 łyżeczki). Polać owoce. 4. Wymieszać sałatkę i rozłożyć do miseczek z melonów. Schłodzić. 5. Jeśli deser serwujemy dla dorosłych, możemy podać w sosjerce ajerkoniak. Smacznego
W mojej kuchnitaką pogodę unikamy raczej włączania piekarnika. Szukamy takich deserów, ciast i łakoci, które nie wymagają pieczenia. Mój słodki pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was nie tylko wyglądem, ale również niebiańskim smakiem! Orzeźwiające, cytrusowe ciasto i to w dodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione. Składniki: (na blaszkę ok. 24x24(...)soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przesianej (20 g) Pianka śmietankowo-pomarańczowa: 1 op. pomarańczowej galaretki 300 ml gorącej wody 500 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: ok. 130 g kakaowych herbatników 1 galaretka pomarańczowa 400 ml gorącej wody
Nastoletnie WypiekanieZdecydowanie bardziej niż te pieczone. Moja dzisiejsza propozycja, to sernik z delikatnym, piankowym musem malinowym. Sernik jest taki jak lubię - rześki i nieprzesłodzony. Idealny, gdy mamy ochotę na lekki deser. Najlepiej przygotować go wieczór wcześniej, by całą noc mógł spędzić w lodówce; nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. W sezonie malinowym nie może go zabraknąć na Waszym stole; gwarantuję, że pokochacie(...)zależności od upodobań ) 1 łyżka soku z cytryny 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka malinowa Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy deser z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Masa serowa : Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze
Opowieści z piekarnikaDeser szybki w przygotowaniu, tani i TYLKO 2-SKŁADNIKOWY :) Niezawodny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a za oknem prawdziwe upały, które nie zachęcają do włączania piekarnika :D Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% 3 galaretki w różnych kolorach + 3 szklanki wrzątku Dekoracja: wiórki czekoladowe, pokruszone ciasteczka, kolorowe cukierki, polewa z białej lub ciemnej czekolady Przygotowanie(...)rozlać do 3 misek i ubić na pianę, dodając pod koniec tężejącą galaretkę. Tortownicę lub inne naczynie o średnicy 22-24 cm wyłożyć folią spożywczą i przekładać do niej po łyżce kolorowej masy tworząc w ten sposób kolorowe plamki. Ciasto wstawić do ldówki do całkowitego stężenia. Gotowy deser przed podaniem można posypać wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi ciasteczkami, kolorowymi cukierkami lub polewą
Malinowo w kuchnijeśli nie uda się takich kupić to koniecznie trzeba usunąć pestki. Jest z tym trochę zabawy ale warto. Ten deser był bardzo smaczny. *foremka 10*23 cm Składniki: 300 ml kremówki 300 g jogurtu greckiego 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru paczka podłużnych biszkoptów garść winogron bez pestek 100 g galaretki w cukrze 3/4 szklanki mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia08.03.2018 Tym razem słodka propozycja na dzisiejsze nasze święto.Pralinkami z galaretką malinową możemy zaskoczyć nie jednego gościa. Składniki 2 gorzkie czekolady dobrej jakości 250 g
gotuj ze mną