Mimo, że „Zimna Zośka” hula po Polsce to ja i tak szykuję przepisy na sezon wiosenny i letni Będziecie później szczęśliwi, że macie skąd brać przepisy na desery bez pieczenia :). Serniczek jest mało pracochłonny, ale trochę czasochłonny. Ja spód ciasteczkowy piekłam sama, bo nie znalazłam w Lidlu poczciwych „Kokosanek” firmy San czy podobnych, czy w ogóle(...)lodówki na 30 min. Wyłożyć pozostałe owoce, wylać (bardzo ostrożnie i powoli) resztę galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 3-4 godziny) a najlepiej na całą noc. Torcik przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przeszedł zapachami. Przed podaniem delikatnie nożykiem oddzielić deser od ścianek formy, delikatnie zdjąć obręcz, następnie pomagając sobie szeroką płaską łopatką ostrożnie
moj przepis naCiasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp. Składniki
e-PrzepisyKulinarnePyszne i efektowne ciasto. Kolorowe biszkopty przełożone masą wiśniową i masą z bitej śmietany i serków homogenizowanych, udekorowane czerwonymi porzeczkami. Składniki: Biszkopt biały: 4 jajka 50
e-PrzepisyKulinarnePulchne i aromatyczne pierniczki, soczyste plasterki brzoskwiń otulone sprężystą galaretką i warstwa kremowej chmurki pachnącej piernikiem- wszystko to w jednym, wyjątkowo pysznym i aromatycznym deserze. Jest to deser bez pieczenia więc nie może się nie udać, deser który przygotujesz z totalnie minimalnym nakładem pracy, ale za to z maksymalnie obłędnym smakiem! 😋 Zatem, wraz z Fabryką Cukierniczą Kopernik zapraszam
Kraina Miodem PłynącaMaćka też intrygowały asymetryczne desery. I chociaż nie próbował mojego to myślę, że zgodziłby się ze mną co do oceny stopnia trudności. A ten określiłabym jako łatwy. Należy tylko znaleźć odpowiednie naczynie, które zapewni stabilne oparcie dla pochylonego pucharka. Trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość, bo kolejne warstwy muszą swoje odstać w lodówce. Ale warto! Galaretka w połączeniu z panna(...)Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Następnie zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać (żelatyna musi się rozpuścić). Wystudzić. Do gotowej galaretki wlać panna cottę, wstawić (już w naturalnej pozycji :)) do lodówki do stężenia. Gotowy deser podawać z owocami
zadanie-gotowanieRaczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiem na bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową galaretką, która wieńczy cały torcik. Serniki na zimno są naprawdę proste w wykonaniu, a efekt zwykle zachwyca. Wystarczy niewiele, aby stworzyć rewelacyjną słodycz, nie trzeba nawet znać się na pieczeniu czy obsłudze piekarnika
W kuchni Karmel-itkiprawdę mieszaniną białek i peptydów. Żelatyna ma w przemyśle cukierniczym i w samej kuchni szerokie zastosowanie. Używamy jej do ciast, deserów i dań na zimno. Produktem, którym z niego powstaje to znana wszystkim galaretka. Żelatyna jest wykorzystywana w przemyśle kuchennym jako zagęstnik. Spotkamy ją w jogurtach, wędlinach(!). Czym jest żelatyna? Żelatyna jest produktem od zwierzęcym. Nie poleca się jej wegetarianom(...)owocowa na bazie żelatyny. Na jakie choroby pomaga żelatyna? Żelatyna pomaga na: - działa przeciw zapalnie, - utrzymuje sprężystość skóry, - pomaga na stawy, - pomaga w gojeniu ran. Ile znamy technik rozpuszczania galaretki? Dwie techniki są najpopularniejsze. Coraz częściej w sklepach można spotkać żelatynę w listach(o jej metodzie napiszę trochę niżej) Przepis na rozpuszczenie żelatyny w zimnej wodzie: Składniki
Ciasta z tradycjamiCiasto Smerfetka bez pieczenia to przepyszny i prosty w wykonaniu deser składający się z delikatnej pianki, pysznego kremu z mascarpone, niebieskiej galaretki i biszkoptów. Ciasto Smerfetka to idealna propozycja na domowe uroczystości, na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 330 ml śmietany
Smakowite DaniaJako deser poniedziałkowej kawy proponuję pyszny torcik z masą śmietanową, winogronami i galaretką. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa śmietanowa: ½ litra śmietany 30%, 2 opakowania śmietan fixu, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, ½ łyżeczki czerwonego barwnika
Tradycyjna kuchnia KasiMój mąż jest wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju galaretek – owocowych, żeby nie było, czy budyniów. Kompletnie oszalał na punkcie deserów w Hiszpanii, które są połączeniem właśnie budyniu z kremem. Ja jak trzeba zjem, jednak, żeby mi to nogi urwało to nie powiem Postanowiłam zrobić coś nowego. Zawsze ciasto i już widzę, że mąż po cichu się buntuje. Dlatego tym razem
Mieszam w Garnkuupieczeniu ciasta porcja biszkoptu albo gdy chcieliśmy upiec ale wyszedł nam zakalec, no ewidentnie coś się nie udało? Można go wykorzystać do przygotowania szybkie deseru z owocami. Ja wykorzystałam do tego mrożone maliny Poltin o, galaretkę i śmietanę. Wyszedł mały, elegancki deserek, który zaspokoił naszą chęć zjedzenia czegoś słodkiego . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przygotowanie tego deseru zajmuje dosłownie 15 minut. Chociaż należy doliczyć odpowiednio wcześniejsze rozpuszczenie galaretek… Wyszło coś na kształt sernika na zimno w formie pojedynczych deserków. Bardzo udany eksperyment:-) Składniki: 500 g serka mascarpone - duży kubek 1 kubeczek śmietany
Ze smakiem bez glutenuEfektowny i prosty deser, lekki i orzeźwiający idealnie sprawdzi się w upalny dzień. Kolorowe galaretki w pomarańczowej skórce wyglądają zachwycająco i z pewnością ucieszą małego łasucha. Wypróbujcie na Dzień Dziecka :-) składniki: 4 pomarańcze 2 galaretki (u mnie pomarańczowa i malinowa) wykonanie: Galaretki rozpuściłam w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Pomarańcze bardzo dokładnie wyszorowałam pod bieżącą wodą
babka w formieSkładniki: 600 g serków homogenizowanych 250 ml śmietanki 30% 100 ml gorącej wody 60 g żelatyny fix do deserów 5 łyżek cukru pudru 420 g brzoskwiń z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe 600 ml wody paczka biszkoptów Przygotowujemy galaretki używając do tego 600 ml wody według instrukcji na opakowaniu, możemy zrobić to trochę wcześniej, ponieważ galaretka długo stygnie. Następnie żelatynę dokładnie
Moje-pitraszenie