A co by było, gdyby... Ludzie udali się na odwyk od wygód i telefonów, od życia w elektrycznym świecie luksusu,od lansu i szpanu? Widzieliby to
W kuchni Karmel-itkiserniczki amaretti z owocami dobrze sprawdzą się jako małe deserki w szklaneczkach. Specjalnie użyłam przeźroczystej galaretki, żeby owoce jeszcze ładniej się prezentowały. Jeszcze jedna wskazówka. Gdyby masa była dla Was za mało słodka to możecie dołożyć jeszcze kilka ciasteczek. Ja osobiście lubię niezbyt słodkie desery dlatego przygotowałam takie proporcje. Deser możecie jak najbardziej zmodyfikować dodając inne owoce np. maliny
noteskulinarnyfigazielona: Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wychłodzenia. Do twarogu stopniowo wlewać zimną (płynną) galaretkę miksując na średnich obrotach miksera. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę i delikatnie połączyć z masą twarogową. (Jeśli lubimy desery bardzo słodkie, można dodać do śmietanki pod koniec ubijania 1-2 łyżki cukru pudru). Przelać do tortownicy i odstawić
My sweet a lifeszybki i smaczny deser z serkiem mascarpone i frużeliną z wiśni ..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru - 1 galaretka wiśniowa - 1 L słoik wiśni w kompocie - pół dużej łyżki mąki ziemniaczanej Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, rozlewamy do salaterek, dodajemy po łyżce wiśni z kompotu. Salaterki(...)masę serową ,mieszamy krótko do połączenia się składników . Wykładamy masę na galaretkę...wstawiamy do lodówki. Robimy frużelinę z kompotu wiśniowego, wiśnie z kompotem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na wolnym ogniu mieszamy jeszcze ok dwóch minut tak aby masa delikatnie zgęstniała. Frużelinę nakładamy na deser przed samym podaniem. Wszystko przechowujemy w lodówce najlepiej nie dłużej niż dwie
Wypieki ReneSmaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-) 4 duże porcje w wysokich pucharkach. SKŁADNIKI 350 g truskawek (u mnie mrożone) 250 g serka mascarpone 1 opakowanie galaretki truskawkowej 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe) 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe WYKONANIE Galaretkę przygotować według(...)koniec, do ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Pucharki z galaretką i kremem truskawkowym mascarpone wyciągnąć z lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu. Deser możecie przygotować również w mniejszych pucharkach, ważne jest tylko by warstwy były
Passions hobbies lifewiaderku do wykorzystania, a ochoty na sernik pełnowymiarowy i pieczony raczej nie, więc wymyśliłam to, co zawsze się sprawdza i co zawsze chce mi się robić, czyli deser na zimno! Składniki na foremkę 22x12: Spód: * 100 g ciasteczek maślanych * 40 g stopionego masła * 4 szt. czekoladek z orzechami i likierem Masa serowa: * 250 g sera na serniki * 100 g serka(...)wymknął się spod kontroli;) Wyszedł więc, nie jak było w moim założeniu, gęsty i zwarty mus, tylko raczej galaretka, w dodatku lekko rozpuszczona;) W każdym razie jeśli myślicie, że to wpłynęło na powodzenie tego deseru, to oczywiście się bardzo mylicie!:) Nawet moja córka nie narzekała tym razem, że bez malin byłoby lepsze;) "Szczęśliwi chwil nie liczą
Zdrowa Kuchnia Sowygotujemy przez 3-4 minuty. Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy szklankę gorącej wody, z dwiema łyżkami żelatyny (lub z ulubioną owocową galaretką) i dodajemy do brzoskwiń. Całość studzimy, a kiedy masa zacznie tężeć układamy ją na wierzchu sernika. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny a następnie wyjmujemy z tortownicy i podajemy
Miód i pieprzwięcej niż pomarańcze. W kuchni robione są z niej też przetwory na zimę w postaci dżemów czy galaretek - mają dużo pektyny, więc szybko tężeją. Są również bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem do dziczyzny. Dziś jednak te zdrowe czarne kuleczki wystąpią w deserze, zapraszam więc na boskie semifreddo z czarną porzeczką. Według mnie jest ono najlepszą do tej pory formą
Kulinarne przygody Gatityskondensowanego z uroczymi galaretkowymi serduszkami to świetny pomysł na szybki i prosty mini deser zarówno na Walentynki jak i np. romantyczną kolację. Żelki cieszą oczy i wywołają uśmiech na twarzy niejednej sympatii, a wielbiciele mleka skondensowanego tym bardziej ulegną ich urokowi. Walentynkowe Żelki - Serduszka (Galaretki z Mlekiem Skondensowanym) - Składniki: 200 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 ml mleka 2 czubate
Słodka Stronapuszystą masę. Dodajemy schłodzoną ale płynną galaretkę, miksujemy. Do masy dodajemy maliny i mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tortownicę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jeżeli maliny są mrożone, to po dodaniu do masy szybko zalewamy nią biszkopty. Mrożone owoce powodują że masa bardzo szybko tężeje. Deser w tym wypadku gotowy jest do podanie
Qchnia po prostuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Szpajza - deser śląski na bazie jajek. Jego konsystencję utrzymuje żelatyna. Można go przyrządzić warstwowo czy też zabarwić za pomocą galaretki (dodać zamiast żelatyny). Ja zrobiłam wersję cytrynową, ale fajnie komponuje się z różnymi owocami lub kakao. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel. Smakuje rewelacyjnie. 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki(...)białości. Dodać sok i startą skórkę cytrynową. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami. Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać. Deser przelać do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężał. Udekorować wg uznania. Ja użyłam brzoskwiń w puszce, suszonej żurawiny, pokruszonych herbatników i kandyzowanych owoców. Polecam też bitą śmietanę
Di gotujeSernik na zimno - pyszny, smaczny, naszpikowany owocami. Prawdziwie letni deser, idealny na upały:). 700g serków homogenizowanych waniliowych 1 łyżka mleka 2 łyżki żelatyny 1 galaretka brzoskwiniowa 6 nektarynek 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. Serki homogenizowane miksujemy z mlekiem. Powoli wlewamy żelatynę, dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do tortownicy 22cm, wyłożonej papierem
Szefowa kuchniOdwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na
Zdrowie i pysznie na talerzuPowoli rozpoczyna się truskawkowe szaleństwo, uwielbiam ten czas gdy na straganach robi się czerwono, a woń truskawek po prostu nie pozwala na to aby ich nie
RAROSSA