deser z galaretka - 3675 przepisów (strona:91/245)

Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 226

Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Na jagody ! Co zrobić z borówek czernic i borówek amerykańskich ? 237

znajdziecie trochę pomysłów na wykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka.       Pomysł na jagody - borówki czernice    Najlepsze jagodzianki Drożdżowy wieniec z jagodami   Sorbet owocowy Lody jagodowo-bananowe Bombowy sernik z roladkami i galaretkami   Tort letni szachownica    Babeczki z musem czekoladowym i owocami

Smaczna Pyza
Serniczki w pucharkach z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną 153

Pyszny, pachnący latem brzoskwiniowy deser. Składniki na 4 duże porcje. Masa serowa: 1/2 kg trzykrotnie mielonego twarogu 1 galaretka brzoskwiniowa  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny Masa brzoskwiniowa: 6 brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix czekoladowa posypka do dekoracji  kawałki brzoskwini do dekoracji 1. Masa serowa

Szefowa kuchni
KURS CUKIERNICZY, KTÓRY POPROWADZIŁAM 11-12.08 173

11-12.08 poprowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy I stopnia. Jakie smakołyki tym razem przygotowaliśmy? Zobaczcie! I moja cudowna grupa! Dziękuję za te fajne 3 dni!

Ostra na Słodko
PUCHAREK BUDYNIOWY Z GALARETKĄ 154

mieszając gotować przez chwile. Wystudzić.  Przestudzoną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie na wierzch stężonej galaretki delikatnie rozłożyć budyń, wierzch wyrównać szpatułką. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Deser lekko schłodzić

Ciastka - domowe słodkości
Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym 807

gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę i wymieszać. 7. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej wstawić na całą noc. 8. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze

Mała Cukierenka
Sernik na zimno z truskawkami 346

koktajlach, naleśnikach, dżemach zimą, ale także w pysznych ciastach. Ciastem na dziś jest sernik, który w połączeniu z truskawkami staje się pysznym deserem na zimno. Spróbujcie :) Składniki:  750g sera zmielonego (może być taki z wiaderka) 3 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 2 bite śmietany w proszku 3 szklanki wrzącej wody  szklanka mleka herbatniki maślane do wyłożenia spodu

ChilliJemy
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 187

syrop barmański  do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli.  W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego.  Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone

potrawyregionalne
,,Walentynkowa galaretka z zatopionym sercem” 137

dniu zakochanych nie wiesz jak zaskoczyć swoją drugą połówkę? Jak mówi stare powiedzenie przez żołądek do serca. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Składniki na 6 porcji: Szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki pinacolada 4 galaretki truskawkowe 500 ml śmietany kremówki 30% Śnieżka Wykonanie: Galaretkę pinacolada wsypujemy do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając

Podróż w kulinaria
Imprezowe serniczki 116

Imprezowe serniczki:  Powstały po raz pierwszy na potrzebę imprezy urodzinowej mojej córki.Wypróbujcie bo to naprawdę fajny i prosty deser a na stole prezentuje się doskonale. Składniki: 5 pomarańczy 500g serka waniliowego 2 galaretki o smaku agrestowym Sposób przygotowania: Myjemy pomarańcze i przecinamy je w pół. Następnie drążymy w środku.I tak miseczki są już gotowe.Rozpuszczamy galaretkę w połowie

Wielki apetyt
Kolorowe jesienne popołudnie :) 133

deser przepisu nie ma :) Wszystko zależy od tego ile mamy w domowych zapasach kolorowych galaretek. Do tego potrzebujemy tylko bitą śmietanę, bezkonkurencyjna jest prawdziwa, ubita z kremówki, ale jak jej nie ma pod ręką - można się poratować taką 'doktoroetkerowską" z torebki. Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto Lodowiec bez pieczenia 198

Ciasto Lodowiec bez pieczenia jest wyjątkowo pyszne i efektowne. Jedno z lepszych ciast na zimno jakie jadłam. Idealne na lato, kiedy mamy pod dostatkiem owoców, ale

e-PrzepisyKulinarne
Sernik na zimno 160

Dawno nie jadłam tradycyjnego sernika na zimno. Takiego z truskawkami i galaretką. Zatęskniłam za smakiem dzieciństwa, uświadomiłam sobie, że moje dziecko jeszcze nie miało okazji go wypróbować i postanowaiłam przyrządzić go na weekendowy deser. Kto lubi? :) ok. 700 g mielonego twarogu (tyle zostało po odsączeniu na sicie, z 1 kg wiaderka) łyżka żelatyny 100 ml wrzątku 4 łyżki cukru pudru

Mienta blog
Kawowy mini torcik z quinoy bez pieczenia, bez glutenu, bez laktozy 171

dlaczego wcześniej nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić kawową piankę z quinoy  z kawową galaretką i to wszystko na słodkim spodzie, którego nie trzeba piec? Może jest z tym trochę zabawy, ale wbrew pozorom to bardzo prosty przepis :) Zapraszam na lekki i aromatyczny deser. Porcja w sam raz na 2 osoby, dla większej liczby łasuchów polecam zrobić podwójną(...)wstawiamy do lodówki, żeby pianka zgęstniała.  W tym czasie w pozostałej gorącej kawie rozpuszczamy 2 łyżeczki cukru i 3 łyżeczki żelatyny i gdy pianka będzie gotowa, a kawowa galaretka przestygnie wylewamy ją na wierzch. Wstawiamy do lodówki i gdy stężeje możemy jeść

Quinoa Raz!
KAWOWA PANNA COTA. 915

Uśmiechają się, kiedy podaję deser. Jeszcze bardziej, gdy go konsumują. Raduje mnie ich zadowolenie, gdy cukier działa na nich tak pozytywnie. Wiem, nie powinnam. Ale nie potrafię ich nie rozpieszczać. Studia, a tym samym nowe znajomości. I przyjaźnie. Wydawałoby się, że okres miesiąca to zbyt krótki czas na ukształtowanie się silnej więzi między trójką ludzi. Też tak zawsze myślałam, uważałam(...)zestawić z palnika, dodać żelatynę, rozpuścić ją , doprawić likierem. Odstawić do wystudzenia, po czym wlać do szklanek, na dnie których spoczywa galaretka kawowa. Wstawiam całość do lodówki na min. 1-2h. Przed podaniem powinno się wyjąć deser ze szklanek - pominęłam ten punkt. Ozdabiam przed podaniem bitą śmietaną, posypuję kawą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki