żołądek do serca, jak mówi stare polskie powiedzenie. Podczas walentynkowej kolacji możesz się przekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc ten deser z nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 galaretka cytrynowa 400 ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru jajecznego 250 g sera mascarpone 2 andruty świeże
Wanilia i Kardamonrozlać do szklanek i odłożyć do stężenia. Przygotować galaretkę w 350 ml wrzątku i odłożyć do schłodzenia. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki zalać zimną galaretką i odłożyć najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem deser posypać kokosem i udekorować truskawkami. Przepis z Gotuję bo lubię
Ala piecze i gotujeKolejny pomysł na deser na zimno :) jest dość słodki,ze względu na użycie słodzonego mleka skondensowanego, więc zadowoli na pewno wszystkich łasuchów :) Deser jest szybki do zrobienia, bardzo łatwy i efektowny. Składniki: • 4 galaretki o różnych smakach • 533 g mleka skondensowanego słodzonego (puszka) • 25 g żelatyny (5 łyżeczek) Wykonanie: Galaretki przygotować w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Odstawić
Walijskie PichcenieBardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu. Oryginalny przepis, który mnie zainspirował, pochodzi z książki Kuchnia Dietetyczna, oczywiście troszkę go zmodyfikowałem pod siebie :) Składniki : 1 granat 1/2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200g serka homogenizowanego(...)skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;) Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia w którym będziemy podawać deser. Na wierzch układamy pestki owocu, które przed parowaniem odłożyliśmy na bok. Wstawiamy
Parowar Facetapracy. Idealne na ciepłe i chłodne dni. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam wszystkim którzy lubią kolorowe desery. Składniki: 3 jogurty naturalne (po 400g) 1 szklanka cukru 4 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody 4 dowolne galaretki Okrągłą formę o wymiarach 26cm wyłożyć folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach każdą w 300 ml wrzątku. Odstawiamy
Słodki Zakątektruskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400 ml. śmietany kremówki 36% Przepis: Galaretkę należy rozpuscić w 200 ml. wrzątku i odstawić
Domowe TortyJelly with carrot Składniki. 15 dag marchwi karotki 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka żelatyny 4 dag cukru 10 dag jogurtu naturalnego Wykonanie. Marchew obrać
Kulinarny karnet Christopherawykorzystać do takiego prostego deseru. Nie wymaga on dużo pracy, wystarczy zagotować mleko kokosowe z agarem i ulubionym słodzidłem — np. cukrem, syropem klonowym lub z agawy ksylitolem czy erytrytolem (w wersji fit oczywiście polecam dwie ostatnie opcje) i zmiksować z kostką tofu. Tofurnik najlepiej będzie smakował z sezonowymi owocami, np. w formie tej ultra prostej galaretki truskawkowej na agarze. Oczywiście
Food SquareWiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt , galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie
RAROSSACiasto delicje to kolejny smak mojego dzieciństwa. Jednak nie do końca za nim przepadałam ;). Moja mama zawsze dodawała galaretką pomarańczową i
Słodki PomysłPolecam bardzo prosty torcik z masą jogurtową oraz owocami, które zalałam przezroczystą galaretką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek nie wymaga odpalania piekarnika:) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ
Pani na deserCiasto bajecznie kolorowe prawie jak Carska Rosja. Ciekawe czy pomysłodawca ciasta nazywając je Oczy Carycy, miał na myśli Cesarzową Katarzynę, czy nazwa związana jest z kimś
RAROSSACześć :) Witam Was już w NOWYM ROKU ! :) Jak się czujecie? Dobrze? Źle? Jeśli tak sobie, to zapraszam po przepis z ostatniego wpisu , może pomoże :) A tymczasem
Pora coś zjeśćduża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera NA DEKORACJĘ około 10 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze, bo później straci się dużo czasu na czekanie, aż całość zacznie tężeć. Biszkopt: Wszystkie wymienione
Passions hobbies lifewierzch naszego ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. P.S Do ciasta możemy dorzucić dowolne owoce i zamienić smaki galaretki np na morelową, czy poziomkową:)Możemy też pominąć biszkopty i przygotować cisto w formie deseru np w kieliszkach
Luźna Kuchnia