Kolejny Kurs cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów prowadzony przeze mnie zakończony sukcesem! Tym razem był to Kurs I stopnia. Zobaczcie jakie słodkości przygotowaliśmy! Ps. kolejna fantastyczna
Ostra na SłodkoOd 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na SłodkoFrużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki
Di gotujepolecam serniczek na zimno z musem truskawkowym. Jest pyszny, spróbujcie;) Przed podaniem dekoruję bitą śmietaną i dowolnymi owocami. deser podałam na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice okrągłe biszkopty 70 dag truskawek 2 galaretki jabłkowo miętowe (kupisz w KLIK) 1 kg sera mielonego (najlepszy z KLIK) 3 galaretki pomarańczowe + 400 ml wody 2 galaretki agrestowe
Takie tam pichceniePamiętam to ciasto z dzieciństwa. Pyszna, delikatna i kolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek
Kuchnia w opałachzdjęć zapraszam Was na skrót tego co zobaczycie na blogu w nadchodzącym tygodniu. Będzie na pewno coś na Dzień Mamy, deser z kremem ciasteczkowym, coś ze szparagami i rabarbarem. I tydzień w zdjęciach prezentował się tak : * galaretki Winiary od durszlak.pl * ozdoby na torcik dla małej księżniczki * kubeczki idealne na piknik, ale pogody nie ma * kolorowe słomki papierowe
Magiczne Życie Martymomentach, kiedy pędziłam do kuchni przemieszać bulgoczącą konfiturę). Aktualnie? Atmosfera, zapewne, w wielu domach podła. Patriotycznie, pocieszam się pysznym deserem w naszych narodowych barwach. MALINOWO - CZEREŚNIOWA FANTAZJA GALARETKOWA (inspiracja ---> klik,klik. ) 500g wydrylowanych czereśni 3 galaretki malinowe 500ml wody bita śmietana Czereśnie podzieliłam na połówki. Galaretki rozpuściłam w wodzie (wrzątek), a kiedy zaczęły tężeć, wymieszałam z owocami. Małe
W kuchni Karmel-itkiWszystkie rzeczy, które są chłodne i dają chociaż chwilową ochłodę są ostatnio mile widziane. U nas termometr w samochodzie wczoraj pokazał 37 stopni, ktoś miał więcej
PaleoLifePonownie wstawiamy do lodówki. Do kawy słodzonej dodajemy 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny. Do pucharków wsypujemy pozostałe czekoladki i zalewamy galaretką kawową. Całość dekorujemy bitą śmietaną ubitą w 150ml mleka. Ze względu na zawartość alkoholu oraz kofeiny deser polecam dorosłym lub zdecydowanie "większym" dzieciom :) A sam likier polecam wszystkim tym, którzy za kawowym przepadają. Jest delikatny, aksamitny
Kuchnia w czekoladziepył. Całość była smaczna a podobieństwo do lubianego Monte dodatkowo podkręciło ocenę. Kaszka do picia z miodem: Po wylaniu produktu do naczynia, całość przypomniała nam nie do końca ściętą galaretkę, niby płynna ale nie wodnista… nijaka, bez żadnych grudeczek, ziarenek co wskazywałoby na kaszkę. Zapach mało przyjemny ale też nie odstraszający a obawiałyśmy się duszącego miodowego smrodku :P Tego też(...)smaku i zdecydowanie wolałybyśmy je podać dziecku w naturalnej formie. Pytanie jest zasadnicze: czy dziecku taka wodnista galaretka o smaku metalu może smakować? Tego wolałybyśmy się dowiedzieć od mam, których pociechy próbowały ten produkt. Dla nas jest to wybitnie nieudany deser. HIPP-Kaszka mleczna z herbatnikami Ocena: 4 pandy NESTLE-Kaszka do picia mleczna 8 zbóż z miodem Ocena
Candy Pandasmiarę nisko kaloryczny. Dodatkowo miło by było gdyby taki deser nie zawierał tony cukru. Przygotowałam dla Was deser lekki i nie słodki z mleka migdałowego (możecie je kupić lub przygotować samemu w domu) i soku jabłkowo-porzeczkowego bez cukru. Do przygotowania galaretki potrzebujemy: – ok 600-700 mleka migdałowego – 300 ml soku ( kupicie na platformie LokalnyRolnik.pl ) – 12 plastrów
Szybko Tanio Smacznieskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka, ugotowane 100 g margaryny 100 g masła dodatkowo: galaretka porzeczkowa ( przepis tutaj ) lub
Domowy Smak JedzeniaKasza jaglana, jagły - najzdrowsza z naszych kasz. Znam ją i bardzo lubię, ale używałam raczej do wytrawnych dań. Jest świetna zamiast kuskusu w sałatkach czy zupach
Smaczna Pyzapołowę mleka, z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę z owoców leśnych – mieszamy. Masę wylewamy na galaretkę i przykrywamy drugim andrutem (czekoladą do środka). Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Andruty z pianką podajemy pokrojone na batoniki. Deser nieskomplikowany, wręcz prosty, a należący chyba do zapomnianych specjałów. Warto czasem sięgnąć pamięcią, pomyszkować w jej zakamarkach, aby wydobyć
mojewypiekiinietylkochatka baby jagi – jakby nie nazwał – smakuje tak samo pysznie. Można wprowadzać swoje modyfikacje przepisu, dając inne owoce, galaretkę… zamiast ciemnej polewy – białą. Możliwości jest bardzo wiele, a efekty będą zawsze pewne. To ciasto, sernik, deser – nie może się nie udać. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Chatka Puchatka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkozrobić kiedy macie ochotę na słodki deser a akurat zepsuł wam się piekarnik? Nic prostszego, zabieracie się za robienie ciasta bez pieczenia:-) Owocowa chmurka Na bazę ciast bez pieczenia wykorzystuje się głównie ciasteczka herbatniki. Ciasteczka trzeba pokruszyć a kiedy pokruszone, połączyć z roztopionym masłem. Jeśli chodzi o kremy jakie używane są do ciast bez pieczenia to powiem wam, iż spotkałam(...)się z całą gamą różorodnych warjacji. Na pewno bardzo często wykorzystuje się kremy budyniowe, kremy na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone, galaretek, mleka skondensowanego, owoców, sereka. Mówi się, iż ciasta bez pieczenia są szybsze, gdyż nie tracimy czasu na pieczenie właśnie. Coś w tym jest, wiem sama po sobie. Jestem ciekawa jak jest u was, czy wy często sięgacie
mecookssztywno. Dwie łyżki odkładam do dekoracji. Dodaję zmielony ser biały. Miksuję. Następnie dodaję ½ szklanki frużelady jagodowej i tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Odstawiam do stężenia. 2. Na stężoną masę wykładam pozostałą frużeladę. Wierzch deseru dekoruję pozostałą śmietaną i czekoladową posypką
Tradycyjna kuchnia KasiWiosenny torcik z majowego rabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko
Wanilia i KardamonSkładniki: 2 puszki mleczka kokosowego (schłodzonego) - 800 ml 4 galaretki cytrynowe/pomarańczowe 500 ml wody 450 g mrożonej dyni Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku przelewamy
Moje-pitraszeniePyszne blaty migdałowo-orzechowe, delikatna pianka z serka,galaretki i bitej śmietany. Galaretka,owoce-pyszne letnie ciasto! Kiedy zobaczyłam przepis w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki
Z Kuchni Do KuchniUwielbiamy serniki. Pieczone, na zimno, z owocami, z bakaliami, z galaretką... Opcji jest wiele :) A u nas na stole ostatnio królują serniki czekoladowe. Jednym z nich
Kuchnia od dwojgaDzisiejsze ciasto spełnia wszystkie wymogi idealnego deseru na upały, jest nie tylko orzeźwiające, ale też jest szybkie w wykonaniu i nie trzeba go piec. Bardzo smakowało
Przepisy AleksandryPrzyznam, że zrobienie tej tary zajęło mi może 30 minut. Galaretka Delecty tężeje podczas dodawania lekko rozmrożonych wiśni. Natychmiast rozprowadza
AZgotuj!Takiego budyniu jeszcze nie jadłam. Aksamitny, zimny przypominający lody czekoladowe. Galaretkę zrobiłam z syropu miętowego. Czekolada i mięta bardzo siebie lubią.
AZgotuj!Sezon truskawkowy się zbliża! u mnie dziś truskawki zalane w galaretce w koszyczkach :) Składniki: 30 dag maki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka
Tradycyjna KuchniaPotrzebujemy: 1 budyń śmietankowy 1/2l mleka 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki dżemu truskawkowego niskokalorycznego 1 galaretka agrestowa 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% dowolne owoce granola owocowa
Walijskie Pichcenie