Mój mąż jest wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju galaretek – owocowych, żeby nie było, czy budyniów. Kompletnie oszalał na punkcie deserów w Hiszpanii, które są połączeniem właśnie budyniu z kremem. Ja jak trzeba zjem, jednak, żeby mi to nogi urwało to nie powiem Postanowiłam zrobić coś nowego. Zawsze ciasto i już widzę, że mąż po cichu się buntuje. Dlatego tym razem
Mieszam w Garnkuupieczeniu ciasta porcja biszkoptu albo gdy chcieliśmy upiec ale wyszedł nam zakalec, no ewidentnie coś się nie udało? Można go wykorzystać do przygotowania szybkie deseru z owocami. Ja wykorzystałam do tego mrożone maliny Poltin o, galaretkę i śmietanę. Wyszedł mały, elegancki deserek, który zaspokoił naszą chęć zjedzenia czegoś słodkiego . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przygotowanie tego deseru zajmuje dosłownie 15 minut. Chociaż należy doliczyć odpowiednio wcześniejsze rozpuszczenie galaretek… Wyszło coś na kształt sernika na zimno w formie pojedynczych deserków. Bardzo udany eksperyment:-) Składniki: 500 g serka mascarpone - duży kubek 1 kubeczek śmietany
Ze smakiem bez glutenuEfektowny i prosty deser, lekki i orzeźwiający idealnie sprawdzi się w upalny dzień. Kolorowe galaretki w pomarańczowej skórce wyglądają zachwycająco i z pewnością ucieszą małego łasucha. Wypróbujcie na Dzień Dziecka :-) składniki: 4 pomarańcze 2 galaretki (u mnie pomarańczowa i malinowa) wykonanie: Galaretki rozpuściłam w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Pomarańcze bardzo dokładnie wyszorowałam pod bieżącą wodą
babka w formieSkładniki: 600 g serków homogenizowanych 250 ml śmietanki 30% 100 ml gorącej wody 60 g żelatyny fix do deserów 5 łyżek cukru pudru 420 g brzoskwiń z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe 600 ml wody paczka biszkoptów Przygotowujemy galaretki używając do tego 600 ml wody według instrukcji na opakowaniu, możemy zrobić to trochę wcześniej, ponieważ galaretka długo stygnie. Następnie żelatynę dokładnie
Moje-pitraszenieBardzo prosty i smaczny deser. Idealny na upalne dni. Składniki ( na 7-8 deserów): 2 budynie o smaku waniliowym z cukrem, 1l mleka, 2 galaretki o smaku truskawkowym, 1/2 łyżeczki kakao, 2 świeże brzoskwinie ( mogą być również z syropu), Przygotowanie: Przygotować jeden budyń według opisu na opakowaniu. Rozlać do salaterek lub szklanek. Pozostawić do ostygnięcia ( gdy budyń przestanie parować można
W kuchni u MonikiIstnieje wiele odmian mali, dzięki czemu możemy cieszyć się tymi owocami aż do późnej jesieni! Ja najczęściej wykorzystuję je do ciast i deserów. Tak też było i tym razem. Kruche ciasto, maliny w galaretce, puszysty śmietanowy krem i słodka, chrupiąca beza. Chłopcy stwierdzili, że to jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Mi też baaardzo smakował. Ostrzegam: ciasto wciąga i uzależnia
Z miłości do słodkościżołądek do serca, jak mówi stare polskie powiedzenie. Podczas walentynkowej kolacji możesz się przekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc ten deser z nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 galaretka cytrynowa 400 ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru jajecznego 250 g sera mascarpone 2 andruty świeże
Wanilia i Kardamonrozlać do szklanek i odłożyć do stężenia. Przygotować galaretkę w 350 ml wrzątku i odłożyć do schłodzenia. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki zalać zimną galaretką i odłożyć najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem deser posypać kokosem i udekorować truskawkami. Przepis z Gotuję bo lubię
Ala piecze i gotujeKolejny pomysł na deser na zimno :) jest dość słodki,ze względu na użycie słodzonego mleka skondensowanego, więc zadowoli na pewno wszystkich łasuchów :) Deser jest szybki do zrobienia, bardzo łatwy i efektowny. Składniki: • 4 galaretki o różnych smakach • 533 g mleka skondensowanego słodzonego (puszka) • 25 g żelatyny (5 łyżeczek) Wykonanie: Galaretki przygotować w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Odstawić
Walijskie PichcenieBardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu. Oryginalny przepis, który mnie zainspirował, pochodzi z książki Kuchnia Dietetyczna, oczywiście troszkę go zmodyfikowałem pod siebie :) Składniki : 1 granat 1/2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200g serka homogenizowanego(...)skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;) Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia w którym będziemy podawać deser. Na wierzch układamy pestki owocu, które przed parowaniem odłożyliśmy na bok. Wstawiamy
Parowar Facetapracy. Idealne na ciepłe i chłodne dni. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam wszystkim którzy lubią kolorowe desery. Składniki: 3 jogurty naturalne (po 400g) 1 szklanka cukru 4 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody 4 dowolne galaretki Okrągłą formę o wymiarach 26cm wyłożyć folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach każdą w 300 ml wrzątku. Odstawiamy
Słodki Zakątektruskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400 ml. śmietany kremówki 36% Przepis: Galaretkę należy rozpuscić w 200 ml. wrzątku i odstawić
Domowe TortyJelly with carrot Składniki. 15 dag marchwi karotki 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka żelatyny 4 dag cukru 10 dag jogurtu naturalnego Wykonanie. Marchew obrać
Kulinarny karnet Christopherawykorzystać do takiego prostego deseru. Nie wymaga on dużo pracy, wystarczy zagotować mleko kokosowe z agarem i ulubionym słodzidłem — np. cukrem, syropem klonowym lub z agawy ksylitolem czy erytrytolem (w wersji fit oczywiście polecam dwie ostatnie opcje) i zmiksować z kostką tofu. Tofurnik najlepiej będzie smakował z sezonowymi owocami, np. w formie tej ultra prostej galaretki truskawkowej na agarze. Oczywiście
Food SquareWiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt , galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie
RAROSSACiasto delicje to kolejny smak mojego dzieciństwa. Jednak nie do końca za nim przepadałam ;). Moja mama zawsze dodawała galaretką pomarańczową i
Słodki PomysłPolecam bardzo prosty torcik z masą jogurtową oraz owocami, które zalałam przezroczystą galaretką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek nie wymaga odpalania piekarnika:) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ
Pani na deserCiasto bajecznie kolorowe prawie jak Carska Rosja. Ciekawe czy pomysłodawca ciasta nazywając je Oczy Carycy, miał na myśli Cesarzową Katarzynę, czy nazwa związana jest z kimś
RAROSSA